Notícies

05/03/2025

La Regidoria de Benestar animal llança una iniciativa per a protegir les mascotes en cas d’accident o emergència mèdica de les persones propietàries

Què ocorre si una persona amb mascotes a càrrec seu sofreix un accident, és ingressada a un centre hospitalari o viu qualsevol circumstància sobtada que li impedix tornar a casa? Què passarà amb eixos animals?

La Regidoria de Benestar animal ha treballat sobre estos supòsits prou comuns i, per tal de no deixar desprotegits, ha creat un carnet perquè les persones propietàries de mascotes  el porten amb si, on figure una relació de persones del seu entorn amb les quals poder contactar perquè es facen càrrec de la cura dels animals en estos casos.

Les persones interessades a portar este document informatiu damunt, poden descarregar-ne el model en la web viuiconviu.com per a imprimir-lo i omplir-lo amb les dades dels contactes escollits o sol·licitar-lo personalment en el departament de Medi Ambient (ronda Muralles, 42) on li l’entregaran imprés.

DESCARREGAR CARNET

Gestió de colònies felines

Cal recordar que fa unes setmanes la Regidoria de Transició Ecològica, en col·laboració amb l’associació Aldea Felina, va començar a repartir uns nous carnets d’autorització i identificació de les persones que gestionen les colònies felines.

Estos documents identifiquen i autoritzen les persones gestores de les colònies felines a Dénia, la Xara i Jesús Pobre registrades a desenvolupar la seua tasca com a voluntariat. Se’ls ha facilitat també un jupetí per a millorar-ne la identificació́.

Les persones interessades a formar part d’este voluntariat poden contactar amb Aldea Felina (aldea@aldeafelina.es / Whastapp 669 376 11).

Vore detall
04/03/2025

Reunió amb el veïnat del Montgó sobre la connexió a la xarxa de clavegueram

Dimarts passat va tindre lloc a la Casa de la Cultura una reunió amb el veïnat de la zona del Montgó per a informar sobre l'evolució dels treballs de connexió a la xarxa general de clavegueram i resoldre els dubtes de les persones residents pendents d'executar la connexió.

Aquesta trobada s'hi va convocar a petició dels veïns i veïnes que en reiterades ocasions havien demanat en la Reunió de Barri mensual informació específica sobre aquest tema.

La regidora de Transició Ecològica, Sandra Gertrúdix, va estar acompanyada pel personal d'Aqualia, que gestiona l'oficina tècnica creada l'any 2019 per a impulsar la connexió dels habitatges del disseminat urbà, zones de les Marines, el Montgó i les Rotes, a la xarxa de clavegueram i reduir progressivament els anomenats 'pous negres'.

La reunió també va servir per a explicar la recent modificació de l'Ordenança del clavegueram que amplia l'obligació de connexió. Fins ara, només les vivendes situades a menys de 100 metres de la xarxa pública havien de connectar-se de manera obligatòria. El canvi en la normativa, que ara es troba en fase d'exposició pública, estén aquesta obligació també a parcel·les edificades o edificables que tot i trobar-se a una distància més gran del col·lector tinguen un dels seus punts perimetrals a 100 metres de la xarxa.

En els últims quatre anys, en la zona del Montgó s'han executat 800 noves connexions (el 90%, connexions directes d'habitatges propers a la xarxa general). En Rotes-Montgó encara hi ha 5.497 vivendes no connectades.

Com connectar-se a la xarxa pública de clavegueram

La regidora hi va explicar que des del departament municipal de Transició Ecològica (amb informe previ de l'oficina tècnica d'Aqualia) s'hi envien ordres d'execució als habitatges que tenen l'obligació de connectar-se; "prioritzem, això sí, els carrers on alguns dels propietaris ja han manifestat la seua intenció de fer-ho". El pas següent és la convocatòria d'una reunió informativa amb el veïnat per a comentar-los les opcions: Aqualia pot encarregar-se de fer el projecte, els càlculs de les contribucions especials i l'execució posterior o poden contractar una altra empresa.

Una vegada iniciats els tràmits, el període inicial de l'ordre d'execució d'un mes s'amplia a tres. "I, a més, els carrers que s'hi connecten els passem a Urbanisme perquè se'ls done prioritat en el pla anual d'asfaltats".

