Notícies

Tornar
Dilluns, 29 de gener 2018

El servei de Guardacostes sorprèn a dos furtius pescant eriçons en la Reserva Natural Marina del Cap de Sant Antoni

El servei de Guardacostes, cogestionat per l'Ajuntament de Dénia i la Generalitat Valenciana, va sorprendre divendres passat a dues persones quan intentaven portar-se més d'un centenar d'eriçons capturats en la Reserva Natural Marina del Cap de Sant Antoni.

Els fets van ocórrer a primera hora del matí, quan després de detectar a un d'ells en l'aigua, prop de la zona denominada El Faralló, van sospitar que estava agafant eriçons de forma il·legal en aigües de la Reserva Natural Marina del Cap de Sant Antoni. El segon implicat esperava en la costa a que el seu company li acostara el cabàs amb la captura.

Quan ho va traure de l'aigua i es dirigia cap a una furgoneta, va ser sorprès pels guardacostas. Després d'identificar als dos furtius i explicar la captura, 166 eriçons en total, es va estendre acta i es van retornar els exemplars al mar. En l'operatiu es va comptar amb el suport d'una patrulla de la Guàrdia Civil, àrea Fiscal.

Aquesta àrea marina protegida ja va patir en el passat la quasi total desaparició de l'eriçó de mar a causa de la sobrepesca realitzada per furtius mitjançant la pràctica de busseig. Actualment, gràcies a la protecció de la zona i a la col·laboració ciutadana, l'eriçó de mar i altres importants espècies que pràcticament havien desaparegut de la nostra costa, es troben en un bon estat de recuperació.

Cal recordar que l'extracció de l'eriçó de roca i l'eriçó negre està regulada pel Decret 50/2005 de la Generalitat Valenciana, que prohibeix expressament la seua pesca “mitjançant la pràctica del busseig”, ja siga en apnea o en qualsevol altra modalitat, així com la seua extracció “en les zones qualificades com a reserves marines d'interès pesquer a l'empara de la Llei 9/1998, de 15 de desembre, de la Generalitat, de Pesca Marítima de la Comunitat Valenciana”.

Últimes notícies

23/01/2023

El programa d'educació ambiental 'Horts a l'escola' arriba a la Residència Santa Llúcia

El programa d'educació ambiental "Horts a l'escola", que des de fa quatre anys aproxima els xiquets i xiquetes dels col•les i les persones usuàries del Centre Ocupacional de la Xara a l'agricultura i els productes de proximitat, ha arribat enguany a la 'resi'.

Amb l'ajuda del departament de Medi Ambient, la Residència Santa Llúcia ha posat en producció un espai en el pati del centre, que ja està així de bonic.

I amb hortalisses quasi a punt per a passar a la cuina.

Vore detall
19/01/2023

'L’art de la posidònia' arriba a Madrid

En la campanya de visibilització del projecte 'Viu la posidònia', la primera parada ha estat l’exposició ‘L’art de la posidònia’, inaugurada a Madrid.

L’emplaçament per a la mostra d’art ha estat la galeria Desearte (carrer de Villanueva, 43) i en ella s’hi poden trobar peces de joieria dels orfebres eivissencs Elisa Pomar i Enric Majoral, els quadres del cambrilenc David Callau i els plats fets amb posidònia de l’artesana resident a Jesús Pobre Angelica Fossemó -Magari Things-. A més, la naviliera Baleària col·labora amb la participació de l’artista Antonio Villanueva i les seues escultures de resina.

A la galeria es troba també exposada una retrospectiva amb les fotografies del concurs eivissenc ‘Viu la posidònia’ 2022. En aquesta es poden contemplar obres de Fernando Estarellas (primer premi), Olga Escandell (segon premi), José Ramón Fernández (tercer premi), Joan Pereyra, Marisol Torres, Paulo Peixoto, Daniel Lop, Antonio Planells, Pablo Montoro, Pepi Rivera, Javier Ruiz “Citoxin”, Joan Costa, Simón Vila, Carmen Escandell, María Tur, Jaume Torres i Xavier Mas.

L’acte inaugural va comptar amb la participació dels alcaldes de Dénia, Eivissa i Cambrils, els artistes i unes altres personalitats convidades del sector turístic, empresarial i cultural de les tres comunitats autònomes.

Vore detall
19/01/2023

El projecte de turisme experiencial ‘Viu la posidònia’ es presenta a FITUR

El projecte ‘Viu la posidònia’, el qual comparteixen els ajuntaments de Dénia, Cambrils i Eivissa, i que està finançat pels fons europeus Next Generation, s’ha presentat aquest migdia a FITUR. Els alcaldes de les tres ciutats, Vicent Grimalt, Oliver Klein i Rafael Ruiz, han desgranat la filosofia, pressupost i accions a implementar en el marc d’aquesta iniciativa comuna.

