Notícies

23/01/2023

El programa d'educació ambiental 'Horts a l'escola' arriba a la Residència Santa Llúcia

El programa d'educació ambiental "Horts a l'escola", que des de fa quatre anys aproxima els xiquets i xiquetes dels col•les i les persones usuàries del Centre Ocupacional de la Xara a l'agricultura i els productes de proximitat, ha arribat enguany a la 'resi'.

Amb l'ajuda del departament de Medi Ambient, la Residència Santa Llúcia ha posat en producció un espai en el pati del centre, que ja està així de bonic.

I amb hortalisses quasi a punt per a passar a la cuina.

Vore detall
19/01/2023

'L’art de la posidònia' arriba a Madrid

En la campanya de visibilització del projecte 'Viu la posidònia', la primera parada ha estat l’exposició ‘L’art de la posidònia’, inaugurada a Madrid.

L’emplaçament per a la mostra d’art ha estat la galeria Desearte (carrer de Villanueva, 43) i en ella s’hi poden trobar peces de joieria dels orfebres eivissencs Elisa Pomar i Enric Majoral, els quadres del cambrilenc David Callau i els plats fets amb posidònia de l’artesana resident a Jesús Pobre Angelica Fossemó -Magari Things-. A més, la naviliera Baleària col·labora amb la participació de l’artista Antonio Villanueva i les seues escultures de resina.

A la galeria es troba també exposada una retrospectiva amb les fotografies del concurs eivissenc ‘Viu la posidònia’ 2022. En aquesta es poden contemplar obres de Fernando Estarellas (primer premi), Olga Escandell (segon premi), José Ramón Fernández (tercer premi), Joan Pereyra, Marisol Torres, Paulo Peixoto, Daniel Lop, Antonio Planells, Pablo Montoro, Pepi Rivera, Javier Ruiz “Citoxin”, Joan Costa, Simón Vila, Carmen Escandell, María Tur, Jaume Torres i Xavier Mas.

L’acte inaugural va comptar amb la participació dels alcaldes de Dénia, Eivissa i Cambrils, els artistes i unes altres personalitats convidades del sector turístic, empresarial i cultural de les tres comunitats autònomes.

Vore detall
19/01/2023

El projecte de turisme experiencial ‘Viu la posidònia’ es presenta a FITUR

El projecte ‘Viu la posidònia’, el qual comparteixen els ajuntaments de Dénia, Cambrils i Eivissa, i que està finançat pels fons europeus Next Generation, s’ha presentat aquest migdia a FITUR. Els alcaldes de les tres ciutats, Vicent Grimalt, Oliver Klein i Rafael Ruiz, han desgranat la filosofia, pressupost i accions a implementar en el marc d’aquesta iniciativa comuna.

Aquest projecte pretén desenvolupar un producte de turisme experiencial i ecoturisme, amb empremta de carboni zero, que afavorisca el coneixement i la conservació de la posidònia, en particular, i, per extensió, de la biodiversitat de la nostra costa, un recurs turístic i mediambiental de gran rellevància.

Vicent Grimalt ha estat l’encarregat d’explicar les accions concretes que es duran a terme en el marc del projecte, subvencionat amb més d’1 milió d’euros pel Ministeri d’Industria, Comerç i Turisme, dins del programa ‘Experiències Turisme Espanya’, finançats amb fons europeus Next Generation.

Està previst que s’identifiquen zones de pradera de posidònia, amb la delimitació cartogràfica de zones, i la concreció de visites guiades, tant en superfície com submarines. Paral·lelament, es promocionarà la formació dels agents turístics i l’ús de mitjans de transport i acompanyament elèctrics. De cara als visitants, es realitzaran campanyes de sensibilització i es crearan punts d’informació i accions amb educadors ambientals i de desenvolupament turístic.

Per donar a conéixer la importància d’aquesta planta submarina, es pensa en la creació d’un centre virtual d’interpretació, així com un repositori multimèdia. Aquesta iniciativa anirà parella amb la investigació científica en matèria de protecció, conservació i repoblació de la posidònia.

Vore detall
09/01/2023

El ple vota l’aprovació inicial del reglament del Consell Municipal Marítim-Pesquer i la modificació de l’ordenança de tinença d’animals

L’Ajuntament aprova per unanimitat l’expedient inicial per a aprovar el reglament del Consell Municipal Marítim-Pesquer. Un ens amb l’objectiu de “defensar l’ecosistema marí, la seua biodiversitat i l’ús sostenible de les activitats relacionades”. El reglament obliga al Consistori a crear xarxes de sinergia en el sector, garantir el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’assessorament de les diferents institucions municipals, comarcals i autonòmiques.

El consell estarà format per: presidència, secretaria, un representant de cada grup polític amb representació municipal, una persona tècnica del Departament de Medi Ambient i Transició Ecològica de l’Ajuntament, la Direcció Tècnica de la Reserva Marina d’interés Pesquer del Cap de Sant Antoni, la Direcció Tècnica del Parc Natural del Montgó i Reserva Marina Natural del Cap de Sant Antoni, una persona representant de Ports de la Generalitat, una persona representant del Real Club Nàutic de Dénia, una persona representant per cada un dels Ports Esportius del Port de Dénia, una persona representant de l’Associació d’Amarraments Públics de Dénia, una persona representant de l’Associació Local de Pesca Esportiva, una persona representant de l’Associació de Club de Busseig de Dénia i dues persones representants de la Confraria de Pescadors de Dénia. A més, es pot adherir una representació (empresarial, del Consell de Participació Ciutadana, persona física o organitzacions professionals del sector) puntual depenent del tema tractat a la sessió.

El reglament estarà a disposició de la ciutadania per fer les propostes pertinents en un termini de 30 dies després de la seua publicació al Bolletí Oficial de la Província d’Alacant (BOPA).

Modificació de l’ordenança de tinença d’animals

De la mateixa forma, la Corporació municipal ha acordat per unanimitat l’aprovació inicial de la modificació de l’ordenança municipal de tinença i benestar animal.

La modificació es deu al canvi de mentalitat i legislatiu respecte a la percepció dels animals que es té actualment. La normativa europea i nacional –Llei 17/2021- atorga als animals un estatus especial, pel qual se’ls considera éssers vius dotats de sensibilitat, contribuint així a la seua descosificació i a la lluita pels seus drets.

