Notícies

18/12/2017

Llauradors amb experiència formaran i ajudaran els futurs agricultors

Demà dimarts, 19 de desembre, es presentarà el programa “Agricultor formador”, que es desenvoluparà a Dénia a partir del pròxim mes de gener.  En l’acte, que tindrà lloc a la Casa de Cultura a les 17.30 hores, intervindrà el cap del Servei de Producció Ecològica, Innovació i Tecnologia de la Generalitat Valenciana, Josep Roselló. El programa, que pretén utilitzar l’experiència dels veterans agricultors en la fase de formació dels nous agricultors, està impulsat per la Regidoria d’Agricultura i Medi Ambient, l’Oficina de la Innovació i la Creativitat i la Conselleria de Medi Ambient i Agricultura, i s’emmarca dins de les accions del projecte Dénia&Marina Alta Tastinglife de la Ciutat Creativa de la Gastronomia.
           
En el mateix acte s’oferirà informació sobre la convocatòria d’ajudes a la primera instal·lació de nous agricultors dins del programa 2014-2020 de la Generalitat Valenciana.
 
Es tracta d’una experiència innovadora que es planteja com una eina efectiva de transferència de coneixements pràctics i tecnologia entre generacions. Els nous agricultors tenen a la seua disposició un aprenentatge tutoritzat per agricultors experimentats, fomentant en la pràctica l’establiment d’un vincle personal entre aquells que es proposen dedicar-se a l’agricultura i els professionals agraris amb experiència.
 
 
AL VOLTANT DE 100 ALUMNES HAN PASSAT PELS CURSOS AGRARIS
 
Al voltant d’un centenar de persones han participat des del passat mes de juny en els cinc cursos de formació agrària organitzats per la Regidoria d’Agricultura de Dénia i l’Oficina de la Innovació i la Creativitat. Un 80% dels alumnes procedien de la Marina Alta i un 30% del total es va inscriure en tots els cursets.
 
Aquests programes de formació agrària s'inscriuen en el Pla d'Acció Dénia&Marina Alta Tastinglife de la Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO i formen part de l'”Estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020” de la regidoria. L’objectiu és la formació d’agricultors o d’interessats a ser-ho, a partir d’un programa periòdic, de qualitat, teòric, pràctic i amb reconeixement oficial. Pròximament es presentaran les actuacions de formació del primer semestre de 2018. 
 
Vore detall
15/12/2017

L'ajuntament instal·la indicadors acústics al carrer Loreto

Els indicadors acústics que mesuraran la pressió acústica en la Zona Acústicament Saturada (ZAS) del carrer Loreto s'han instal·lat aquest matí. Dénia és la primera població de la província d'Alacant a comptar amb aquests sistemes de mesurament del soroll ambient.

Els dispositius senyalitzen mitjançant un codi de llums intuïtiu la idoneïtat dels nivells registrats, segons se superen o no uns anivelles límit. El panell frontal de l'indicador s'il·lumina de diferents colors: verd si els nivells són acceptables, ambre quan es registren nivells que es comencen a considerar elevats però no excessius i roig quan els nivells són excessius. En aquest cas, el color roig es reforça amb l'encès intermitent de la paraula “silencie. Una vegada aconseguit el color roig i transcorregut un temps prudencial, el dispositiu emet una xiuletada curta que serveix d'avís que s'han superat els nivells màxims i criden també l'atenció de qualsevol persona que, per la seua ubicació, no tinga una visualització directa del dispositiu.

La declaració de ZAS afecta al tram de carrer Loreto comprès entre la plaça de la Constitució i els carrers Desemparats i Forn d’Algarra i va entrar en vigor el passat 13 de setembre pel termini d'un any. Es tracta d'una mesura amb la qual l'ajuntament vol garantir el descans dels veïns rebaixant els nivells de soroll en la zona i que va ser aprovada definitivament pel ple de l'ajuntament en el mes d'agost, una vegada rebut l'informe favorable de la Direcció general de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat València.

A més de la posada en funcionament d'aquests semàfors acústics, durant l'any de vigència de la ZAS s'aplicaran en el carrer Loreto altres mesures correctores com la limitació horària als locals d'hostaleria; la major presència i control policial per a garantir el compliment de l'horari de tancament dels establiments; o la suspensió de concessió de noves llicències per a establiments amb activitats recreatives i d'atzar; d'oci i entreteniment i activitats hoteleres i de restauració. Així mateix, els serveis municipals de neteja no actuaran en el carrer abans de les 7 del matí si utilitzen la granadora mecànica, o de les 7.30 hores si netegen amb fregadora i la recollida de brossa no es realitzarà abans de les 6 del matí.

Vore detall
04/12/2017

L’última excursió en família del 2017 recorre la Vall de Laguar

L’última eixida del programa “Excursions en família” d’enguany va consistir en una ruta amable per camins rurals i senda de muntanya a la Vall de Laguar. Partint de Fleix, els participants anaren a Benimaurell per l’antic camí que transcorre al costat dels llavadors d’ambdós pobles i van continuar la ruta per senda fins al Collado de la Garga, amb vistes impressionants de la Rectoria, Dénia, el Montgó i la mar.
 
El programa es reprendrà al gener del 2018, concretament el diumenge 14, amb una excursió a la Xara, Benimaquia, el camí de la Colònia i la Pedrera.
Vore detall
17/11/2017

L’Ajuntament de Dénia forma barreres de posidònia en les platges per a frenar l'erosió

Durant aquest mes de novembre, l’Ajuntament de Dénia ha començat a “construir” dics de posidònia en diferents platges del municipi amb l'objectiu de frenar l'erosió i evitar que els temporals s'engolisquen l'arena.

La decisió municipal es basa a fer una gestió més sostenible i aconseguir que es diposite un major nombre de sediments que contribuïsquen a disposar de més platja seca per a la pròxima campanya i evitar l'acció de temporals, ha apuntat el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo. Aquest criteri és una acció ambiental reconeguda i ben valorada, que es recomana, fins i tot, des del protocol de Banderes Blaves, les candidatures de les quals s'estan preparant per a la pròxima temporada.

S'ha actuat en la platja de la Marineta Cassiana, on l'any passat ja es va instal•lar aquesta barrera d'algues aconseguint un augment del 20% de platja seca, i en algunes zones de la platja de les Marines on existeixen trams erosius com la zona de Blay Beach i dels apartaments Madrimar (carrer de la Mussola).

Aquest mètode de frenar l'erosió de les platges s’estendrà als trams en regressió situats al nord de la platja Punta Molins.

Les barreres de posidònia es mantindran fins al pròxim mes de març.

Vore detall
27/10/2017

Medi Ambient organitza una jornada sobre gestió de la costa

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic, junt amb l’IROX (Institut de Recerca Oceanogràfica de Xàbia), ha organitzat una jornada sobre erosió i gestió de la costa que se celebrarà el pròxim divendres, 3 de novembre, a les 19 hores a la Casa de Cultura de Dénia. En ella es tractaran tant qüestions mediambientals com socioeconòmiques, relacionades amb l’erosió de les platges, la regressió marina, solucions naturals i enginyeria.