Sandra Gertrúdix va insisitir en la importància que totes les vivendes es connecten a la xarxa de clavegueram, "un imperatiu mediambiental, però també, a mitjà termini, un avantatge econòmic per als veïns i veïnes perquè el manteniment de les fosses sèptiques és una obligació particular que a la llarga comporta moltes despeses".

La regidora finalment va recordar al veïnat que té a la seua disposició l'oficina tècnica per a resoldre qualsevol dubte (en el carrer d'Abú-Zeyán, 13, amb horari d'atenció al públic de 9 a 13 h).

Un total de 7.691 habitatges del terme de Dénia continuen encara sense estar connectats a la xarxa general (la xifra total d'usuaris és de 45.331). 

"Volem donar un impuls definitiu a aquest assumpte, amb la modificació de l'ordenança i també mantenint les reunions que calga amb veïns i veïnes per a implicar-los directament i transmetre-los la importància mediambiental de connectar-se al clavegueram".

Vore detall
29/01/2025

Consells per a l'adopció responsable d'animals

Adoptar un animal implica reflexionar sobre diversos aspectes, així com alguns ajustaments i preparatius

Adoptar a un amic de quatre potes és molt més que obrir-li les portes de casa; és obrir-li les portes del teu cor. Però aquesta decisió comporta una gran responsabilitat. L'adopció responsable assegura que tant l'animal com la família troben en aquesta nova etapa una experiència positiva i duradora.

Per què és important l'adopció responsable?

Cada any milers d'animals són abandonats perquè els amos no estaven preparats per cuidar-los. L'adopció responsable preveu aquest problema en fomentar una decisió meditada i conscient.

Quan s'adopta amb responsabilitat:
Es garanteix el benestar de l'animal, que trobarà una llar adequada per a les seues necessitats.
S'evita l'abandonament, ja que les famílies estan més ben preparades per afrontar els desafiaments.
Es contribueix a reduir el maltractament animal: adoptar és una acció solidària que ajuda a combatre el comerç d'animals.

Factors clau que cal considerar abans d'adoptar

Abans de fer el pas, és fonamental reflexionar sobre diversos aspectes:

Temps i compromís: tens prou temps per cuidar d'un animal, atendre'n les necessitats i donar-li l'afecte que mereix?

Costos associats: alimentació, atenció veterinària, joguets, llits... Mantenir un animal implica una inversió econòmica constant.

Espai disponible: alguns animals requereixen més espai que altres. Assegureu-vos que la vostra llar sigua adequada.

Tipus d'animal: no tots els animals s'adapten al mateix estil de vida. Investiga sobre les necessitats específiques de l'espècie i raça que vols adoptar.

Compromís a llarg termini: recorda que molts animals poden viure entre 10 i 20 anys.

Preparatius abans de portar l'animal a casa

Condiciona la casa: crea un espai segur i còmode per a l'animal.
Compra els subministraments bàsics: menjadora, abeurador, llit, transportí, joguets i altres accessoris necessaris.
Consulta amb un veterinari: planeja una revisió inicial per assegurar-te que l'animal està en bon estat de salut i compleix totes les vacunacions i desparasitacions necessàries.
Parla amb la família: assegura't que tots els membres de la llar hi estiguen d'acord i preparats per assumir-ne la responsabilitat.

Consells per garantir el benestar del nou membre de la família

Quan l'animal estigui a casa, és fonamental atendre'n les necessitats físiques i emocionals:
Paciència i temps d'adaptació: els animals necessiten temps per familiaritzar-se amb el nou entorn.
Rutines consistents: estableix horaris regulars per a alimentació, passejades i joc.
Estimula la seua ment i cos: proporcioneu-li joguets i activitats que el mantinguen actiu.
Respecte pel seu espai: permet-li explorar i descansar quan ho necessite.
Formació i socialització: educar l'animal enfortirà l'enllaç i millorarà la convivència amb altres.

Evitar l'abandó: un compromís a llarg termini

L'abandó és evitable quan s'adopta amb responsabilitat i s'afronten els desafiaments amb solucions:
Busca ajuda professional: si sorgeixen problemes de conducta, consulta amb un ensinistrador o un veterinari especialitzat.
Planeja amb anticipació: si canvies de domicili o tens un viatge, assegura't d'incloure l'animal als teus plans o trobar una cura temporal adequada.
Recorda el teu compromís: la teua mascota depèn de tu. És part de la teua família i mereix amor i cura durant tota la vida.