Pel que fa a les deixalles dels animals, s’inclou l’obligatorietat de dur sempre una botella d’aigua per netejar els restos d’orina. En cas de no ser així, es contempla una sanció d’entre 100 i 750 euros. També s’ha establit la prohibició d’alimentar els animals al carrer; comportant sancions similars a les anteriors. A més, serà obligatòria la inclusió dels animals al registre per a aquelles persones que passen una estança mínima de 3 mesos a Dénia; la inscripció al Cens municipal es farà, com a màxim, 30 dies després de la identificació amb xip de l’animal. El registre inclourà gossos de tota mena, i no només perillosos. Els gats, gossos i fures hauran d’estar vacunats amb l’antiràbica i disposar de targeta sanitària. L’incompliment d’aquestes disposicions suposarà una infracció lleu amb sancions d’entre 100 i 750 euros.

De la mateixa forma, s’ha contemplat la qüestió de les colònies felines; l’Ajuntament es fa responsable de controlar i enregistrar la població de gats a la ciutat. En relació als gossos, la nova ordenança regula l’ús dels parcs canins. També s’ha implementat una normativa relativa a les associacions animalistes, així com de l’activitat de cria i venda.

Per redactar el text s’ha tingut en compte les idees dels diferents grups de la Corporació municipal, a més de la dels experts del Col·legi de Veterinaris d’Alacant.

L’ordenança estarà a disposició de la ciutadania per fer les propostes pertinents en un termini de 30 dies després de la seua publicació al Bolletí Oficial de la Província d’Alacant (BOPA).

Vore detall
09/01/2023

El nou contracte de neteja urbana i recollida del fem, quines són les novetats?

L'1 de juliol va entrar en funcionament el nou contracte de neteja urbana i recollida del fem. "Més neteja, més camions, més contenidors, més ecològic i més freqüència" són els trets que defineixen el nou servei, adjudicat a Urbaser per als pròxims 17 anys.

Sobre el terreny, millores molt notables com la recollida del fem també per les vesprades en els establiments d’hostaleria, per a alliberar les cuines després del servei de migdia i evitar el diposit de residus en els carrers durant el dia; el baldeig amb aigua a pressió dels carrers més concorreguts; l’extensió de l’acció de les agranadores a l’extraradi (les Marines i el Montgó), fins ara concentrada en el nucli urbà i carretera de les Rotes; el desbrossament de camins amb un vehicle específic propi; i ampliació del servei de l’ecoparc mòbil amb horari de vesprada.

També s’hi han instal·lat nous contenidors de recollida de roba i d’oli, serveis ara assumits per la concessionària que unifica així tota la recollida selectiva.

Aquest nou contracte també contempla la intervenció fonamental d’una nova figura, la dels educadors, per a implementar una altra novetat: la recollida porta a porta en els barris de Baix la Mar, les Roques i la Xara i Jesús Pobre i la fracció orgànica, dos nous serveis que necessiten d’una feina prèvia d’informació i formació de la ciutadania.

Els educadors seran també essencials perquè el lema que acompanya el servei i que centra la nova imatge corporativa, 'Viu i conviu', siga realitat, perquè hi cal, sobretot, la implicació de tota la ciutadania.

El contracte suposa, també, l’aposta per un servei més ecològic: bona part del nou parc mòbil serà elèctric o funcionarà amb gas.

 

MILLORES

Contenidors

  • Tots seran iguals
  • Aniran ancorats a un rail, en lloc de tindre rodes, per a evitar que es moguen del lloc
  • Més capacitat:

ARA: entre 800 i 1.100 litres de capacitat; els de pedal, 2.400.

NOUS: 3.000 litres.

  • Més accessibles a les persones amb dificultats de mobilitat (menys alçària)
  • Camions de càrrega bilateral = els contenidors es podran col·locar indistintament a un costat o un altre del carrer

Contenidors soterrats

  • Es canviaran les bústies, el que facilitarà el buidatge, que serà més ràpid i, per tant, minimitzarà molèsties.

Zones delicades (Montgó o algunes del casc urbà)

  • L'empresa oferta col·locar 10 protectors de contenidors, que eviten, per exemple, que caiguen residus a barrancs. I podran personalitzar-se amb imatges de Dénia, etc

Restes de jardineria

  • ARA: 7 contenidors DE verd, i el plec obligava a augmentar-los a 15. Urbaser es compromet a instal·lar-ne 21.

Implantació de la fracció orgànica

  • La normativa europea obliga i ho exigia el plec. Urbaser a més ofereix la implantació de la fracció orgànica en contenidors tancats, d'accés amb targeta.
  • Es repartiran 10.000 contenidors per tots els habitatges de Dénia que estiguen interessats.
  • S'instal·laran 2 zones compostadores comunitàries
  • Es repartiran compostadores individuals per a les persones que ho sol·liciten

Recollida del fem

  • Tot el terme + zones on actualment no es dóna el servei: Garganta de Gata i Monte Pego.

Recollida porta a porta

El plec de condicions demanava que s'implantara en barris de vivenda baixa, com Baix la Mar i les Roques, i en la Xara i Jesús Pobre. Urbaser oferta donar també el servei de porta a porta de la fracció orgànica de l'hostaleria.

Paper i plàstic

  • En l'actualitat es fan 7 rutes diàries. Urbaser les duplica: 14.
  • A les zones amb porta a porta es repartiran 3.000 contenidors per a la fracció de plàstic o cartró.

Recollida d'estris

  • Es passa d'una ruta diària a dos, a l'incorporar-se servei de vesprada.

Recollida d'oli, vidre i roba

  • El plec demanava la recollida d'oli i vidre, però Urbaser ha incorporat també la de roba (a partir de 2025 es preveu que la roba siga una fracció més de residus)
  • S'incrementa de 22 a 28 el número de contenidors.

Recollida de bolquers i empapadors

  • Urbaser millora el plec amb esta oferta, principalment en zones on hi ha guarderies o en la residència d'ancians.

Neteja viària

  • De matí, vesprada i nit.

Maquinària

  • Camions més grans a gas (la concessionària instal·larà una estació pròpia per donar servei a la flota) / vehicles més menuts, elèctrics.
  • Camions amb compartiment dividit, que podran recollir dos fraccions al mateix temps.
  • Quatre agranadores (ara n'hi ha dos)
  • Dos camions cuba (ara n'hi ha un).
  • Tres màquines Karcher (ara hi ha una).
  • Fregat diari del paviment en totes les zones de vianants els mesos de juliol i agost.
  • Una moto elèctrica per recollir excrements de mascotes.
  • Un tractor desbrossador de cunetes.
  • 14 recol·lectors (cinc més que els que exigia el plec).
  • Papereres selectives, compartimentades, per a fires i esdeveniments.