El ponent serà Rafael Sardà, investigador del CSIC (Consell Nacional d’Investigacions Científiques). Sardà és Doctor en Ecologia Marina, científic sènior del Consell des de 1991, i investiga en l’Unitat de Sistemes Socio-ecològics Marins i Costaners del CEAB. És també professor associat del departament d’Innovació i Operacions de l’escola superior ESADE des de 1993, impartint cursos de gestió ambiental; i cofundador del grup de negocis i medi ambient Aliança Global de les escoles de negocis.

El conferenciant estudia la frontera entre sistemes socials i ecològics, com funcionen i interactuen i com fer front als problemes ambientals actuals i emergents, locals i globals, així com el paper que la ciència i la normativa poden jugar. Els seus àmbits d’investigació inclouen la gestió integrada de la zona litoral, l’administració dels oceans, l’ecologia bentònica del fons submarí i la sostenibilitat.

Vore detall
25/10/2017

El pla estival de reciclatge d'Ecovidrio incrementa un 3% el reciclat de vidre a Dénia respecte a l'any passat

La ciutat rep el guardó “Iglú Verd” en reconeixement al compromís de particulars i professionals hostalers amb el reciclatge de vidre i la sostenibilitat

Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclatge dels residus d'envasos de vidre a Espanya, va engegar el passat estiu, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Dénia, el pla integral de reciclat per a l'època estival, gràcies al qual s'han aconseguit reciclar 635 tones de vidre a Dénia, un 3 % més que en el mateix període de 2016.

L'alcalde, Vicent Grimalt, i el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, han rebut avui, de mans del gerent de zona de Ecovidrio, Roberto Fuentes, el guardó ‘Iglú Verd’ per haver superat la xifra de reciclat de vidre respecte a l'any anterior. El premi és un reconeixement al compromís de particulars i professionals hostalers amb el reciclatge de vidre i la sostenibilitat.

Ecovidrio ha incrementat l'abast i la dimensió del pla integral de reciclat de vidre en el període estival, una iniciativa que persegueix sensibilitzar a l'hostaleria i incrementar les dades de reciclatge de vidre durant els mesos d'estiu. En aquesta edició, un total de 113 establiments hostalers de Dénia han col·laborat amb l'entitat, una dada important donada la influència del sector, que genera el 50% dels residus d'envasos de vidre d'un sol ús. A més, l'època estival és vital per al reciclatge de vidre, per ser un període en el qual s'arreplega el 30% del total del vidre reciclat durant l'any.

Els resultats obtinguts s'han aconseguit gràcies a la col·laboració dels professionals hostalers de Dénia i a la dotació de mitjans per part de Ecovidrio. Amb l'objectiu de facilitar la col·laboració, es van lliurar 69 poals adaptats a les necessitats dels professionals hostalers i es va ampliar la freqüència de recollida de vidre per a gestionar adequadament l'augment de l'activitat en aquest sector.

A nivell nacional, el pla integral ha comptat amb la participació de 80 municipis costaners de tot el país i més de 6.300 establiments. La campanya ha aconseguit reciclar en total més de 27.900 tones d'envasos de vidre, que han evitat les emissions de CO2 equivalents a retirar de la circulació 4.500 cotxes.

Hostaleria sostenible

Els establiments hostalers més compromesos han resultat guanyadors d'una classe magistral amb Ángel León, en el seu restaurant Aponiente guardonat amb dos estels Michelin. Així mateix, tots els establiments hostalers que han participat en la campanya poden consultar si han resultat guardonats en la pàgina web de la iniciativa www.tomanotareciclavidrio.es amb packs experiència, entre altres premis.

Ángel León, conegut com a ‘Xef del Mar’ i impulsor de la sostenibilitat en l'alta cuina amb iniciatives com el reciclatge de peixos de descarte, ha sigut l'ambaixador de la campanya ‘Pren nota, recicla vidre’ El xef ha creat un gelat marí sostenible i ha realitzat una crida a ciutadans i professionals de l'hostaleria per a animar-los a reciclar vidre en aquesta època.

Dades de reciclat de vidre a Dénia

Segons les últimes dades relatives a 2016, els ciutadans de Dénia van reciclar un total d'1.636.020 quilograms de vidre, la qual cosa suposa que cada habitant va reciclar de mitjana 39,5 kg.
Respecte a la taxa de contenerització, Dénia se situa amb una mitjana de 119 habitants per contenidor, comptant en l'actualitat amb un total de 349 contenidors per als residus d'envasos de vidre instal·lats.

Vore detall
20/10/2017

Més de 300 escolars participen en el teatre participatiu “Sembrant paraules”

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic ha dut a terme 5 sessions de l’obra “Sembrant paraules”, un teatre participatiu emmarcat en l’oferta d’educació ambiental als centres escolars i que tracta de manera amena conceptes i valors de sostenibilitat, agricultura i alimentació saludable.

L’activitat ha tingut lloc els dies 16, 17 i 18 d’octubre al Centre Social, i en ella han participat més de 300 alumnes dels col·legis Cervantes, Llebeig, Maristes, Montgó i Pare Pere de Jesús Pobre.

L’obra representa situacions en què l’agricultura ecològica s’imposa sobre el model d’agricultura extensiva, i tracta temes com els aliments de Km.0; horts escolars i horts urbans; aliments amb sabor i vitamenes; o la repercussió a escala local i planetària del tipus d’agricultura. Tot això en un format participatiu i lúdic amb presència de cançons, jocs tradicionals i endevinalles.

Vore detall
18/10/2017

Més de 200 voluntaris participen en la jornada de neteja marina “Per una mar neta”

La tercera edició de la jornada de neteja marina “Per una mar neta”, organitzada pel Servei Ambiental Marí i de Pesca de la Regidoria de Medi Ambient, va congregar diumenge passat a 218 voluntaris que van realitzar tasques de neteja i recollida de residus per mar i terra. Els participants es van organitzar en grups, realitzant les tasques per la costa des de les Rotes fins a les Marines, entre les 9.30 hores i les 12 hores del matí.

Per mar es van arreplegar residus des de la zona del principi de les Marines fins a les Rotes, esculleres i zones portuàries. Van participar 5 embarcacions, 29 persones sobre caiacs i taules de paddle surf en la superfície, així com un centenar de bussejadors que van rastrejar el fons marí.

Al voltant de les 12.30 hores es van dipositar els residus arreplegats en els contenidors disposats per l'empresa Segaplast. Entre les restes trobades, destaca una mànega hidràulica d'uns 20 metres trobada en el fons marí de les Marines.

El regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, ha assenyalat que enguany s'han arreplegat menor quantitat de residus que l'any anterior i ha volgut agrair públicament la seua col•laboració a Segaplast i Marina de Dénia, els diversos clubs de busseig, armadors d'embarcacions, tripulacions, col•legis, associacions d'esports subaquàtics, empreses de turisme actiu i a tots els particulars voluntaris per “fer possible que, per tercer any consecutiu, mantinguem més neta nostra costa i llancem un important missatge de conscienciació a la societat”.

Vore detall
06/10/2017

La Regidoria de Medi Ambient desenvolupa una estratègia per a implantar la cultura del reciclatge entre la població

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic està desenvolupant una estratègia per a aconseguir implantar una vertadera cultura del reciclatge entre la població que permeta complir l'objectiu marcat per la Unió Europea per a 2020, que estableix que almenys el 50% dels residus de materials d'ús domèstic es reciclen o reutilitzen, i per a 2030, que fixa aquest percentatge en el 65%. El regidor de Medi Ambient, Josep Crespo, ha advertit que l'incompliment d'aquest compromís comportarà “sancions molt dures”, part de les quals hauran d'assumir els ajuntaments com corresponsables de la gestió de residus.