Adopta amb cor i cap

L'adopció responsable és una de les decisions més gratificants que podeu prendre, però també una de les més importants. En reflexionar sobre els factors clau i preparar la llar i el teu cor, garanteixes que aquesta experiència sigua positiva tant per a tu com per a l'animal.

Recordeu que adoptar és salvar una vida. Fes-ho amb amor, compromís i responsabilitat. El benestar del teu futur company de vida és a les teues mans.

Dóna'ls la llar que mereixen i ells et donaran lleialtat i afecte incondicionals.

Vore detall
20/01/2025

Què és el mètode CER?

'Captura, Esterilització i Retorn'

Els carrers de la nostra comarca tenen vida pròpia. I una part essencial d'aquesta vida són les colònies felines, grups de carrer que han trobat el seu lloc entre cotxes, jardins i teulades. Aquí entra en joc el mètode CER (Captura, Esterilització i Retorn), una estratègia que està revolucionant la manera de gestionar aquestes colònies. Si mai t'has preguntat com podem conviure amb aquests adorables veïns peluts, aquest article és per a tu.

En què consisteix el mètode CER?

Es tracta de capturar els gats de carrer d'una colònia, esterilitzar-los perquè no es continuen reproduint i tornar-los al seu entorn natural. Aquest procés permet controlar la població de manera sostenible i respectuosa, evitant-ne el sacrifici i fomentant la convivència.

Però el CER no és només un procés, és també un canvi de mentalitat. Implica reconèixer que aquests animals tenen un paper al nostre entorn i que la solució no és eliminar-los, sinó conviure-hi.

Beneficis daquest mètode: ètica i responsabilitat

El CER és molt més que un mètode de control de població, és un compromís ètic i aposta per la sostenibilitat.

  • Evita el sacrifici: en lloc de recórrer a mesures cruels i ineficaces, es respecta la vida dels animals.
  • Redueix conflictes veïnals: en disminuir les ventrades no desitjades, també es redueixen comportaments com miols en zel o marcatges de territori.
  • Promou la salut pública: els gats esterilitzats i controlats tenen menys probabilitats de contraure o transmetre malalties.
  • Estabilitza les colònies: en limitar el creixement, les colònies es mantenen en un nombre manejable, evitant problemes derivats de la superpoblació.

Per què aquest mètode és millor que la resta?

Les alternatives al CER solen ser controvertides i ineficaces. Per exemple, el sacrifici de gats no només és èticament qüestionable, sinó també contraproduent. La naturalesa té els seus propis mecanismes dequilibri: si elimines una colònia, aviat una altra ocuparà el seu lloc.

El CER, en canvi, ofereix una solució a llarg termini. En estabilitzar les colònies, redueix els problemes associats sense generar buits que puguin atraure nous gats.

Impacte positiu a les ciutats i millora de la convivència veïnal

Implementar el mètode CER no només beneficia els gats, sinó també les comunitats. Les colònies controlades es converteixen en aliades naturals contra plagues com ratolins i paneroles. A més, un entorn amb colònies estables i saludables millora la convivència veïnal i disminueix queixes i tensions.

A Dénia, on la biodiversitat urbana és un valor que cal protegir, el CER contribueix a mantenir l'equilibri entre la vida humana i l'animal.

Cap a una gestió responsable de les colònies felines

El mètode CER és una filosofia de respecte i de convivència. En lloc de lluitar contra la natura, proposa un camí per viure en harmonia amb ella.

En un món on cada cop som més conscients del nostre impacte en el medi ambient, apostar per estratègies com el CER no només és correcte, sinó també necessari.

Així que, la propera vegada que vegis una colònia felina al teu barri, recorda: hi ha una solució ètica, sostenible i eficaç. I tu també pots formar part del canvi.

Vore detall
16/01/2025

Històries de voluntariat amb animals que marquen la diferència

Tres històries reals que no serien possibles sense el compromís del voluntariat d'APAD i Aldea Felina

En el món del voluntariat animal, cada acció, per petita que semble, té el poder de transformar vides. Us expliquem tres històries reals que mostren com l'amor, la dedicació i l'empatia poden convertir el patiment en esperança i en finals feliços.

La història de Moni i Milia: un rescat des de l'abandonament

En un calorós dia de juny, dos gatets nounats van ser trobats abandonats en un poal de pintura en un eco-punt de residus. Sense la mare i amb només cinc dies de vida, la seua supervivència penjava d'un fil.