Ecoparc

  • El contracte inclou la prestació del servei també durant les vesprades.
  • Punt per a la reutilització d'electrodomèstics
  • Ecopunt de proximitat fix, on dipositar electrodomèstics menuts
  • Cinc minipunts per a tòners d'impressora, telèfons mòbils o bateries.
  • Un miniecoparc mòbil
Vore detall
04/04/2022

Dénia s'uneix a Eivissa i Cambrils per a posar en marxa el projecte d'experiència turística “Viu la posidònia”

L’Ajuntament de Dénia ha signat un conveni amb els ajuntaments de Cambrils i Eivissa per a la creació d'una agrupació d'entitats amb la finalitat de concórrer de manera conjunta en el desenvolupament del programa “Viu la posidònia” i optar a les ajudes del programa “Experiències Turisme Espanya” inclòs en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència del Govern d'Espanya.

“Viu la posidònia” és un producte experiencial ecoturístic, una activitat de petjada de carboni zero que afavoreix el coneixement sobre una part de l'ecosistema marí imprescindible per a la conservació de la biodiversitat en la costa, la neteja de les aigües, la protecció de la línia de platja enfront dels temporals i la fixació de carboni atmosfèric, tot això a través d'un conjunt d'activitats compatibles amb el gaudi de les nostres platges i la realització de pràctiques d'oci actiu i saludable.

“Viu la posidònia” busca crear un producte turístic concret al voltant de coses que cada població ja fa però no de manera coordinada. Així doncs, es pretén construir un producte comercialitzable pels agents, vendible, atractiu per a les persones visitants, diferenciador, d'alt valor afegit ambiental, integrable en els programes de màrqueting d'operadors turístics locals i que associe a la marca turística de les tres ciutats valores com a ‘eco’, ‘natural’, ‘sostenible’ i ‘singular’.

Així, el porjecte transforma activitats existents en l'actualitat, les orienta cap a la sostenibilitat i la comprensió de la complexitat de l'ecosistema litoral i les converteix en una experiència integral, emocional, cognitiva i memorable dins d'unes vacances en destins de platja. Viure la posidònia és viure el nostre mediterrani, entendre millor les nostres aigües blaves, la qualitat dels nostres arenals, la riquesa de la vida marina i la responsabilitat que tenim de protegir un entorn fràgil però generós, que ens dona tant.

Un projecte com aquest és transformador en si mateix perquè sensibilitza tant a visitants com a operadors turístics locals, ajuda a entendre que la posidònia que arriba a les platges no són algues mortes sinó una prova de la salut del nostre litoral i una garantia que les nostres platges continuaran sent llocs privilegiats. No hi ha major canvi de perspectiva que entendre que el que sembla mort i brutícia és realment vida i riquesa.

El pressupost del projecte per al qual se sol·liciten les ajudes ascendeix a 1.371.636 euros, subvencionables al 100% pel programa.

Vore detall
04/04/2022

"No hi ha excuses" per a tindre una ciutat neta

Campanya de sensibilització sobre la importància de la col·laboració ciutadana

L'1 de febrer va entrar en vigor el nou contracte del servei de recollida del fem, ecoparc i neteja viària, adjudicat a l'empresa Urbaser per 68.228.848 €. Un contracte que introdueix canvis i millores respecte a l'anterior concessió que permetran millorar el servei.

Coincidint amb l'entrada en vigor del nou contracte i per a conscienciar la població de la importància que té la col·laboració de la ciutadania per a mantindre neta Dénia, l'ajuntament va llançar a través de xarxes socials la campanya "No hi ha excuses que valguen". L'objectiu és posar en el punt de mira les conductes incíviques que durant els últims anys han suposat un sobrecost anual de 200.000 €: el depòsit de les restes de poda en llocs no indicats per a això, els abocaments de residus fora dels contenidors, deixar estris domèstics als carrers sense avisar al servei de recollida gratuït habilitat, etc.

Accions que enlletgeixen la ciutat i que costen diners a tota la població, justificades amb excuses "que ens costen 200.000 € anuals", com "per quatre branques, no aniré a l'ecoparc" o "el contenidor no em quedava a prop".

El nou contracte introdueix millores molt significatives com l'augment de la capacitat i accessibilitat dels contenidors, la implantació de la recollida orgànica, la recollida porta a porta en els barris amb habitatges baixos o l'establiment de torns de matí, vesprada i nit en la neteja viària, a més de la renovació de vehicles i maquinària.

"Però hem d'implicar-nos", ha assenyalat la regidora de Transició Ecològica, Maite Pérez, "perquè les conductes incíviques que tants diners ens han costat desapareguen i prenguem consciència que una ciutat neta és cosa de tots".

Vore detall
04/04/2022

Projecte 'Agro-Posidònia'

Des de la Xarxa Agrícola de Creama, en col·laboració amb l’Ajuntament de Dénia, s'ha promogut el projecte "Agro-posidònia", una iniciativa d’economia circular que contribueix a reduir la petjada de carboni. Amb l’actual sistema de retirada de posidònia de les platges, aquesta passa a ser tractada com un recurs, alhora que es redueixen significativament els quilòmetres en transport.

La posidònia, juntament amb les algues, es retira de les platges i s’emmagatzema en una planta de transferència; en arribar la temporada d’hivern, l’ajuntament retorna part d’aquest material a les platges, principalment a la de la Marineta Cassiana, i serveix com a barrera de protecció davant dels temporals.

El material que no s’empra com a barrera i els excedents produïts després d’un temporal són portats a les explotacions ramaderes de la comarca de la Marina Alta que col·laboren en el projecte de la Xarxa Agrícola, ubicades en Pedreguer, Dénia y Pego, a escassos 10 km dels punts de recollida.

Les algues i la posidònia, a causa de les seues propietats salnitroses, són un excel·lent material com a llit per al bestiar. Aquest material es diposita als corrals i contribueix a repel·lir els paràsits, i el iode present a la posidònia actua com a cicatritzant de les possibles ferides que tinguen els animals. A més, la lenta descomposició a causa de la sal complica el creixement i desenvolupament de patògens.

Anteriorment, quan encara no es produïa la neteja de les platges per part d’una empresa, els ramaders baixaven amb els carros i recol·lectaven la posidònia i la transportaven fins a les finques de bestiar. Amb els anys, aquest sistema va deixar d’emprar-se, però ha servit d’exemple per a dur a terme aquesta nova iniciativa, amb què han arribat a reutilitzar-se al voltant de 30 tones de posidònia.

La Xarxa Agrícola

La Xarxa Agrícola és una plataforma comarcal que té l’objectiu de revitalitzar el sector agrícola de la Marina Alta, creant un teixit entre els diferents actors del sector agrari i interrelacionant-hi els diferents recursos de la comarca.