La regidoria porta temps treballant a millorar i fomentar la recollida selectiva de residus amb l'engegada de l'ecoparc mòbil, unes noves instal·lacions per a l'ecoparc de la ciutat, posades en funcionament fa ara un any, més contenidors per a la recollida i campanyes de conscienciació. Amb tot, “les xifres de reciclatge a Dénia estan estancades i és imprescindible que la població es consciencie i s'implique”.

Per a pal·liar aquesta situació, la regidoria va a engegar noves mesures. Des d'aquesta setmana, el servei d'ecoparc mòbil arribarà a més zones del casc urbà i ampliarà el seu horari a les vesprades, de 14 a 19 hores. Els nous punts on, a partir d'ara, s'instal·larà l'ecoparc mòbil són el carrer Elx, el carrer Pont, la plaça Valgamediós i La Pedrera, que se sumen als ja existents de Torrecremada, carrer Mira-rosa, La Xara i Jesús Pobre, carrer La Via i Camí de Sant Joan.

Est és el quadre d'horaris i ubicacions:

 
HORARI
DILLLUNS
DIMARTS
DIMECRES
DIJOUS
DIVENDRES
DISSABTE
8 a 13 h.
Mercadet
Torrecremada
C/Mirarrosa
C/Elx
La Xara/Jesús Pobre
C/La Vía
Camí de Sant Joan
14 a 19 h.
Deveses
(juliol i agost)
C/ Pont
Plaça Valgamediós
La Pedrera
Nova Dénia (julio y agosto)
 

Les vesprades dels dilluns i els divendres, durant els mesos de juliol i agost, l'ecoparc s'ha instal·lat en Els Deveses i Nova Dénia. Passat aquest període estival, la regidoria està estudiant la possibilitat de cobrir aquests dies, així com la vesprada del dissabte, amb nous punts d'ubicació.

D'altra banda, el regidor Crespo ha anunciat que pròximament s'instal·laran més contenidors de reciclatge selectiu, especialment de recollida d'envasos, ja que són els que generen el major volum de residus en les llars.

Contenidors de matèria orgànica

Així mateix, Medi Ambient projecta la instal·lació de contenidors de recollida selectiva de matèria orgànica a principis del pròxim any i, actualment, està estudiant com i on situar-los. La implantació del conegut com a 5è. contenidor abans de 2020 és un altre dels compromisos adquirits pels països de la UE. Segons ha assenyalat Josep Crespo, la Conselleria de Medi ambient va a repartir gratuïtament unitats d'aquests contenidors per les poblacions de la Comunitat Valenciana, entre elles Dénia, que espera instal·lar-los al més prompte possible.

Prèviament la regidoria durà a terme una campanya per a informar a la població sobre l'ús correcte d'aquests contenidors.

Reciclar és estalviar

Finalment, el regidor de Medi Ambient ha volgut fer una reflexió sobre la repercussió econòmica que comporta no reciclar. Els ajuntaments que integren el Consorci del Pla Zonal 6, àrea 1, és a dir, dels 52 municipis de les Marines Alta i Baixa, juntament amb El Campello, paguen a la planta de tractament integral de residus, situada en aquest últim municipi, per cada tona de brossa dipositada.

Si duguérem a terme un reciclatge efectiu, separant els residus orgànics de la resta, el nombre de tones portades a la planta disminuiria, els costos s'abaratirien i la repercussió d'aquesta despesa en les butxaques de tots els veïns seria també menor.

Josep Crespo ha indicat que els ajuntaments del Pla Zonal 6 estan “realitzant un esforç per a no incrementar la taxa de recollida de brossa en els nostres municipis, però per a açò hem d'aconseguir reduir el nombre de residus que produïm”.

Vore detall
05/10/2017

La Regidoria de Medi Ambient presenta la programació d’educació ambiental per al curs 2017/2018

S’ha elaborat amb la participació activa de la comunitat educativa i reforça les activitats en àrees com els recursos hídrics, el canvi climàtic o la gestió de residus

El regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, ha presentat hui la programació d’educació ambiental per al curs 2017/2018, un total de 41 activitats, “pràcticament el doble del que fèiem fins ara”, que el departament oferta als centres d’educació Infantil, Primària, Secundària, cicles formatius i Batxillerat de la ciutat amb l’objectiu “de crear consciència del que és el nostre territori”. La regidoria ha buscat la implicació de la comunitat educativa i va presentar l’esborrany del programa als cap d’estudis i representants de tots els centres educatius per tal que feren els seus suggeriments i aportacions a la proposta d’activitats. Fruit d’esta participació, enguany s’incorpora al programa un taller de contaminació acústica dirigit a l’alumnat de Secundària que va ser sol·licitat per un dels centres. L’acollida d’este nou format ha tingut molt bona acceptació entre els centres educatius, segons ha indicat Crespo.
 
La regidoria presenta, doncs, una oferta clara i unificada, que inclou àrees “molt importants” que bé no es tractaven fins ara o tenien poca presència en el programa i que el regidor Josep Crespo considera fonamentals.
 
Com a exemple, Crespo ha citat la manca d’activitats en el parc natural del Montgó, que enguany es reforcen i introdueixen, com a novetat, una visita guiada amb catamarà a la reserva natural i marina del cap de Sant Antoni. L’ajuntament col·laborarà amb els centres que hi participen assumint el cost de la primera eixida que facen. Altres de les novetats incloses en l’àrea temàtica de “Biodiversitat i patrimoni natural” són la celebració de xarrades sobre espècies invasores acompanyades d’una visita a l’espai envaït, dirigides a l’alumnat d’ESO i Batxillerat, una excursió a la marjal Pego-Oliva, la xarrada-taller sobre la importància dels sòls o el taller de construcció de caixes niu que després s’instal·laran en els col·legis.
 
En el marc del projecte “Dénia&Marina Alta Tastinglife” de Ciutat Creativa de la Gastronomia s’han programat deu activitats relacionades amb l’agricultura i l’alimentació saludable, on s’inclouen el projecte HortaEscola, la promoció del consum de fruita i verdura ecològica i local amb la visita a un hort de cítrics i la degustació de suc natural o una aproximació als riuraus amb l’activitat “Qui té pansa, té dansa”.
 
Un àrea que a penes es tocava en edicions anteriors són els recursos hídrics. Enguany, s’han organitzat xarrades de sensibilització i estalvi d’aigua i visites a l’estació depuradora d’aigües residuals i a l’estació de tractament d’aigües potables de Beniadlà.
 
El canvi climàtic té també un especial protagonisme en estes activitats de conscienciació i es tractarà en eixides pel casc urbà, xarrades i tallers com l’esmentat abans de contaminació acústica o un altre sobre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
 
L’últim apartat d’activitats versa sobre la gestió de residus i també ha estat reforçat per a este curs en què s’han programat visites a l’ecoparc i ecoparc mòbil, a la planta de compostatge i tallers sobre reciclatge.
Vore detall
03/10/2017

Èxit de participació en les jornades ornitològiques per a celebrar el Dia Mundial de les aus

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de les Aus, el 3 d'octubre, la Regidoria de Medi ambient i Canvi Climàtic va organitzar unes jornades el cap de setmana passat, de la mà de l'empresa mediambiental Magic&Nature, amb la finalitat de conscienciar sobre la necessitat de protegir l'avifauna per la seua important funció en l'ecosistema.