Però va arribar Sue, una voluntària amb experiència en la cura d'animals, que els va acollir i els va cuidar. Gràcies al seu esforç, els menuts es van convertir en gatets sans i afectuosos.

Després va aparèixer Andrés, com caigut del cel. Un home que va quedar commogut per la història d'aquests dos germanets. Va saber que no els podia separar i els va donar una llar plena d'amor a tots dos junts.

Inspirada per aquesta experiència, Sue va continuar ajudant més animals en situacions similars, convertint-se en una veritable heroïna.

Tina, Annie i el seu germà: salvats de la tempesta

Sota una pluja torrencial, tres cadells van ser trobats abandonats en un camp, completament banyats i amb hipotèrmia. Amb només uns dies de vida, necessitaven cures urgents.

Sue, novament, es va oferir com a nodrissa, dedicant-se a alimentar-los amb biberó i a brindar-los calor i afecte.

Hui, un ja gaudeix d'una família amorosa, mentre que les germanetes Tina i Annie esperen algú que les adopte. Aquestes històries mostren que, amb dedicació i amor, podem canviar el destí dels animals més vulnerables.

Brody: de la desesperança a l'amor

Brody, un gos poruc amb leishmaniosi activa, semblava haver perdut tota confiança en els humans. Passava els seus dies amagat en un racó, invisible per a tothom, fins que Karin el va veure. Ella va decidir adoptar-lo, donant-li el que mai no havia conegut: una llar segura i plena d'amor.

Gràcies a Karin, Brody va viure els seus darrers anys lliure de por i envoltat d'afecte. Inspirada per la seua experiència, Karin ara acull Grillo, un gosset paralitzat, demostrant que l'amor pot curar fins i tot les ferides més profundes.

Uneix-te al canvi: converteix-te en un heroi per als animals

Aquestes històries no serien possibles sense el compromís de voluntaris com Sue i Karin, que transformen vides amb la seua dedicació. En els darrers cinc anys, gràcies a la tasca incansable de persones com elles, hem trobat llars amoroses per a més de mil gats i gossos abandonats.

Cada animal rescatat necessita mans i cors disposats a brindar-los suport. Ser voluntari no només canvia la vida dels animals, també transforma la teua.

Vore detall
16/01/2025

Reposició d'arbres al carrer del Marqués de Campo

Aquesta setmana s'hi han plantat quatre nous plàtans (Platanus hybrida) en escocells que havien quedat buits per la mort dels exemplars anteriors.

Per això us recordem que és molt important que no tireu aigua amb sabó (o qualsevol altre producte) als escocells: els arbres acaben morint per l'acció dels productes tòxics.

Si netegeu la vorera, després buideu el poal a casa. Ni els escocells ni els pluvials són llocs per abocar cap tipus de residu.

Si volem una Dénia més verda, totes i tots hi hem de col·laborar.

Vore detall
15/01/2025

Dénia captura 72 senglars en l'últim trimestre de 2024 amb les gàbies instal·lades per l'ajuntament en la plana d’Elies i la zona del Montgó

En breu es col·locarà una tercera en les Marines, entre els barrancs del Regatxo i de l’Alberca

Com ja va anunciar la regidora de Transició Ecològica, Sandra Gertrúdix, a la fi de l'estiu passat, l'Ajuntament de Dénia ha contractat una empresa especialitzada, Ibérica control y capturas SL, per a atallar la problemàtica que ocasiona la sobrepoblació de senglars en el terme municipal.

Entre els mesos d'octubre i desembre de 2024, s'han capturat 72 exemplars en les dos gàbies parany situades en la plana d’Elies i al carrer Magrana (zona del Montgó). Tots els animals capturats han sigut analitzats sense que se'ls haja detectat cap malaltia, per la qual cosa han sigut aptes per a entrar en la cadena alimentària.

En la gàbia del carrer Magrana s'han retingut 44 exemplars, 36 femelles i 8 mascles. La xifra ha sigut menor en el dispositiu de la plana d’Elies, amb 18 femelles i 10 mascles capturats.

Hui dia, les gàbies continuen instal·lades en estes zones i l'empresa especialitzada està estudiant la zona de les Marines, en el tram comprés entre els barrancs del Regatxo i de l’Alberca, per a trobar la millor ubicació on instal·lar-ne una tercera.