S’engloba dins del programa Avalem Territori, subvencionat per la Generalitat Valenciana, a través de LABORA, i pel Ministeri d’Economia Social. A nivell intern, s’emmarca dins de PACTE’MA, l’Acord Comarcal en matèria d’Ocupació i Desenvolupament Local de la Marina Alta, del qual actualment formen part 32 ajuntaments i 13 entitats públiques i privades.

Vore detall
01/02/2022

L’Ajuntament de Dénia trau a licitació un estudi de l'arbratge municipal

La Junta de Govern Local ha aprovat l'eixida a licitació del "Servei d'anàlisi per a la reducció del risc de l'arbratge i palmeres de propietat municipal". L'objectiu és que es realitze un estudi exhaustiu de vora 500 exemplars de gran grandària, alguns d'ells inclosos en el Catàleg d'Arbres i Arbredes Monumentals i Singulars d'Interés Local de Dénia, per a avaluar-ne els possibles riscos de caiguda o despreniment de branques.

L'estudi es completarà, a més, amb propostes d'actuació per a cada exemplar, segons els resultats obtinguts de l'anàlisi, per a assegurar la seua correcta conservació i, alhora, la seguretat de persones i béns, en tractar-se d'arbratge integrat en zones urbanes de gran concurrència o carreteres.

El pressupost base de licitació d'aquest servei és de 44.907 euros i el termini màxim d'execució de l'estudi, des de la signatura del contracte, és de 4 mesos. Poden presentar-se ofertes fins a l'11 de febrer.

Els exemplars que seran analitzats estan situats en Marqués de Campo (un centenar de plataners), els jardins de Torrecremada, la carretera vella Dénia-Ondara, l'esplanada de Cervantes (un centenar de palmeres), la plaça de Jaume I (56 palmeres), el 1r Grup dels Mariners, la plaça de l’Arxiduc Carles, els col·legis les Vessanes, Llebeig i Montgó, la plaça de Benidorm, la Casa de la Cultura, la CV 725 Dénia-Ondara, la illeta de l'avinguda de Juan Chabàs i la carretera de les Rotes.


El treball inclourà la valoració de l'estat biològic i fitopatològic de cada arbre, el seu estat mecànic (definint el nivell de perillositat de cada exemplar) i la proposta de mesures correctores.

Vore detall
21/01/2022

L’Ajuntament de Dénia comença la instal·lació de punts de recàrrega elèctrica de vehicles a la ciutat

L’Ajuntament de Dénia està instal·lant punts de recàrrega elèctrica de vehicles en diferents localitzacions del terme, escollides seguint diferents criteris de viabilitat com la potència elèctrica. De moment se n’instal·laran quatre, tot i que, segons afirma la regidora de Transició Ecològica i Canvi Climàtic, Maite Pérez, “es projecta instal·lar-ne més amb una altra subvenció que ja hem demanat en una nova convocatòria de l’IVACE”.

Els llocs on, a partir de finals de mes, es podran recarregar els vehicles elèctrics són l’avinguda del Marquesat, el carrer de Maria Ibars, a l’altura del número 6, el carrer de José Moncho Ferrer i el carrer de la Mussola, en la zona de les Bassetes, en les Marines.

Les obres han estat adjudicades a l’empresa Ingeniería Aplicada, E y D, per un pressupost de 44.369.18 euros, IVA inclòs, i seran costejades amb una subvenció de l’IVACE que cobreix el 80% del cost total, és a dir, de 30.088.80 euros, i l’aportació dels restants 14.280,38 euros per part de l’Ajuntament de Dénia.

Vore detall
17/01/2022

Treballs de reconstrucció de la barrera de grava a la desembocadura del riu Girona

Amb l'autorització del Servei Provincial de Costes i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, els ajuntaments de Dénia i els Poblets han desenvolupat noves tasques de manteniment del llit del riu Girona, que han inclòs dos actuacions: 

  • La retirada de l'acumulació de restes de posidònia de la desembocadura (per part del consistori dels Poblets).
  • I el recondicionament de la barrera que ha d'obstaculitzar l'entrada de noves restes de posidònia, dipositant-hi a la desembocadura grava de la platja de l'Almadrava (treballs assumits per Dénia amb un pressupost de 7.560 € + IVA).

Les autoritzacions de les institucions competents tenen una vigència de quatre anys, perquè els ajuntaments implicats puguen refer la barrera de protecció de la desembocadura quan siga necessari, segons el seu deteriorament.

Vore detall
05/01/2022

Desestimats els recursos de dos empreses contra l'adjudicació del nou contracte de neteja urbana de Dénia a Urbaser

El servei de recollida del fem, ecoparc i neteja viària va ser adjudicat a la mercantil Urbaser, per 68.228.848 €, mitjançant resolució del ple de l'Ajuntament de Dénia de 28 d'octubre de 2021. Dos de les empreses que també van concórrer a la licitació van interposar aleshores davant del Tribunal Administratiu Central de Recursos Contractuals (TACRC) recurs especial en matèria de contractació contra aquest acord.

A requeriment del TACRC, el consistori li va remetre l'expedient de contractació així com informes del secretari i el tècnic superior de Medi Ambient, responsables de la tramitació, per tal que el tribunal poguera estudiar-ne el cas i pronunciar-se.

Aquest tribunal ha desestimat ara tots dos recursos, en la resolució del 29 de desembre del 2021, que ahir mateix va entrar per registre a l'ajuntament.

El veredicte del tribunal suposa, així mateix, alçar la suspensió del procediment de contractació i, per tant, el contracte adjudicat a Urbaser podrà ser signat en breu per a l'entrada en funcionament del servei.

El nou contracte introdueix canvis i millores respecte a l'anterior concessió que permetran millorar el servei i que l'ajuntament tinga més control sobre el compliment d'allò estipulat, ja que es revisarà i actualitzarà, si s'escau, cada dos anys.

La vigència del contracte és de 10 anys, a partir de la data de la signatura, i l'empresa compta amb un termini màxim de 6 mesos per a posar en funcionament al 100% el servei, amb totes les millores i novetats recollides al nou contracte.

Vore detall
03/12/2021

L’Ajuntament de Dénia i la Conselleria de Transició Ecològica reafirmen la col·laboració per a protegir i conservar les praderes de posidònia del fons marí

La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, s’ha reunit hui a Dénia amb l’alcalde de la ciutat, Vicent Grimalt i la regidora de Transició Ecològica, Maite Pérez Conejero, per tal d’abordar els detalls del decret de conservació i protecció dels prats de posidònia que ultima la Generalitat Valenciana i que estarà en vigor en 2022, segons ha dit la consellera. Mollà ha incidit que l’aprovació del decret de protecció d’estos “boscos marins de la Mediterrània porta aparellat que, per primera vegada, la Generalitat establirà una línia pressupostària dedicada a protegir este ecosistema marí.