Aquest projecte pretén desenvolupar un producte de turisme experiencial i ecoturisme, amb empremta de carboni zero, que afavorisca el coneixement i la conservació de la posidònia, en particular, i, per extensió, de la biodiversitat de la nostra costa, un recurs turístic i mediambiental de gran rellevància.

Vicent Grimalt ha estat l’encarregat d’explicar les accions concretes que es duran a terme en el marc del projecte, subvencionat amb més d’1 milió d’euros pel Ministeri d’Industria, Comerç i Turisme, dins del programa ‘Experiències Turisme Espanya’, finançats amb fons europeus Next Generation.

Està previst que s’identifiquen zones de pradera de posidònia, amb la delimitació cartogràfica de zones, i la concreció de visites guiades, tant en superfície com submarines. Paral·lelament, es promocionarà la formació dels agents turístics i l’ús de mitjans de transport i acompanyament elèctrics. De cara als visitants, es realitzaran campanyes de sensibilització i es crearan punts d’informació i accions amb educadors ambientals i de desenvolupament turístic.

Per donar a conéixer la importància d’aquesta planta submarina, es pensa en la creació d’un centre virtual d’interpretació, així com un repositori multimèdia. Aquesta iniciativa anirà parella amb la investigació científica en matèria de protecció, conservació i repoblació de la posidònia.

Vore detall
09/01/2023

El ple vota l’aprovació inicial del reglament del Consell Municipal Marítim-Pesquer i la modificació de l’ordenança de tinença d’animals

L’Ajuntament aprova per unanimitat l’expedient inicial per a aprovar el reglament del Consell Municipal Marítim-Pesquer. Un ens amb l’objectiu de “defensar l’ecosistema marí, la seua biodiversitat i l’ús sostenible de les activitats relacionades”. El reglament obliga al Consistori a crear xarxes de sinergia en el sector, garantir el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’assessorament de les diferents institucions municipals, comarcals i autonòmiques.

El consell estarà format per: presidència, secretaria, un representant de cada grup polític amb representació municipal, una persona tècnica del Departament de Medi Ambient i Transició Ecològica de l’Ajuntament, la Direcció Tècnica de la Reserva Marina d’interés Pesquer del Cap de Sant Antoni, la Direcció Tècnica del Parc Natural del Montgó i Reserva Marina Natural del Cap de Sant Antoni, una persona representant de Ports de la Generalitat, una persona representant del Real Club Nàutic de Dénia, una persona representant per cada un dels Ports Esportius del Port de Dénia, una persona representant de l’Associació d’Amarraments Públics de Dénia, una persona representant de l’Associació Local de Pesca Esportiva, una persona representant de l’Associació de Club de Busseig de Dénia i dues persones representants de la Confraria de Pescadors de Dénia. A més, es pot adherir una representació (empresarial, del Consell de Participació Ciutadana, persona física o organitzacions professionals del sector) puntual depenent del tema tractat a la sessió.

El reglament estarà a disposició de la ciutadania per fer les propostes pertinents en un termini de 30 dies després de la seua publicació al Bolletí Oficial de la Província d’Alacant (BOPA).

Modificació de l’ordenança de tinença d’animals

De la mateixa forma, la Corporació municipal ha acordat per unanimitat l’aprovació inicial de la modificació de l’ordenança municipal de tinença i benestar animal.

La modificació es deu al canvi de mentalitat i legislatiu respecte a la percepció dels animals que es té actualment. La normativa europea i nacional –Llei 17/2021- atorga als animals un estatus especial, pel qual se’ls considera éssers vius dotats de sensibilitat, contribuint així a la seua descosificació i a la lluita pels seus drets.

Pel que fa a les deixalles dels animals, s’inclou l’obligatorietat de dur sempre una botella d’aigua per netejar els restos d’orina. En cas de no ser així, es contempla una sanció d’entre 100 i 750 euros. També s’ha establit la prohibició d’alimentar els animals al carrer; comportant sancions similars a les anteriors. A més, serà obligatòria la inclusió dels animals al registre per a aquelles persones que passen una estança mínima de 3 mesos a Dénia; la inscripció al Cens municipal es farà, com a màxim, 30 dies després de la identificació amb xip de l’animal. El registre inclourà gossos de tota mena, i no només perillosos. Els gats, gossos i fures hauran d’estar vacunats amb l’antiràbica i disposar de targeta sanitària. L’incompliment d’aquestes disposicions suposarà una infracció lleu amb sancions d’entre 100 i 750 euros.