La regidora de Medi Ambient s'ha mostrat satisfeta amb els resultats aconseguits durant estos primers mesos i espera que la iniciativa de l'Ajuntament, unida a les accions de control que duu a terme la Conselleria de Medi Ambient i les batudes que realitzen els caçadors al parc natural del Montgó, aconseguisquen donar solució al problema.

Respecte al parc natural, segons informes de la Conselleria, s'ha aconseguit disminuir la densitat de població de senglars en els últims dos anys, des que es va començar a mostrejar, “la qual cosa indica que el parany i l'actuació dels clubs de caça estan donant bons resultats, que s'han vist reforçats amb les gàbies instal·lades per l'ajuntament”, conclou Gertrúdix.

Vore detall
14/01/2025

Voluntariat: així és com pots ajudar les protectores i associacions d'animals

Una forma poderosa de transformar vides, incloent-hi la teua

El voluntariat animal és molt més que una manera dajudar els animals. És una experiència que enriqueix la nostra vida, fomenta valors com l'empatia i la responsabilitat i ens connecta amb una causa més gran.

Si mai has pensat en involucrar-t'hi, col·laborar amb protectores i associacions d'animals és una excel·lent manera de començar. T'expliquem com ho pots fer.

Per què el voluntariat és important?

Milions d'animals al món no tenen una llar segura. Les protectores i associacions treballen incansablement per proporcionar-los cura i trobar-hi famílies adoptives. Tot i això, la seua tasca seria impossible sense el suport dels voluntaris, que ajuden a cobrir tasques bàsiques i permeten que els recursos de les organitzacions es destinen a l'atenció directa dels animals.

La presència de voluntaris millora la qualitat de vida dels animals, brindant-los interacció social i afecte. Ser voluntari també et converteix en un ambaixador de la causa, fomentant consciència a la teua comunitat.

On pots col·laborar-hi?

  • Protectores i associacions d'animals: aquests espais rescaten animals abandonats, els cuiden i treballen per trobar-los una llar. Aquí pots col·laborar amb tasques com neteja, alimentació, passejades i atenció. A Dénia, tens les instal·lacions de la protectora APAD i el refugi de l'associació Aldea Felina per poder-ho fer.
  • Associacions de gestió de colònies felines: si prefereixes treballar directament amb gats de carrer, les colònies gestionades mitjançant el mètode CER (Captura, Esterilització i Retorn) necessiten voluntaris que ajuden amb l'alimentació, control de salut i captures per a esterilització. A Dénia, l'entitat encarregada de gestionar les colònies és Aldea Felina.
  • Esdeveniments i campanyes: les entitats ja esmentades fan jornades d'adopció o conscienciació on sempre cal una mà extra.

Tasques principals dels voluntaris

Alimentació i cura diària.
Neteja d'espais.
Socialització: interactuar amb els animals per reduir-ne l'estrès i preparar-los per a l'adopció.
Acompanyament en esdeveniments.
Col·laboració en el mètode CER: participar en captures segures per a esterilització i en la cura de gats de carrer.
Difusió en xarxes socials: compartir casos d'adopció o iniciatives de l'organització.

Beneficis del voluntariat, tant per a tu com per als animals

Desenvolupament personal: enforteix valors com l'empatia, la paciència i el treball en equip.
Xarxa de contactes: coneixes persones amb els teus mateixos interessos i preocupacions.
Connexió emocional: l'enllaç amb els animals i la satisfacció d'ajudar-los és inigualable.
Impacte directe: cada xicoteta acció compta, des d'alimentar un gat fins a ajudar-lo a trobar una llar.
Salut mental: estudis demostren que ajudar els animals millora el benestar emocional de les persones.

Impacte positiu a la comunitat

Control de la població animal: gràcies al mètode CER i a les adopcions, es redueixen problemes com la superpoblació d'animals de carrer.
Educació i consciència: ser voluntari et permet inspirar els altres a actuar amb responsabilitat envers els animals.
Foment de la convivència: les comunitats amb programes de gestió de colònies felines o protectores ben organitzades tenen un entorn més harmònic.

Fes el primer pas i marca la diferència

Tu pots formar part del canvi!

Contacta amb Aldea Felina o APAD, informa't i fa el primer pas:
Aldea Felina, 669 376 113
APAD, 966 42 76 78

Vore detall
09/01/2025

Conferència del naturalista Joaquín Araujo a Dénia

L'escriptor, periodista i editor, destacat per la seua tasca de divulgació mediambiental, oferirà una xarrada el 31 de gener a la nostra ciutat sobre Naturalesa i educació.