Mireia Mollà ha afirmat que per a dur endavant esta tasca de protecció dels prats de posidònia “és necessària la col·laboració dels ajuntaments, de les empreses del sector nàutic i també de la ciutadania, que ha d’estar informada i conscienciada”. Al igual que ara està fent-se amb els ajuntaments, la Conselleria iniciarà una ronda de reunions amb el sector nàutic a principis de l’any que ve, “per a aconseguir eixe efecte multiplicador” amb les mesures que es pretén. També estan previstes en primavera unes jornades “per a desenvolupar una acció transversal que passa per la conscienciació, l’educació ambiental i accions concretes per a protegir la posidònia”.

La consellera també ha confirmat este matí que Dénia, “com a lloc preferent” per la riquesa de posidònia que té el seu fons marí, tindrà destinat este estiu un servei propi de vigilància, amb embarcació i personal de la Generalitat, que vetlarà per a evitar que es danyen els prats. Serà un servei informatiu, que advertirà als qui tinguen actituds a la mar que puguen danyar l’ecosistema, però també sancionador amb els infractors.

L’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, ha agraït la visita a la consellera Mollà i ha incidit en que “hem de treballar a la una per a aconseguir la màxima protecció i conservació per a la posidònia que pobla el nostre litoral”. “La sostenibilitat i el medi ambient són bàsics –ha afegit- per a mirar cap al futur”.

Vore detall
03/11/2021

Dos estacions fotovoltaiques autoabastiran el trinquet i el pavelló de Joan Fuster i seran l’inici d’una comunitat energètica local que abaratisca costos

Nou contracte de serveis energètics i manteniment d’instal·lacions d’enllumenat públic exterior, semàfors i instal·lacions esportives

L’Ajuntament de Dénia traurà a licitació la contractació d’una empresa de serveis energètics i manteniment amb garantia total de les instal·lacions d’enllumenat públic exterior, semafòrica i instal·lacions esportives per mitjà d’un contracte mixt de subministrament i serveis. Com a pas previ al llançament de la licitació, es realitzarà una consulta de mercat, tràmit aprovat en el ple del mes d’octubre.  

El regidor de Contractació, Paco Roselló, i la regidora de Territori i Qualitat Urbana, Maria Josep Ripoll, han explicat este matí els trets principals del nou contracte que comportarà, entre uns altres beneficis, un estalvi en la factura energètica per a les arques municipals, la modernització de l’enllumenat públic, la sintonia amb l’agenda urbana 2030, complint amb els ODS en matèria d’emissions de CO2 i contaminació lumínica, i “un salt qualitatiu cap a la implantació de l’Smart City per quant ens permetrà avaluar i controlar l’enllumenat públic en temps real, ajustant-lo a les necessitats de cada moment”, en paraules de la regidora Ripoll.

L’elaboració d’una auditoria lumínica encomanada per l’ajuntament fa dos anys va posar de manifest la necessitat d’actuar en l’enllumenat públic des d’un prisma “totalment eficaç i eficient”. Cosa que implica no sols el canvi de fanals, sinó instal·lar lluminàries que complisquen els requisits tècnics que mana la normativa, la posada en marxa de projectes que s’adapten al reglament d’eficiència energètica i complisquen les mesures del reglament de baixa tensió i en els quals no sols prevalga la inversió en lluminàries, sinó que tinguen una sòlida càrrega tècnica que parle del manteniment i de la seua importància.

El nou contracte suposarà la renovació de les 4.758 faroles de la ciutat de Dénia, que s’alimentaran de tecnologia LED.  Entre les millores previstes s’ha mencionat també l’increment de la il·luminació en la carretera de les Marines i en la zona del Montgó amb faroles solars.

Així mateix, es crearan instal·lacions fotovoltaiques en la zona del trinquet i en el pavelló de Joan Fuster que permetran l’autoabastiment dels edificis i tindran rendiment suficient per a afavorir la creació d’una comunitat energètica local. Este excedent, ha subratllat Paco Roselló, permetrà a l’ajuntament, per exemple, ajudar a les persones i famílies en situació de vulnerabilitat.

Els estalvis en matèria de consum que ha previst l’ajuntament amb este nou contracte són d’un 65% en despeses d’enllumenat exterior, un 20% en consum elèctric dels edificis municipals i d’un 10% en el consum tèrmic de les instal·lacions municipals.

La inversió en estes actuacions està quantificada en vora 2.5 milions d’euros. El regidor Paco Roselló ha destacat que estes inversions no suposaran cap deute per a l’ajuntament, ja que correran a risc i ventura de l’empresa concessionària per tal de complir les condicions del plec.

El contracte amb l’empresa de serveis energètics tindrà una durada de 15 anys.

Vore detall
22/01/2020

Torna "Descobreix el paisatge", el programa de visites guiades per productors i productores agroalimentàries locals

La Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Dénia organitza una nova edició de “Descobrir el paisatge”, el programa de visites guiades per productors i productores agroalimentàries de Dénia i la Marina Alta.
 
De gener a juny d’este 2020 s’han programat eixides a camps d’ametllers, oliveres, tarongers, vinyes, cirerers, blat, arròs, garrofers, pruneres, llimoners i hortalisses de les poblacions de Dénia, Sagra, Alcalalí, Teulada, Jesús Pobre, Vall de Gallinera, Pedreguer i Pego.
 
Participen en la iniciativa 12 productors i productores de la comarca, el 70% dels quals fan agricultura ecològica o de residu zero. Les productores i productors participants treballen projectes singulars i són la SAT Llauradors d’Alcalalí; l’Associació Sociocultural del Riurau i el celler Les Freses (Jesús Pobre); la Cooperativa Cireres Muntanya d’Alacant (Vall de Gallinera); la Cooperativa de Teulada; La Bacorra (Sagra); Cerveseria de la Marina Alta (Dénia); Horta Sana (Pego); Pego Natura; restaurant Pont Sec (Dénia); Hort de l‘Alè (Pedreguer) i Diana Femenía Giner (Dénia).
 
Totes les visites eixiran a les 9.30 hores del matí des de la Casa de Cultura de Dénia. Tant la inscripció com el desplaçament amb autobús des de Dénia fins a les poblacions on es desenvolupe l'activitat són gratuïts.
 