De la mateixa forma, s’ha contemplat la qüestió de les colònies felines; l’Ajuntament es fa responsable de controlar i enregistrar la població de gats a la ciutat. En relació als gossos, la nova ordenança regula l’ús dels parcs canins. També s’ha implementat una normativa relativa a les associacions animalistes, així com de l’activitat de cria i venda.

Per redactar el text s’ha tingut en compte les idees dels diferents grups de la Corporació municipal, a més de la dels experts del Col·legi de Veterinaris d’Alacant.

L’ordenança estarà a disposició de la ciutadania per fer les propostes pertinents en un termini de 30 dies després de la seua publicació al Bolletí Oficial de la Província d’Alacant (BOPA).

Vore detall
09/01/2023

El nou contracte de neteja urbana i recollida del fem, quines són les novetats?

L'1 de juliol va entrar en funcionament el nou contracte de neteja urbana i recollida del fem. "Més neteja, més camions, més contenidors, més ecològic i més freqüència" són els trets que defineixen el nou servei, adjudicat a Urbaser per als pròxims 17 anys.

Sobre el terreny, millores molt notables com la recollida del fem també per les vesprades en els establiments d’hostaleria, per a alliberar les cuines després del servei de migdia i evitar el diposit de residus en els carrers durant el dia; el baldeig amb aigua a pressió dels carrers més concorreguts; l’extensió de l’acció de les agranadores a l’extraradi (les Marines i el Montgó), fins ara concentrada en el nucli urbà i carretera de les Rotes; el desbrossament de camins amb un vehicle específic propi; i ampliació del servei de l’ecoparc mòbil amb horari de vesprada.

També s’hi han instal·lat nous contenidors de recollida de roba i d’oli, serveis ara assumits per la concessionària que unifica així tota la recollida selectiva.

Aquest nou contracte també contempla la intervenció fonamental d’una nova figura, la dels educadors, per a implementar una altra novetat: la recollida porta a porta en els barris de Baix la Mar, les Roques i la Xara i Jesús Pobre i la fracció orgànica, dos nous serveis que necessiten d’una feina prèvia d’informació i formació de la ciutadania.

Els educadors seran també essencials perquè el lema que acompanya el servei i que centra la nova imatge corporativa, 'Viu i conviu', siga realitat, perquè hi cal, sobretot, la implicació de tota la ciutadania.

El contracte suposa, també, l’aposta per un servei més ecològic: bona part del nou parc mòbil serà elèctric o funcionarà amb gas.

 

MILLORES

Contenidors

  • Tots seran iguals
  • Aniran ancorats a un rail, en lloc de tindre rodes, per a evitar que es moguen del lloc
  • Més capacitat:

ARA: entre 800 i 1.100 litres de capacitat; els de pedal, 2.400.

NOUS: 3.000 litres.

  • Més accessibles a les persones amb dificultats de mobilitat (menys alçària)
  • Camions de càrrega bilateral = els contenidors es podran col·locar indistintament a un costat o un altre del carrer

Contenidors soterrats

  • Es canviaran les bústies, el que facilitarà el buidatge, que serà més ràpid i, per tant, minimitzarà molèsties.

Zones delicades (Montgó o algunes del casc urbà)

  • L'empresa oferta col·locar 10 protectors de contenidors, que eviten, per exemple, que caiguen residus a barrancs. I podran personalitzar-se amb imatges de Dénia, etc

Restes de jardineria

  • ARA: 7 contenidors DE verd, i el plec obligava a augmentar-los a 15. Urbaser es compromet a instal·lar-ne 21.

Implantació de la fracció orgànica

  • La normativa europea obliga i ho exigia el plec. Urbaser a més ofereix la implantació de la fracció orgànica en contenidors tancats, d'accés amb targeta.
  • Es repartiran 10.000 contenidors per tots els habitatges de Dénia que estiguen interessats.
  • S'instal·laran 2 zones compostadores comunitàries
  • Es repartiran compostadores individuals per a les persones que ho sol·liciten

Recollida del fem

  • Tot el terme + zones on actualment no es dóna el servei: Garganta de Gata i Monte Pego.

Recollida porta a porta

El plec de condicions demanava que s'implantara en barris de vivenda baixa, com Baix la Mar i les Roques, i en la Xara i Jesús Pobre. Urbaser oferta donar també el servei de porta a porta de la fracció orgànica de l'hostaleria.