Amb quaranta anys de trajectòria a l'esquena, ha estat reconegut amb importants distincions com el Premi GLOBAL 500 de Nacions Unides i el Premi Nacional de Medi Ambient.

Hi va col·laborar amb Félix Rodríguez de la Fuente com a guionista i realitzador a la mitica sèrie de RTVE "El hombre y la tierra" i és assessor del Proyecto Gran Simio a Espanya.

Divendres, 31 de gener
A les 19.30 h
A l'auditori del Centre Social (entrada lliure)

Vore detall
09/01/2025

L'Ajuntament de Dénia llança una nova campanya de conscienciació en col·laboració amb les protectores d'animals

'El seu futur comença amb tu', una crida a ser-hi responsables i correspondre la fidelitat i l'afecte dels nostres companys animals


Des de la Regidoria de Transició Ecològica, en col·laboració amb les protectores APAD i Aldea Felina, es llança hui en xarxes socials la nova campanya de conscienciació "El seu futur comença amb tu", una iniciativa que vol informar les persones interessades en l'adopció dels diferents aspectes que cal tindre en compte a l'hora d'incorporar a la família un gos o un gat.

A través d'una sèrie de vídeos, gravats en les instal·lacions de les protectores i amb voluntariat d'APAD i Aldea Felina, s'hi aborden temes com el funcionament de la unitat de rescat d'animals abandonats o perduts, l'obligatorietat i la utilitat del xip, com s'hi gestionen les colònies felines, què fer si volem col·laborar amb les protectores, l'opció de ser casa d'acollida o els drets i obligacions com a propietaris d'animals, entre uns altres.

Aquestes peces audiovisuals es complementaran amb la publicació d'articles en la web viuiconviu.com que amplien la informació.

La regidora de Transició Ecològica, Sandra Gertrúdix, ha assenyalat que l'objectiu de la campanya és que la ciutadania interioritze que el primer pas per a acabar amb els abandonaments és ser conscients de què suposa "una adopció responsable i convertir-nos, cadascú en la mesura de les seues possibilitats, en col·laboradors de les protectores, aprenent què hem de fer si ens trobem amb un animal perdut, posant el xip a les nostres mascotes, respectant el treball de les persones que gestionen les colònies felines o oferint-nos com a llar d'acollida mentre l'animal troba una família definitiva".

"I la idea en què incidim és molt clara: que el seu futur està a les nostres mans i l'estima i la fidelitat que ells ens regalen mereixen que els cuidem i respectem".

Les protectores en dades

Aldea Felina ha tancat l'any amb 48 gats residents al refugi, tot i que el balanç de 2024 és de 157 entrades.

Quant a les colònies al carrer registrades, hi ha un total de 150 entre Dénia, la Xara i Jesús Pobre, amb més de 1.500 gats.

Aldea Felina també s'encarrega de dur a terme la campanya anual d'esterilització i xipatge: durant l'any 2024, 102 mascles i 155 femelles operades i 162 xips col·locats.

Pel que fa a les xifres d'APAD, s'hi han recollit durant l'any passat 462 gossos, dels quals 339 eren perduts i van poder tornar a casa i 125 han aconseguit una adopció definitiva (105 en diferents parts d'Espanya i 20 en països de l'estranger).

Ara mateix al refugi de la partida Madrigueres hi ha 66 gossos esperant una família.

APAD també hi va arreplegar 185 animals d'unes altres espècies.

Vore detall
08/01/2025

Nous carnets d'autorització i identificació de les persones que gestionen les colònies felines

La Regidoria de Transició Ecològica, en col·laboració amb l'associació Aldea Felina, ja ha repartit els nous carnets que identifiquen i autoritzen les persones gestores de les colònies felines a Dénia, la Xara i Jesús Pobre (registrades) a desenvolupar la seua tasca com a voluntariat.

En breu se'ls facilitarà també una armilla per a millorar-ne la identificació.

Recordeu que no es pot deixar aliment per a cap animal al carrer, una mesura que vol prevenir la brutícia i possibles plagues. Per això, deixem en mans del personal autoritzat el manteniment de les colònies.

Si voleu formar part del voluntariat, podeu contactar amb Aldea Felina (aldea@aldeafelina.es).