 
El programa “Descobrir el paisatge” té entre els seus objectius principals promoure el coneixement i divulgació sobre l’agricultura, les agricultores i agricultors locals, els recursos mediambientals locals i un ús responsable del territori; posar en valor els productes de l’horta de Dénia i la Marina Alta; apropar a la ciutadania a espais naturals d’interès a través d’una modalitat de turisme respectuosa amb l’entorn: l’ecoturisme; donar a conèixer el benefici social dels espais naturals i la necessitat de la seua conservació i potenciar el desenvolupament rural sostenible, a través de la implicació de diversos agents del territori.
 
El calendari de 2020 és el següent:
 
Diumenge 26 de gener: Sagra i Dénia. Visites a La Bacorra i la Cerveseria de la Marina Alta.
 
Diumenge 23 de febrer: Alcalalí i Teulada. SAT Llauradors d’Alcalalí i Cooperativa de Teulada.
 
Dissabte 28 de març: Dénia. Restaurant Pont Sec, horts urbans i Diana Femenía Giner.
 
Diumenge 26 d’abril: Jesús Pobre. Blat de la Marina i celler Les Freses.
 
Dissabte 30 de maig: Vall de Gallinera i Pedreguer. Cooperativa Cireres Muntanya d’Alacant i Hort de l’Alè.
 
Dissabte 27 de juny: Pego. Horta Sana i Pego Natura.
Vore detall
09/12/2019

Dénia promou el consum de taronges de productors locals a les escoles

L’ajuntament en repartirà 125 quilograms a cadascun dels quinze centres educatius de Dénia, la Xara i Jesús Pobre que participen este curs en la campanya

La Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Dénia posa en marxa el programa ‘Sucs a l’escola’ curs 2019/2020 als centres educatius de Dénia, la Xara i Jesús Pobre. És tracta d’una iniciativa innovadora de foment de la producció agroalimentària local, l’alimentació saludable a l’entorn escolar i la gastronomia sostenible.

El programa comença el 9 de desembre i es prolongarà fins al mes de maig de 2020. Hi participen els col·legis públics Pou de la Muntanya, Les  Vessanes, Llebeig, Cervantes i Montgó, de Dénia, el Pare Pere de Jesús Pobre i el col·legi de la Xara; els centres d’Infantil Bambi i El Rodat; els centres concertats Carmelitas, Maristas i Paidos, el col·legi privat Alfa&Omega i els instituts Sorts de la Mar i Historiador Chabás de Dénia.

La dinàmica de la iniciativa consisteix en l’elaboració de sucs naturals per a l’alumnat en els centres educatius fets amb taronges de cultiu ecològic o residu zero que cultiven llauradors i llauradores locals. Per a l’obtenció dels sucs, l’ajuntament cedirà una màquina espremedora de propietat municipal, que cada setmana es traslladarà al centre on es desenvolupe l’activitat. L’Ajuntament de Dénia proporcionarà, a més, 125 quilograms de taronja de productors locals a cada centre participant.

L’alumnat del CEE Raquel Payá té una implicació especial en el programa, ja que hi participarà activament en el desenvolupament acudint a cada centre educatiu el primer dia de campanya per a realitzar alguna activitat d’hostaleria o de restauració relacionada amb la taronja.

La conducta i els hàbits alimentaris que influeixen en les preferències d'aliments s'adquireixen de forma gradual des de la primera infància. Com a resultat final, s'obté la configuració dels hàbits alimentaris que marcaran, en l'edat adulta, preferències i aversions definitives. Eixos  hàbits influiran no solament en l'estat de salut actual, sinó que seran promotors de salut o del risc a emmalaltir en les etapes posteriors de la vida.

Per això, des de la Regidoria de Transició Ecològica s’ha volgut impulsar esta iniciativa entre la població escolar amb els objectius principals de fomentar el consum de sucs naturals a partir de fruita cultivada a la zona com una alternativa millor al consum d’altres aliments amb menys qualitat nutricional; posar en valor els productes agroalimentaris locals, com a forma d’afavorir la salut de les xiquetes i xiquets i promoure un consum saludable; i fomentar la diversitat agrària, reconeixent l’origen i les varietats.

El benefici del programa, per tant, és múltiple, segons assenyala la regidora de Transició Ecològica, Maite Pérez Conejero. D’una banda, l’alumnat consumeix més aliments locals i aprén sobre hàbits d’alimentació saludables i, a més, “es promou el sector agroalimentari de Dénia, la Xara, Jesús Pobre i la Marina Alta”.

Vore detall
21/02/2019

Més de 200 persones han participat del pla de formació gratuïta oferit per la Regidoria d’Agricultura des del 2015

La Regidoria de Medi Ambient i Agricultura, amb la col·laboració de  l’Oficina de la Innovació i la Creativitat que gestiona el projecte de Ciutat Creativa de la UNESCO, promou des del 2015 accions gratuïtes de formació agrícola, amb 15 cursos impartits i la participació de més de 200 persones.

Este pla de formació agrícola forma part del Pla d’Acció Dénia&Marina Alta #Tastinglife i també del Pla estratègic de dinamització agrícola i territorial de la Regidoria de Medi Ambient i Agricultura.

El regidor de Medi Ambient i Agricultura, Josep Crespo, ha presentat hui les accions del pla, que va començar al novembre del 2018 i es desenvoluparà fins a maig d’enguany i ha realitzat un xicotet balanç del que s’ha fet fins ara.

De les accions formatives desenvolupades, Crespo ha destacat que han contribuït a posar en contacte a llauradors experts amb joves agricultors, a través del programa “Agricultor formador” que celebra ara la segona edició. També ha destacat la transversalitat de les actuacions dins del projecte de Ciutat Creativa de la Gastronomia, implicant escolars, cuiners i professorat, per citar-ne alguns, de la Marina Alta i també de l’estranger. Per últim, el regidor ha ressaltat que “està fent-se una tasca molt important a nivell comarcal, ja que els cursos són oberts a qualsevol persona de la Marina”.

Durant la tardor 2018 i els primers mesos de l’hivern 2019, 80 persones han participat en els 5 cursos impartits.
Al mes de gener va començar també la segona edició del programa “Agricultor/-a formador/-a”, amb 6 participants inscrits i 3 tres productors formadors. Este programa vol aprofitar l’experiència dels professionals del sector a l’hora de formar les noves generacions. Les persones formadores, a més d’aportar la seua experiència en horticultura ecològica, han participat prèviament en sessions de formació específica per incorporar-se al programa.

El programa “Agricultor formador” es desenvoluparà durant 6 mesos. Les persones en formació van diàriament al camp a treballar amb l’agricultor que els forma per a aprendre de la seua experiència a portar un hort de conreu. El perfil més habitual d’estes persones inscrites sol ser el d’una persona en l’atur, que té bancals familiars que porten anys abandonats sense que ningú els treballe. Ara, gràcies al programa, es fomenta la reactivació de l’activitat agrícola, la recuperació dels conreus i també del paisatge agrícola.