Paper i plàstic

  • En l'actualitat es fan 7 rutes diàries. Urbaser les duplica: 14.
  • A les zones amb porta a porta es repartiran 3.000 contenidors per a la fracció de plàstic o cartró.

Recollida d'estris

  • Es passa d'una ruta diària a dos, a l'incorporar-se servei de vesprada.

Recollida d'oli, vidre i roba

  • El plec demanava la recollida d'oli i vidre, però Urbaser ha incorporat també la de roba (a partir de 2025 es preveu que la roba siga una fracció més de residus)
  • S'incrementa de 22 a 28 el número de contenidors.

Recollida de bolquers i empapadors

  • Urbaser millora el plec amb esta oferta, principalment en zones on hi ha guarderies o en la residència d'ancians.

Neteja viària

  • De matí, vesprada i nit.

Maquinària

  • Camions més grans a gas (la concessionària instal·larà una estació pròpia per donar servei a la flota) / vehicles més menuts, elèctrics.
  • Camions amb compartiment dividit, que podran recollir dos fraccions al mateix temps.
  • Quatre agranadores (ara n'hi ha dos)
  • Dos camions cuba (ara n'hi ha un).
  • Tres màquines Karcher (ara hi ha una).
  • Fregat diari del paviment en totes les zones de vianants els mesos de juliol i agost.
  • Una moto elèctrica per recollir excrements de mascotes.
  • Un tractor desbrossador de cunetes.
  • 14 recol·lectors (cinc més que els que exigia el plec).
  • Papereres selectives, compartimentades, per a fires i esdeveniments.

Ecoparc

  • El contracte inclou la prestació del servei també durant les vesprades.
  • Punt per a la reutilització d'electrodomèstics
  • Ecopunt de proximitat fix, on dipositar electrodomèstics menuts
  • Cinc minipunts per a tòners d'impressora, telèfons mòbils o bateries.
  • Un miniecoparc mòbil
Vore detall
04/04/2022

Dénia s'uneix a Eivissa i Cambrils per a posar en marxa el projecte d'experiència turística “Viu la posidònia”

L’Ajuntament de Dénia ha signat un conveni amb els ajuntaments de Cambrils i Eivissa per a la creació d'una agrupació d'entitats amb la finalitat de concórrer de manera conjunta en el desenvolupament del programa “Viu la posidònia” i optar a les ajudes del programa “Experiències Turisme Espanya” inclòs en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya.

“Viu la posidònia” és un producte experiencial ecoturístic, una activitat de petjada de carboni zero que afavoreix el coneixement sobre una part de l'ecosistema marí imprescindible per a la conservació de la biodiversitat en la costa, la neteja de les aigües, la protecció de la línia de platja enfront dels temporals i la fixació de carboni atmosfèric, tot això a través d'un conjunt d'activitats compatibles amb el gaudi de les nostres platges i la realització de pràctiques d'oci actiu i saludable.

“Viu la posidònia” busca crear un producte turístic concret al voltant de coses que cada població ja fa però no de manera coordinada. Així doncs, es pretén construir un producte comercialitzable pels agents, vendible, atractiu per a les persones visitants, diferenciador, d'alt valor afegit ambiental, integrable en els programes de màrqueting d'operadors turístics locals i que associe a la marca turística de les tres ciutats valores com a ‘eco’, ‘natural’, ‘sostenible’ i ‘singular’.

Així, el porjecte transforma activitats existents en l'actualitat, les orienta cap a la sostenibilitat i la comprensió de la complexitat de l'ecosistema litoral i les converteix en una experiència integral, emocional, cognitiva i memorable dins d'unes vacances en destins de platja. Viure la posidònia és viure el nostre mediterrani, entendre millor les nostres aigües blaves, la qualitat dels nostres arenals, la riquesa de la vida marina i la responsabilitat que tenim de protegir un entorn fràgil però generós, que ens dona tant.

Un projecte com aquest és transformador en si mateix perquè sensibilitza tant a visitants com a operadors turístics locals, ajuda a entendre que la posidònia que arriba a les platges no són algues mortes sinó una prova de la salut del nostre litoral i una garantia que les nostres platges continuaran sent llocs privilegiats. No hi ha major canvi de perspectiva que entendre que el que sembla mort i brutícia és realment vida i riquesa.

El pressupost del projecte per al qual se sol·liciten les ajudes ascendeix a 1.371.636 euros, subvencionables al 100% pel programa.

Vore detall

Uso de cookies de viuiconviu.com

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y la experiencia de uso de este sitio web. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies.

ACEPTAR