Des de la seua posada en marxa, el Servei ambiental marí i de pesca (SAMIP), dependent de la Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic i de la Conselleria de Medi Ambient, ha obert noves línies de treball dirigides a la protecció, divulgació, conscienciació i promoció del litoral denier i d'aquelles àrees marines protegides que es troben enfront de les nostres costes.
El servei té com a principal funció la protecció de la Reserva Natural i Marina del Cap de Sant Antoni. Navegació d'embarcacions, fondejos i protecció de les praderies de posidònia, control i/o supervisió d'activitats, entre d'altres.
Destaca el seguiment i estudi de la presència de cetacis i avifauna en la costa, una labor per la que l'Ajuntament de Dénia va rebre el premi de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana 2014.
El SAMIP ha participat en projectes de divulgació, preservació del medi i estudis científics amb administracions supramunicipals, universitats i associacions com Xaloc o Greenpeace.
La dinamització del sector pesquer és una altra de les tasques que exerceix este servei municipal mitjançant campanyes, tallers i l'organització de fires.
L'educació ambiental ocupa un apartat important del projecte, amb l'organització de xarrades i eixides guiades.