Les activitats van començar dissabte, 31 de setembre, amb una ruta guiada per la zona i els arrossars del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. Allí es van poder observar les diverses aus que alberga l'entorn en un període tan important com és la migració. També es va realitzar una sessió d’anellament científic, a càrrec del doctor i ornitòleg Francisco Atiénzar, i entre les captures destaquen aus com el blauet, el rossinyol pitblau, el rossinyol bord, diversos xitxarres del canyar i un xarxet americà.

A la vesprada, xiquets i adults van gaudir d'una mini fira de tallers relacionats amb el món de les aus, en el Centre d’Interpretació del Parc Natural del Montgó del Bosc de Diana, on van aprendre a construir caixes nius i menjadors biodegradables. La jornada va finalitzar amb un berenar ecològic.

Ja el diumenge 1 d'octubre, es va celebrar una eixida en catamarà per la reserva del Cap de Sant Antoni per a l'observació d'aus marines. Durant la mateixa, els participants van poder observar les diferents aus que habiten l'enclavament natural, com la colònia de corbs marins i falcons pelegrins.

 L'organització ha valorat molt positivament les jornades, ja que “no solament van superar expectatives quant a número d'inscrits, sinó que els participants van mostrar el màxim interès durant les activitats”. Segons el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, s'han complit els objectius de les jornades amb la fórmula amb la qual treballa la regidoria “que no és altra que acostar i posar en valor l'entorn amb activitats amenes per a fomentar el respecte i la conservació del mateix”.

Vore detall
26/09/2017

Medi Ambient presenta el Diari d'bservació marina y la guia de la reserva

La Regidoria de Medi Ambient ha dut a terme dues noves iniciatives amb les quals pretén difondre els valors mediambientals del nostre entorn, en l'àmbit social, turístic i educatiu, com a via per a fomentar la seua cura, respecte i estima.

D'una banda ha editat un Diari d'Observació Marina OBMAR que servisca de guia per a poder seguir de manera més científica el pas de cetacis enfront de la nostra costa. El diari va dirigit a tripulants d'embarcacions esportives i professionals i als particulars, cada vegada més, que observen des de terra el pas de cetacis per les nostres aigües. Les seues aportacions contribuiran a enriquir els estudis científics i seran publicades en la web de Medi Ambient, al costat de totes les dades actualitzades d'albiraments en la zona.

La guia disposa de diferents apartats amb informació útil per a l'observador i consells sobre com observar als cetacis sense interferir ni molestar el seu pas.

El dissenyador de Dénia Jaume Pastor ha sigut l'encarregat de crear la imatge d'OBMAR, cercant “la visualització de l'espai marí i la seua protecció”. Un logo que transmet un missatge clar, utilitza els colors del mar i inclou elements característics del paisatge, com l'al·lusió al Montgó, la figura de dofins i una marca circular que remitent a la mirada a través d'uns prismàtics en el moment de l'observació.

Així mateix, d'aquí a uns dies eixirà publicada la guia “Dénia, paradís de la biodiversitat” amb informació sobre la reserva marina del Cap de Sant Antoni. Aquesta guia, la primera d'una sèrie en la qual està treballant la regidoria, cerca divulgar la riquesa de la reserva tant en l'àmbit turístic com a educatiu. S'ha editat un primer tiratge de 5.000 exemplars, en castellà, valencià i anglès, que es distribuiran en els centres educatius i en les oficines de Turisme de la ciutat.

La guia conté un catàleg d'aus marines, cetacis i altres espècies que habiten la reserva, al costat d'una secció sobre la posidònia i la seua importància. Reuneix, a més, informació sobre el Servei Ambiental-Marí i Pesca i la tasca que desenvolupa i sobre el projecte de recuperació de tortugues en el qual l'Ajuntament de Dénia col·labora amb l'ARCA del Mar de l'Oceanogràfic de València.

Vore detall
26/09/2017

Medi Ambient organitza una jornada de neteja marina amb voluntariat el 15 d'octubre

La Regidoria de Medi ambient i Canvi Climàtic organitza una nova jornada de neteja marina amb voluntariat el pròxim 15 d'octubre. El regidor de Medi Ambient, Josep Crespo, espera que la participació de persones voluntàries en la jornada “Per una mar neta” siga elevada i es puguen “igualar o superar” els 300 participants de l'any passat. Les persones interessades poden inscriure's ja enviant un correu electrònic amb les seues dades a l'adreça deniaviva@ayto-denia.es o cridant al 96 578 01 00, extensió 2011.

La neteja del litoral es realitzarà a tres nivells: en el fons marí, gràcies a la col·laboració de bussejadors; en la costa, amb voluntariat a peu, i en la superfície de l'aigua, amb la col·laboració d'embarcacions, caiacs i tables de paddle surf.

El voluntariat es concentrarà a les 9 hores al principi de l'escullera sud, on l'organització assignarà les zones a netejar i els farà lliurament del material necessari (borses i guants). A les 12.30 hores els participants es reuniran en Marina de Dénia, on es quantificaran i classificaran els residus arreplegats, gràcies a la col·laboració de l'empresa Segaplast, i se'ls oferirà un aperitiu abans de clausurar la jornada.

Depenent del nombre d'inscrits es podrà cobrir una major franja de costa en els treballs de neteja. L'elevada participació de la passada edició va fer possible que es netejara des de la platja de les Deveses fins a pràcticament la costa de Xàbia, segons ha apuntat el coordinador del Servei Ambiental-Marí i Pesca, Toni Martínez. En 2016 es van arreplegar un total de 325 quilograms de residus, entre ells 198 quilograms de plàstic, 111 de metall, 6 quilograms de cartó i paper i 7 quilograms de vidre.

Vore detall
19/09/2017

La Regidoria de Medi Ambient i Agricultura organitza una jornada i tres cursos d’agricultura de certificació oficial

La Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura de l’Ajuntament de Dénia ha organitzat tres cursos d’agricultura i una jornada, entre els mesos d’octubre i novembre, dirigits a persones que treballen el camp, les que voldrien treballar-lo, o que tinguen interés per l’agricultura. Els cursos, teòric-pràctics, són gratuïts i comptaran amb una certificació oficial.

L’objectiu del programa, segons destaca l’edil de l’àrea, Josep Crespo, és “oferir un espai formatiu formal perquè els professionals i no professionals assolisquen competències necessàries per a desenvolupar els cicles d’aquest sector”.

El primer d’ells, és el Curs de muntatge i manteniment d’instal·lacions de reg, i tindrà lloc els pròxims 4 i 5 d’octubre, de 16.30 a 19.30 hores. La inscripció està oberta fins al 29 de setembre.

El 18 d’octubre se celebrarà la Jornada sobre fertilització orgànica i compostatge, de 18 a 21 hores. En aquest cas, la inscripció serà del 2 al 13 d’octubre. 

El segon curs, “Cultiu de l’alvocat i altres fruiters tropicals com alternativa als conreus tradicionals”, es realitzarà del 30 d’octubre al 3 de novembre, de 18 a 21 hores, i la seua inscripció estarà oberta des del 10 al 27 d’octubre.