Respecte dels cursos previstos fins a maig, Crespo ha avançat, tot i que no estan tancades encara les dates, que se’n faran sobre les claus per a crear una empresa agroalimentària, sobre tècniques de compostatge, horts escolars ecològics i sobre viticultura ecològica.

Vore detall
18/02/2019

Una nova edició de “Descobreix el paisatge” recorre el patrimoni agrari de la Marina Alta de la mà dels productors agroalimentaris

El programa ecoturístic de visites guiades comença el 23 de febrer amb una eixida a Alcalalí

La Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic i l’Oficina de la Innovació i la Creativitat han organitzat una nova edició del programa ecoturístic de caràcter comarcal “Descobreix el paisatge”, després de la bona acollida que va tindre la primera. El regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, ha presentat hui la programació de “Descobreix el paisatge 2019”, que se celebrarà entre el 23 de febrer i el 23 de novembre. Un total de 10 visites programades per diferents poblacions de la Marina on, de la mà dels productors agroalimentaris, els participants recorreran horts d’ametlers, oliveres, tarongers, vinyes, cirerers, blat, perelloners, garrofers, arròs, pruneres, llimoners i hortalisses. Hi col·laboren amb l’Ajuntament de Dénia els ajuntaments de Jesús Pobre, Teulada, Vall d’Ebo, Alcalalí, Pedreguer, Pego i Benissa, la Mancomunitat Vall de Pop i la MaCMA.

Hi participen en la iniciativa un total de 17 productors i productores de la comarca, el 70% dels quals fan agricultura exclusivament ecològica. Són la SAT Llauradors d’Alcalalí; l’Associació Sociocultural del Riurau i el celler Les Freses (Jesús Pobre); 4 amics i Cooperativa Cireres Muntanya d’Alacant (Vall de Gallinera); Finca La Cuta (Llíber); la Cooperativa de Teulada; La bacorra (Sagra); Cerveseria de la Marina Alta (Dénia); Horta Sana (Pego); Ovidi Mas (Llíber); Joan Gasquet (la Xara); Pego Natura; restaurant Pont Sec i el seu hort (Dénia); Cooperativa de la Vall d’Ebo, Hort de l ‘Alé (Pedreguer) i Hort Obert (Dénia).

El regidor ha recordat que les visites són gratuïtes, així com el desplaçament en autobús des de Dénia fins a les poblacions on es desenvolupe l’activitat. Les places són limitades i les persones interessades a assistir s’han d’inscriure abans del migdia del dijous previ a cada visita enviant un correu electrònic amb les dades personals al correu deniaviva@ayto-denia.es. Totes les visites eixiran a les 9.30 hores des de la Casa de Cultura de Dénia, exceptuant les dels mesos de juliol i agost que es realitzaran per les vesprades, a les 17.30 hores.

Edició 2018

Respecte de la primera edició de “Descobreix el paisatge”, Josep Crespo ha destacat la participació de vora 300 persones en les onze visites que es van organitzar entre febrer del 2018 i gener d’enguany. Hi van col·laborar 12 productors i productores de la Marina Alta, acompanyant els visitants i parlant-los de la seua activitat.

El regidor ha esmentat entre els resultats qualitatius de la passada edició la posada en valor de les productores i productors agrícoles locals i del patrimoni agrari i el territori local; la creació d’un producte turístic respectuós de caràcter periòdic i comarcal; la promoció del coneixement i la divulgació sobre l’agricultura i la producció local, especialment l’ecològica; i la posada en valor dels productes de l’horta de la Marina Alta.

A més, el programa va contribuir a difondre el benefici social dels espais naturals i la necessitat de la seua conservació i a visibilitzar la importància d’un desenvolupament rural sostenible per a millorar el benestar de la població.

Vore detall
07/11/2018

‘Excursions en família’ visita el Pla de Petracos

El programa ‘Excursions en família’ va dur ahir diumenge als 20 participants inscrits a una ruta senderista que discorre entre Castell de Castells i el Pla de Petracos. Aprofitant un camí empedrat van recórrer un racó del bosc de carrasques a prop de la font d’Espetla fins arribar al paratge de les pintures rupestres del Pla de Petracos. 
 
Un recorregut de 6 quilòmetres per paisatges d’interior de la Marina Alta, que va finalitzar dinant a Benigembla, on el grup va poder admirar els diferents murals que ambienten els carrers de la població. 
Vore detall
07/11/2018

Dénia promou un Pla de formació agrícola

L’Ajuntament de Dénia, a través de la Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic i la Oficina de la Innovació i la Creativitat, promou un Pla de formació agrícola que es desenvoluparà des de novembre de 2018 fins a maig de 2019, donant continuïtat a les actuacions en formació dels semestres anteriors.

Els primers cursos, tots gratuïts, s’impartiran a la Casa de Cultura de Dénia els dies 8, 15, 22 i 29 de novembre, en horari de vesprada. Hi ha places limitades i cal inscripció prèvia al correu: deniaviva@ayto-denia.es.
Els cursos que s’oferten este mes de novembre són Ajudes al sector agrícola, Cobertes verdes, Seguretat i higiene en l’activitat agrícola i Inici de l’activitat agrícola.

El ‘Pla de formació agrícola’ forma part del Pla d’Acció Dénia&Marina Alta #Tastinglife, i s’estructura en tres àrees: l’inici de l’activitat agrària, formació sobre indústria agroalimentària i el perfeccionament en activitats agrícoles.

Dels objectius principals d’esta acció, el regidor Josep Crespo destaca que contribueix a formar agricultors i agricultores, a més de persones interessades en els productes agroalimentaris locals, per aconseguir habilitat suficient per a treballar els seus cultius i productes amb les tècniques de l’agricultura ecològica, millorant la biodiversitat i l'estabilitat del medi, així com la fertilitat del sòl, per tal de produir aliments de qualitat màxima. A més, esta formació pretén aportar-los els coneixements i experiències necessàries per a organitzar i gestionar la seua empresa agroalimentària, amb un projecte propi, viable i de futur.

El ‘Pla de formació agrícola’ forma part també del ‘Pla estratègic de dinamització agrícola i territorial’ de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic de l’Ajuntament de Dénia i està dirigit a llauradores o llauradors que vullguen ampliar els seus coneixements, a persones interessades a iniciar-se en l’agricultura i/o en la transformació agroalimentària, i a persones dedicades a la dinamització local-rural.