Per últim, del 13 al 16 de novembre, de 18 a 21 hores, serà el torn del curs “Control biològic de plagues”, amb inscripció des del 30 d’octubre al 10 de novembre.

La part teòrica de tots els cursos s’impartirà a la Casa de la Cultura i la part pràctica s’especificarà a cada cas. Per exemple, el primer curs a realitzar serà als horts urbans.

Els interessats en inscriure’s, hauran de fer-ho en les oficines de Medi Ambient de l’Ajuntament (Ronda les Muralles, 42). També es pot sol·licitar més informació enviant un correu electrònic a deniaviva@ayto-denia.es o al telèfon 96646 70 61. Tindran prioritat en la inscripció les persones desocupades o en risc d’exclusió social.

El programa, que ha comptat amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient i la Diputació d’Alacant, s’inscriu en l’Estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020 de la Regidoria de Medi Ambient, dins del Pla d’Acció Local <>, base la iniciativa Dénia-Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia.

Vore detall
18/09/2017

La campanya “Recicla els teus aparells” arriba a Dénia per a conscienciar a la població sobre la importancia del reciclatge

Divendres pròxim, 22 de setembre, arriba a Dénia “Recicla els teus aparells”, una campanya impulsada per la Generalitat Valenciana amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre la necessitat de reciclar, de manera correcta, els aparells elèctrics i electrònics.

Un equip d'informadors, identificats amb la imatge de la campanya, recorrerà la localitat mitjançant bicicleta amb remolc per a informar i arreplegar tots els aparells elèctrics i electrònics de menys de 20cm en desús que els veïns tinguen en les seues llars. En aquest sentit, es pretén evitar que els aparells acaben en els contenidors convencionals amb l'alt grau de contaminació que això comporta.

Amb la finalitat d'incentivar la participació entre els ciutadans, es lliuraran premis in situ a tots els veïns que dipositen els seus aparells en els remolcs, a més de sortejar un Ipad Mini 4 a través de la pàgina de Facebook @reciclatusaparatos.

La campanya ha sigut impulsada per la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, en col·laboració amb les majors plataformes del sector, i ja s'ha desenvolupat amb èxit en altres municipis de la Comunitat Valenciana. Com a dada, en la seua primera edició l'any passat, es van arreplegar més de 3 tones de RAEEs.

El regidor de Medi ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, ha aplaudit la iniciativa i anima als ciutadans de Dénia a participar en la mateixa “donat que tots guanyem, contribuint a millorar el nostre present i futur mediambiental”.

Vore detall
18/09/2017

Dénia celebra el Dia Mundial de les Aus amb dues jornades ornitològiques

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de les Aus, el pròxim 3 d'octubre, la Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic i l'empresa mediambiental Magic&Nature han organitzat dues jornades ornitològiques gratuïtes, el 30 de setembre i l'1 d'octubre, destinades a participants de totes les edats que vulguen introduir-se en el coneixement i cura de les aus.


El dissabte 30, es partirà des del parc de Torrecremada, a les 8.30 hores, cap al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, on es comptarà amb una ruta ornitològica per a iniciar-se en el món de l'observació d'aus aquàtiques i una sessió d’anellament científic, a càrrec del doctor ornitòleg Francisco Atiénzar. L'activitat finalitzarà amb un pícnic per als assistents, entorn de les 12 hores.

La sessió de la vesprada tindrà com a escenari el Centre d’Interpretació del Parc Natural del Montgó, en el Bosc de Diana, amb una mini fira de tallers mediambientals, des de les 17 hores, i berenar per als participants.


El diumenge, 1 d'octubre, es realitzarà una eixida en catamarà per a l'observació d'aus marines per la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni. La ruta començarà a les 9.30 hores i es perllongarà fins a les 11 hores.

La finalitat de les activitats és aprofitar la proximitat del Dia Mundial de les Aus per a conscienciar sobre la fonamental funció de l'avifauna en el nostre ecosistema i la necessitat de conservar-la i protegir-la.


Les places són limitades, per la qual cosa es requereix una inscripció prèvia enviant un correu amb les dades personals a
magicandnature16@gmail.com

Vore detall
11/09/2017

Dénia instal•la 66 punts de recollida selectiva en les dependències municipals per a promoure el reciclatge

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic, gràcies a la col·laboració d’ECOEMBES, ha repartit una bateria de papereres de recollida de selectiu en les instal·lacions municipals de l'Ajuntament de Dénia, amb l'objectiu de fomentar les bones pràctiques en aquestes dependències i conscienciar a la ciutadania sobre la importància del reciclatge.

En total, segons ha informat el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, s'han instal·lat 66 punts de recollida de paper i cartó (132 papereres específiques) en els edificis municipals. En concret, són 8 els punts repartits pel consistori; 6 en Benestar Social; 4 en l'Oficina de Turisme, en Urbanisme i en Medi Ambient; 3 en la Casa de la Cultura i en la Residència; 2 en el Centre d’Art l’Estació, la Policia Local, l’Ajuntament de la Xara, el Centre Social, la Casa de Cultura de Jesús Pobre i en l'Oficina d'Informació i Turisme; i 1 punt de dos unitats en la resta d'edificis de titularitat municipal (Protecció Civil, TAPIS, Joventut, etcétera)

Aquesta acció està emmarcada dins de la campanya de foment del reciclatge, impulsada a principis d'estiu, amb l'objectiu de facilitar la labor a la ciutadania i per la qual es van instal·lar 20 nous contenidors de paper, 22 nous per a envasos i 3 nous de vidre en diversos punts del casc urbà, sumant-los als ja existents.

Segons ha destacat l'edil responsable, “és l’administració pública la primera que ha de donar exemple per a garantir el compromís de la societat amb el reciclatge”. Així mateix, ha afegit que "a esta iniciativa li seguiran altres destinades a l’àmbit educatiu relacionades amb la gestió de residus i el canvi climàtic”.

Vore detall
23/08/2017

Dénia instal•la nous panells informatius al Parc Natural del Montgó

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic ha instal·lat 5 nous panells informatius en punts estratègics d’accés al Parc Natural del Montgó pel que fa al terme de Dénia.

Aquests panells comprenen: recomanacions i normes d’ús per als visitants; inici de rutes des del Camí de les Colònies; interpretativa de la Colònia del Montgó (història de la colònia); inici de rutes des de la Punta de Benimaquia; i inici de rutes des de la pista del repetidor de Jesús Pobre.

Els indicadors exposen informació de les rutes recomanades als visitants d’aquest espai protegit, així com expliquen consells i recomanacions a l’hora de transitar per la muntanya per tal d’evitar situacions de perill i fomentar el respecte cap al seu valuós patrimoni natural.

El disseny quant a text, mapes, fotos i pictogrames ha estat a càrrec de l’equip educatiu del Parc Natural, i està en conformitat amb el manual de senyalítica dels Parcs Naturals de la Generalitat Valenciana.

Tant el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, com el director del Parc Natural, Joseba Rodríguez, han mostrat la seua satisfacció per aquesta col·laboració institucional que suposa una notable millora informativa per als nombrosos visitants del Montgó.

Vore detall
25/07/2017

La Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic, Agricultura i Pesca dissenya més de 30 accions per a fomentar la sostenibilitat i la producció, comercialització i consum de productes locals i ecològics

La Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic, Agricultura i Pesca ha engegat  l'Estratègia de Dinamització Agrària i Territorial per al període 2017/2020, un programa d'actuació que forma part del Pla d'Acció “Dénia&Marina Alta Tastinglife” de la Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO.

El regidor de Medi Ambient, Canvi Climàtic, Agricultura i Pesca, Josep Crespo, ha presentat les principals actuacions del programa, més de 30 en total, acompanyat per Àlvar Kuehn, tècnic encarregat del desenvolupament de les línies d'agricultura i pesca dins del Pla d'Acció Local “Dénia&Marina Alta Tastinglife”.

El principal objectiu de l'Estratègia de Dinamització Agrària i Territorial, ha exposat Kuehn, és “fomentar la producció, formació, comercialització i consum de productes locals i ecològics i impulsar una Administració més sostenible”.

Per a això estableix quatre àmbits de treball en els quals s'emmarquen les accions dissenyades: 

  1. El de governança pretén, entre altres objectius, l'apoderament del sector agroalimentari i el foment de la col•laboració entre administracions i entre aquestes i el sector.
  2. Un segon àmbit es dedica al territori i contempla, entre altres finalitats, la realització d'un diagnòstic i valorització del nostre entorn mediambiental, la creació d'un banc de terres (que es presenta divendres que ve, 28 de juliol, a les 19.30 hores, en la Casa de Cultura) i d'un banc de llavors o la confecció d'un mapa agronòmic del nostre territori.
  3. En l'àmbit de promoció econòmica, l'estratègia cerca l'enfortiment del mercat local o el foment de l’ecoturisme, entre altres metes.
  4. Finalment, es treballa en el camp de la formació, amb accions com la formació contínua en agricultura, ja engegada, o el projecte per a aconseguir formació certificada en agricultura ecològica; l'educació, a través del programa “Hort a escola”, que contempla impulsar els horts escolars, fomentar el producte local en els col•legis o realitzar visites als productors locals amb l'alumnat; i, finalment, la divulgació. En aquest últim apartat està prevista la identificació i catalogació d'arbres singulars, vies pecuàries i vies rurals, entre uns altres.

El regidor Josep Crespo ha enumerat unes altres de les actuacions previstes, com l'obertura, en el mes de setembre, d'un espai on s'oferirà informació sobre les activitats que van a dur-se a terme, els cursos programats, el funcionament del banc de terres o les subvencions dirigides al sector.

Un altre dels projectes en els quals s'està treballant és la creació d'un nou banc de terres amb parcel•les de propietat municipal.

Així mateix, la regidoria està dissenyant, dins del programa “Excursions en família” que desenvolupa durant els mesos del curs escolar, realitzar eixides relacionades amb el sector agrícola tant local com a comarcal. Com a exemples, Crespo ha citat les visites guiades que es projectaran al Poble Nou de Benitatxell per a conèixer el projecte BioMoscatell, als cultius d'arròs bombó de Pego, a la Via Verda, per a conèixer el cultiu de la taronja i les seues diferents varietats, a les confraries de pescadors, amb possibilitat d'assistir a una subhasta de peix o als cellers de Xaló.

La promoció del compostatge, aprofitant les restes orgàniques i de poda, o la creació d'un grup de consum de producte ecològic en el qual els membres estableixen un contacte directe i periòdic amb els productors locals per a la compra, actuant també com a dinamitzadors del producte ecològic local, són unes altres de les accions previstes.

Així mateix, s’elaborarà un catàleg de productors de Dénia i de la Marina Alta que es difondrà entre restauradors i particulars.

Finalment, el regidor Crespo ha anunciat la intenció d'incloure criteris mediambientals en les bases de contractació de l'ajuntament, que atorguen puntuació a les empreses més respectuoses amb el medi ambient, que controlen les emissions de CO2, la contaminació del sòl o treballen amb energies renovables.

Vore detall
21/07/2017

La Regidoria de Medi Ambient reforça el servei de neteja i gestió de residus i sol·licita la col·laboració de la ciutadania per a millorar-ho

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic s'ha proposat acabar amb l'anacronisme de la ciutat en matèria de gestió de residus, “instal·lada encara en el segle XX”, en paraules del regidor de l'àrea Josep Crespo. Per a açò ha dissenyat diverses línies d'actuació que passen per la conscienciació ciutadana a través de campanyes publicitàries i en xarxes socials i la incorporació de novetats i reforços en el servei. Encara que tot açò, ha subratllat Crespo, no va si pot ser sense la col·laboració i la implicació de la ciutadania. En aquest sentit, el regidor recorda que no s'ha de traure la brossa a la via pública abans de les 21 hores, que aquesta ha de dipositar-se en els contenidors dins d'una borsa, per a evitar la brutícia i les males olors, i que és fonamental la separació de residus.

Més contenidors de recollida selectiva

En aquest sentit, per a fomentar el reciclatge selectiu i facilitar la labor a la ciutadania, a partir de la setmana vinent s'instal·laran nous contenidors de recollida selectiva en diversos punts del casc urbà. En concret, després d'un estudi de les necessitats detectades, es col·locaran tres nous contenidors de vidre, que se sumen als 57 ja existents; 20 nous de paper, que s'afigen als 40 actuals i 22 nous per a envasos, que reforcen els 38 ja instal·lats. Aquest increment de contenidors es farà extensiu pròximament al disseminat, començant per les zones del Montgó i Les Rotes.

Així mateix, el regidor de Medi Ambient ha anunciat que s'està treballant en la implantació a Dénia de l'anomenat 5è. contenidor, destinat al dipòsit de brossa orgànica. El cinquè contenidor s'utilitza per a reciclar els biorresidus o brossa orgànica generada en la llar o en el jardí i la seua implantació és necessària per a complir la normativa europea que estableix que la recollida selectiva d'aquests residus orgànics ha de ser, com a mínim, del 50% del total en 2020.

Referent a açò, Crespo ha demanat que la ciutadania prenga consciència que si es diposita una borsa de restes de verd en un contenidor normal de brossa, la seua gestió en la planta de tractament “costa a tots els ciutadans de Dénia quatre vegades més que si es dipositara en el contenidor adequat”.

901 101 150: recollida gratuïta de mobles i estris

Altre dels problemes més habituals és l'abandó de mobles, electrodomèstics i altres estris en la via pública. Sobre aquest tema, Josep Crespo ha indicat que existeix un servei gratuït de recollida d'aquest tipus de residus de major grandària, que qualsevol ciutadà pot sol·licitar cridant al 901 101 150. El servei es presta diàriament, de 8 a 15 hores. A més, en horari de matí i vesprada, l'usuari pot dipositar-los personalment en l'ecoparc.

Com a exemple d'aquesta problemàtica, Crespo s'ha remès al passat 15 de juny. El servei gratuït de recollida va concertar telefònicament vuit cites aqueix dia. No obstant açò, es van trobar mobles i estris abandonats pels seus propietaris en altres 106 punts de la ciutat. Per a evitar en la mesura que siga possible aquestes situacions, que deterioren la imatge de la ciutat, des del passat 1 de juliol, la regidoria ha ampliat l'horari del vehicle de propietat municipal que recorre el casc urbà localitzant i arreplegant de la via pública aquest tipus de residus.