Vore detall
11/10/2018

Medi Ambient instal·la nous faristols informatius en parcs urbans i zones verdes de Dénia

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic, amb la col·laboració del departament de Parcs i Jardins, ha instal·lat uns panells informatius en format de faristol en diferents zones verdes de Dénia per tal de posar-les en valor com a espais de natura entre zones residencials, suggerint la seua visita a peu o en bicicleta amb l’itinerari que connecta les zones verdes de les Marines i un altre itinerari per a aquelles que s’ubiquen al sud del casc urbà.

Pel que fa a les Marines, s’han instal·lat faristols al parc de les Bassetes i les zones verdes dels carrers de la Canoa, Ferreret, Llaüt, Milà, Pit-roig, Veler i Mar Jònica. A la zona sud del casc urbà hi ha faristols al parc de Torrecremada, Bosc de Diana i zones verdes d’Aldebaran, Aquari, Aurora Boreal, Ginjoler, Pedrera, l’Escoleta i la Plana.

Pel que fa al contingut i al disseny dels suports, s’ha buscat un resultat molt visual amb un mapa on estan localitzades totes les zones verdes i les connexions recomanades per a desplaçaments no motoritzats.

Rodejant el mapa s’han col·locat fotos de totes les zones verdes perquè, a un colp d’ull,  qui llig puga tindre una imatge de cada zona verda. El reportatge fotogràfic s’ha fet expressament per tal de captar els aspectes més genuïns de cada lloc.

El fons dels panells s’ha decorat amb motius vegetals i tots els faristols llueixen una branqueta de lledoner per a reivindicar aquest arbre autòcton de gran valor ornamental i ambiental.

Per al suport del panell s’ha triat l’acer corten per la seua capacitat d’integració tant en l’entorn urbà com en els espais naturals. Es tracta també d’un material que quasi no necessita manteniment. La capa d’òxid protegeix la part interior i aquesta capa és autorenovable, ja que si s’elimina es torna a produir automàticament. Per tant els grafits tendeixen a desaparèixer progressivament i és molt resistent als orins de les mascotes.

Per a la llegenda o làmina de informació, s’ha triat el compacte o HPL. És un laminat de cel·lulosa i resines a alta pressió. La impressió està en el interior i per tant no es pot arrancar. Els grafits es poden eliminar fàcilment amb un dissolvent comú. És inalterable front a les variacions climàtiques de fred o calor i a la humitat. La naturalesa de les resines que protegeixen la impressió li donen una resistència al ratllat i a la desaparició del disseny.

Vore detall
03/10/2018

Medi Ambient organitza una nova jornada de neteja marina amb voluntariat el 21 d'octubre

La Regidoria de Medi ambient i Canvi Climàtic organitza una nova jornada de neteja marina amb voluntariat el pròxim diumenge 21 d'octubre. El regidor de Medi Ambient, Josep Crespo, espera que la participació de persones voluntàries en la jornada “Per una mar neta” siga elevada i es puguen “igualar o superar” als participants de l'any passat. Les persones interessades poden inscriure's ja enviant un correu electrònic amb les seues dades a l'adreça deniaviva@ayto-denia.es o cridant al 96 578 01 00, extensió 2011.

La neteja del litoral es realitzarà a tres nivells: en el fons marí, gràcies a la col·laboració de bussejadors; en la costa, amb voluntariat a peu, i en la superfície de l'aigua, amb la col·laboració d'embarcacions, caiacs i tables de paddle surf.

El voluntariat es concentrarà a les 9 hores al principi de l'escullera sud, on l'organització assignarà les zones a netejar i els farà lliurament del material necessari (borses i guants). A les 12.30 hores els participants es reuniran en Marina de Dénia, on es quantificaran i classificaran els residus arreplegats, gràcies a la col·laboració de l'empresa Segaplast, i es realitzarà la foto oficial de tots els participants amb la samarreta commemorativa de l'event al Port Espirtiu de la Marina de Dénia, així com un aperitiu.

Vore detall
21/09/2018

El primer catàleg valencià de varietats tradicionals agràries es presenta dimarts a Dénia

Tomaques, taronges, arròs, pebreres... A la Comunitat Valenciana hi ha una infinitat de varietats de cada producte, tot i que actualment arriben als consumidors una molt reduïda selecció. En els darrers anys, la Conselleria d’Agricultura ha estat treballant en catalogar i salvaguardar les llavors de tots els productes tradicionals que es cultiven a les nostres comarques. Aquest catàleg serà presentat oficialment dimarts que ve a Dénia com a reconeixement al treball que es fades del Pla d’Acció Dénia& Marina Alta Tastinglife de la Ciutat Creativa de la UNESCO. L’acte tindrà lloc al llarg del matí en el CdT i serà inaugurat per la consellera d’Agricultura i Medi Ambient, Elena Cebrián i comptarà amb la participació de directors generals, productors i hostalers. Intervindrà també Josep Bernabeu, director de Gasterra, el centre gastronòmic del Mediterrani amb seu a Dénia. A banda de ponències i taules redones, hi haurà una exposició de productes tradicionals valencians.
 
            El programa previst és el següent:
 
            9:30-10:15: Presentació del Catàleg de Varietats Tradicionals.
Parlaments de la consellera d’Agricultura i alcalde de Dénia.
            10:15 – 11:00: «Funcionament del servei de préstec de llavors». Josep Roselló. Tècnic del Servei de producció ecològica, innovació i tecnologia.
            11:00 – 11:30. Xarrada: «Per una gastronomia arrelada a la cultura alimentària mediterrània compromesa amb el territori, saludable, solidaria i sostenible». Josep Bernabeu Mestre. Doctor en Medicina, catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat d’Alacant, director acadèmic de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic –Càtedra institucional de la Universitat d’Alacant- i director del Centre de Gastronomia del Meditarrani (UA-Dénia GASTERRA).
            11:30 – 12:00 Xarrada: «Gastronomia i varietats tradicionals». Pep Romany. Cuiner. Restaurant Pont Sec- Dénia.
            12:00 – 13:00. Taula rodona: «Noves oportunitats/nous llauradors». Amb la participació de: Andreu Costa, Joan Folques, Francesc Pastor, Sol Olmo, Diana Femenía i Bartolomé M. Cardona, moderada per Josep Roselló.
           13:00 – 13:15. Cloenda: Parlament dels directors generals.
            13.15:Tast-degustació de plats de cuina amb varietats tradicionals. A càrrec de la cuinera Sole Ballester.
 
 
            Exposició durant tota la jornada de varietats locals de temporada.
 
Vore detall

Uso de cookies de viuiconviu.com

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y la experiencia de uso de este sitio web. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies.

ACEPTAR