Nous punts per a l'ecoparc mòbil

Altra de les mesures que Medi Ambient ha adoptat per a fomentar el reciclatge és l'ampliació de l'horari de l'ecoparc mòbil que s'instal·la, de dilluns a dissabte, en diversos punts de Dénia i també en La Xara i Jesús Pobre. El servei, que fins ara funcionava solament al matí, estarà disponible també a les vesprades, incorporant noves destinacions com la plaça Valgamediós, el carrer Pont o el carrer Carlos Sentí.

Així mateix, “com l'Administració ha de ser la primera a donar exemple”, la regidoria ha encarregat contenidors de paper per a oficina que es distribuiran per totes les dependències municipals per a la seua recollida i posterior reciclatge.

Medi ambient també actuarà en l'àmbit educatiu i està redissenyant l'oferta d'activitats d'educació ambiental que cada any desenvolupa en els col·legis per a introduir, entre altres novetats, tallers específics de gestió de residus i canvi climàtic.

Premis i sancions

Finalment, Josep Crespo ha indicat que a partir d'ara “anem a ser més seriosos i rigorosos en el control dels qui fan un ús impropi o inadequat dels contenidors de la via pública i amb les sancions que açò comporta i que poden arribar als 2.000 euros de multa”.

Com a contrapunt, es preveu premiar a qui recicle amb l'engegada d'una targeta per als usuaris de l'ecoparc amb la qual acumularan punts cada vegada que vagen a dipositar residus. Aquests punts, segons ha comentat Crespo, es reflectiran després en descomptes en la taxa de la brossa.

Vore detall
20/07/2017

Presentació a Dénia del Programa de recuperació d’horta local, el Pla de Producció Ecològica i el Pla de la Diversitat Agrària

L’augment, la promoció i la formació en agricultura ecològica, la recuperació i divulgació de les llavors autòctones tradicionals, el suport a nous productors i la recuperació d’horta formen part dels objectius estratègics de l'Estratègia de Dinamització Agrària i Territorial 2017/2020 de la Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura, i s’inclouen també dins del Pla d'Acció Local «Dénia&Marina Alta #Tastinglife», base de la iniciativa Dénia-Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia.

En esta línia, la Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura organitza dos presentacions obertes la setmana pròxima:

D’una banda, el dilluns 24 de juliol, a les 19.30 hores, a la Casa de la Cultura de Dénia, tindrà lloc la presentació del I Pla Valencià de Producció Ecològica i del Pla de la Diversitat Agrària, amb la intervenció de Josep Roselló, cap de Secció de Tecnologia, Projectes i Recursos del Servei de Producció Ecològica, Innovació i Tecnologia de la Generalitat Valenciana.

A més, el divendres 28 de juliol, a les 19.30 hores, també a la Casa de Cultura, es presentarà el Programa de recuperació d’horta local, Banc de Terres. Fa unes setmanes, l’Ajuntament de Dénia aprovava les bases reguladores per a la creació i funcionament del banc de terres agrícoles. Es tracta d’una iniciativa que permetrà “recuperar superfície agrícola, facilitar l'accés a la terra a més productors i un suport als productors actuals que per diferents motius no arriben a treballar totes les terres que tenen, implicant també un augment del producte local, en major quantitat i més varietat”.

Vore detall
06/07/2017

La Regidoria de Medi Ambient introdueix noves rutes guiades en el programa estival “Descobreix els paisatges de Dénia”

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic ha organitzat una nova edició del programa “Descobreix els paisatges de Dénia”, una iniciativa per als mesos d'estiu que té com a objectiu “promoure entre veïns i visitants les eixides a peu pel nostre entorn natural i aprendre de la naturalesa i conèixer-la per a valorar-la i respectar-la”, ha destacat el regidor de l'àrea, Josep Crespo. Crespo ha presentat hui la programació acompanyat del coordinador d'Educació Ambiental de la regidoria, Rafa Urios.

“Descobreix els paisatges de Dénia” proposa 15 rutes de baixa dificultat per diversos racons del nostre mitjà natural com la Via Verda, les Bassetes, el riu Alberca o el parc natural del Montgó. Enguany s'han incorporat recorreguts nous com el passeig guiat pel castell per a conèixer la flora i fauna que l’habiten, la ruta per la plana de Sant Jeroni-cap de Sant Antoni, una excursió a Vall de Laguar per a conèixer-ne l’arquitectura rural i el paisatge de muntanya o una vetlada en el jardí mediterrani de l’Albarda amenitzada amb una actuació musical.

“Descobreix els paisatges de Dénia” comença el 19 de juliol i es perllongarà fins a l'11 d'agost. Totes les activitats tindran lloc al capvespre i, en ocasions, a la nit. Per a participar es requereix realitzar una inscripció prèvia enviant un correu electrònic a
deniaviva@ayto-denia.es.

Per al mes de juliol, les eixides programades són Via Verda-parc Bassetes i dunes (19 de juliol); Jardí de l’Albarda (20 de juliol); costa rocosa de les Rotes i visita a la xiloteca particular de Manuel Soler (21 de juliol); i una visita al Mercat del Riurau de Jesús Pobre amb degustació de productes de la terra i ruta pel paisatge agrícola de la població fins a arribar a l'olivera mil•lenària (23 de juliol). Amb la col•laboració de l'empresa deniera d’ecoturisme Magic&Nature es realitzaran una ruta guiada per la Xara, Benimaquia, Coll de Pous i la Pedrera (26 de juliol), la nova visita a la naturalesa urbana del Castell de Dénia (27 de juliol), el recorregut per la plana de Sant Jeroni i el cap de Sant Antoni (Montgó) i una excursió a la marjal de Pego-Oliva (30 de juliol).

Agost comença amb un itinerari per la senda del riu Alberca i la Via Verda fins a arribar a la seu de l'Associació Astronòmica de la Marina Alta, on els participants podran observar els estels amb telescopis guiats per membres de l'associació (2 d'agost). L'endemà s'ha programat una ruta circular per la cova de l’Aigua i el Racó del Bou i el 4 d'agost serà per la Via Verda, el parc Bassetes i les dunes. Una ruta pels molins, el bosc mediterrani i l'arquitectura rural de Jesús Pobre, que finalitzarà amb una visita al Mercat del Riurau és la proposta per al 6 d'agost. El dia 9 es realitzarà un passeig des del final de les Rotes fins a Dénia, visitant la col•lecció de fustes de la xiloteca. I per a finalitzar la programació de “Descobreix els paisatges de Dénia” dues rutes noves: la Vall de Laguar i la seua arquitectura rural (10 d'agost) i visita al Jardí de l’Albarda amb l'al•licient de gaudir d'un concert a l’interior (11 d'agost).

Casetes mediambientals

El regidor Josep Crespo, ha recordat que els punts d'informació mediambiental que es van engegar durant l'estiu passat en les Marines (Bassetes) i les Rotes (Marineta Cassiana), obrin també enguany atesos per personal titulat en ciències ambientals.

De dilluns a dissabte, amb horari de 9 a 14.30 hores, oferiran al públic informació sobre l'entorn natural de Dénia. Les vesprades dels dimarts i els divendres, a les 19 hores, realitzaran rutes guiades gratuïtes. Els dimarts seran per les Marines, visitant el sistema dunar, el port i el mirador del far, i els divendres per les Rotes per a descobrir les microreserves de flora, la reserva marina del cap de Sant Antoni i la Torre del Gerro.

La resta de vesprades el personal de la caseta dels Marines realitzarà funcions d'informació i conscienciació a peu de platja i el de les Rotes ho farà en la senda de la cova Tallada, oferint consells sobre com accedir i informant dels perills als excursionistes.

Cova Tallada

Per a reforçar la seguretat de les persones en aquesta ruta a la cova Tallada, els ajuntaments de Dénia i Xàbia han instal•lat aquest mateix matí panells informatius en els accessos a la cova per les Planes (Xàbia) i pel carrer de la Via Làctica (Dénia) amb pictogrames que alerten del risc de caigudes i despreniments, les prohibicions d'acampar o encendre foc, l'absència de cobertura fins i tot per a realitzar telefonades d'emergència al 112 o la recomanació d'utilitzar un calçat adequat per a l'accés, entre uns altres.

Vore detall
05/07/2017

L'Ajuntament de Dénia i Ecovidrio participen en el pla integral per a incrementar el reciclat de vidre a l'estiu

Més de 140 establiments hostalers de la ciutat se sumen a la campanya ‘Pren nota, recicla vidre’

Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat de residus d'envasos de vidre a Espanya, i l'Ajuntament de Dénia presenten el pla integral per a incrementar el reciclat de vidre de Dénia durant el període estival.

La campanya ‘Pren nota, recicla vidre’ comptarà amb la col·laboració de més de 140 bars i restaurants de la localitat, als quals se li lliuraran més de 50 poals adaptats per a facilitar-los la labor de reciclatge. Així mateix, s'instal·laran nous punts de reciclat, que se sumaran als ja existents, i es vinilaran contenidors amb motius estiuencs per a sensibilitzar a la ciutadania.

L'estiu és una època fonamental per a incrementar el reciclatge de vidre. L'augment de turistes, així com l'increment del consum en el sector hostaler, comporten que al llarg d'aquest període es recicle aproximadament el 30% del total de residus d'envasos de vidre de tot l'any. En aquest sentit, la col·laboració del sector hostaler, que genera quasi el 50% dels residus d'envasos de vidre, és clau.

El reciclatge de vidre aporta grans beneficis al medi ambient. De complir-se les previsions, amb el vidre reciclat en els 74 municipis de tota Espanya que participen en la campanya, s'aconseguirà evitar l'extracció de més de 36.800 tones de matèries primeres, equivalents a quatre vegades el pes de la Torre Eiffel. A més, s'evitarà emetre 20.500 tones de CO2 a l'atmosfera, un benefici per al medi ambient similar a retirar 5.000 cotxes de la circulació durant 1 any.

Dades de reciclat de vidre a Dénia

Segons les últimes dades relatives a 2016, la ciutadania de Dénia va reciclar un total d'1.636.020 quilograms de vidre, la qual cosa suposa que cada habitant va reciclar de mitjana 39,5 kg.

Respecte a la taxa de contenerització, Dénia se situa en una mitjana de 119 habitants per contenidor, explicant en l'actualitat amb un total de 349 iglús per als residus d'envasos de vidre instal·lats.

El xef Ángel León, ambaixador de la campanya

Ángel León, conegut com el ‘xef del mar’ i impulsor de la sostenibilitat en l'alta cuina amb iniciatives com el reciclatge de peixos de descarte, és l'ambaixador de la campanya ‘Pren nota, recicla vidre’. El xef ha creat un gelat marí sostenible i ha realitzat una crida a ciutadans i professionals de l'hostaleria per a animar-los a reciclar vidre en aquesta època. Els establiments concursaran per a guanyar una classe magistral amb Ángel León en el seu restaurant Aponiente, guardonat amb dos estels Michelin.

2017 ha sigut proclamat per Nacions Unides com l'Any Internacional del Turisme Sostenible amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la necessitat de minimitzar l'impacte a l'entorn d'un dels sectors econòmics més importants a tot el món. En aquest context, molts dels millors restaurants del nostre país, com a Can Roca o Arzak, així com la xarxa de Paradores, s'han incorporat ja a ‘La Gran Cadena’, una iniciativa impulsada per Ecovidrio i els germans Roca per a sensibilitzar sobre el reciclatge.

Vore detall
03/07/2017

Medi Ambient recorre al potencial de les xarxes socials per a difondre els seus missatges de prevenció d'incendis forestals

La Regidoria de Medi Ambient ha llançat una campanya de prevenció d'incendis forestals que aprofita l'abast de les xarxes socials per a informar i conscienciar a la població sobre aspectes clau de la prevenció. “Que cremen les xarxes (i no les muntanyes)” és el títol de la campanya que es difondrà en les webs i perfils de Facebook de Medi Ambient, Turisme Dénia i l'Ajuntament per a ser compartida pels usuaris i inclourà diferents banners i vídeos, editats en castellà, valencià i anglès, amb missatges i consells per a evitar incendis.

Així mateix, s'ha editat un tríptic amb consells preventius per a protegir els habitatges –podar degudament els arbres i plantes de les parcel·les o emmagatzemar els combustibles en llocs ventilats i protegits, entre uns altres-, pautes per a utilitzar les barbacoes i què fer i com actuar en cas d'incendi. Aquests tríptics es repartiran entre les associacions de veïns de la ciutat, les regidories de barri, edificis municipals, empreses de lloguer d'allotjaments turístics i hotels.

Quant a les labors de vigilància d'incendis forestals, el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, ha assenyalat que van començar el passat 15 de juny amb la participació de voluntariat de l’Agrupació contra Incendis Forestals (ACIF) Marina Alta, Protecció Civil i Policia Local de Dénia, Gata, Xàbia i Pedreguer i la Guàrdia Civil.

Des de l’Ajuntament de Dénia, els departaments de Parcs i Jardins i Medi Ambient són els responsables del manteniment i control de l'estat de les parcel·les per a evitar incendis.

Parcs i Jardins realitza diverses neteges dels solars municipals al llarg de l'any i Medi ambient s'encarrega de fer un control i seguiment de les parcel·les privades, “la qual cosa implica molt treball, temps i recursos, ja que es tracta d'un procés administratiu molt lent”, ha indicat Crespo. No obstant açò, en els últims dos anys ha augmentat el nombre d'expedients oberts a propietaris de parcel·les en mal estat de conservació (en 2012 van ser 71 i han anat incrementant-se fins als 201 oberts en 2016 o els 63 registrats en el primer trimestre d'enguany).

Així mateix, la Regidoria de Medi Ambient ha començat a realitzar execucions subsidiàries per a poder condicionar les parcel·les desateses pels seus propietaris. En 2016, es van dur a terme 15, corresponents a expedients de 2011 i 2012, amb una inversió aproximada de 30.000 euros. Per a 2017 s'ha habilitat una partida pressupostària d'altres 30.000 euros per a fer front a aquestes execucions subsidiàries.

Crespo ha recordat que posteriorment es carregarà als propietaris de les parcel·les els diners que l'Administració Pública ha invertit a condicionar-les, a més de la sanció per incomplir l'ordenança municipal de regulació d'abocaments i conservació de solars i parcel·les, que pot arribar als 3.000 euros.

Vore detall

Uso de cookies de viuiconviu.com

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y la experiencia de uso de este sitio web. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies.

ACEPTAR