Vore detall
20/11/2024

Adjudicació de la tercera fase dels horts urbans

Dilluns va tindre lloc l'adjudicació de parcel·les a les persones usuàries de la tercera fase dels horts urbans de Dénia: 54 horts, en el nou espai condicionat al costat de Torrecremada, tots ja adjudicats.

En aquesta nova fase, s'hi destinen dos parcel·les a l’associació Cerebrum i unes altres dos a la Fundació AEPA.

En uns dies s'hi procedirà al lliurament de claus.

En total, Dénia ja compta amb 158 parcel·les en les tres fases del projecte.

I recordeu que fins al 23 de novembre, a la Casa de la Cultura, podeu visitar l'exposició "Mirades a la terra", sobre els horts urbans de Dénia.

Vore detall
08/11/2024

La Regidoria de Medi Ambient organitza una exposició que reflectix el dia a dia en els horts urbans

La Regidoria de Medi Ambient va inaugurar ahir una exposició sobre els horts urbans de Dénia i els seus usuaris, que combina fotografies i un audiovisual amb  elements físics relacionats amb el conreu de la terra, per tal d’oferir els visitants una experiència immersiva i didàctica en esta pràctica.

La mostra vol, a més, visibilitzar les bondats d’esta activitat, que l’Ajuntament va posar en marxa en la finca de Torrecremada fa més d’una dècada, “que dona la vida als usuaris”, i destacar els beneficis que comporta per a la salut, l’alimentació, les relacions socials i el benestar personal de les persones majors de 60 anys usuàries, ha destacat la regidora Sandra Gertrúdix.

En “Mirades a la terra” hi trobarem un total de 28 fotografies relacionades amb el guaret, les ferramentes de cultiu en l’hort i les persones adjudicatàries dels horts treballant la terra, collint o reunides en els moments de descans i oci al voltant d’un bon esmorzar o un joc de dòmino. S’hi mostra també una composició de quatre fotografies d’un pla aeri dels horts on s‘aprecien les diferents fases i que permetrà al públic obtindre una visió global del projecte.

Distribuïts per la sala, s’hi veuen elements relacionats amb l’activitat agrícola, com ara un motocultor, una compostadora, aixada, falç i forca, barrets de palla i botes d’aigua, canyissos i calaixos amb hortalisses cultivades als horts urbans de Dénia.

A més, es projecta un audiovisual amb entrevistes amb les persones usuàries on relaten les seues experiències personals, la seua relació amb la terra i els beneficis que experimenten amb esta activitat. En este mateix racó s’han dispost elements que simbolitzen el vessant social de la vida en l’hort: un entrepà i la bota de vi, un joc de dòmino i una baralla de cartes, evocant eixos moments d’esbarjo compartits.

L’exposició sobre els horts urbans “Mirades a la terra” es pot visitar en la Casa de Cultura de Dénia fins al 23 de novembre.

Horts urbans en xifres

Els horts urbans han anat creixent des de la seua posada en marxa en la finca de Torrecremada l’any 2011.

  • La primera fase consta de 46 parcel·les, cinc de les quals van ser cedides per l’Ajuntament al TAPIS.
  • En la segona fase, s’hi van habilitar 48 horts més
  • I d’ací a uns dies, el 18 de novembre, està previst lliurar les 54 parcel·les de la fase III als usuaris que han resultat adjudicataris. En esta nova fase, s’hi destinaran dos parcel·les a l’associació Cerebrum i unes altres dos a la fundació AEPA.
Vore detall
03/10/2024

Xarrades i taules redones d'experts exploraran la relació entre l'ecologisme i les humanitats en la Setmana de la Sostenibilitat que organitza la Regidoria de Medi Ambient

L'Espai Sostenibilitat i Humanitats, un dels set que integren el projecte “Dénia, Ciutat del pensament”, impulsa dos accions, liderades per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Dénia, que tenen com a objectiu “explorar la intersecció entre les humanitats i l'ecologisme per a comprendre com la cultura, l'ètica i la societat influïxen i són influïdes per estos temes, implicar a tots els actors relacionats i conéixer totes les perspectives com a factors de creació d'un pensament crític a través del qual generar propostes i solucions per al hui i el demà”. Així ha presentat hui la regidora de Medi Ambient, Sandra Gertrúdix, la Setmana de la Sostenibilitat i la Fira de les energies renovables Renova’t, que se celebren del 15 al 19 d'octubre de 2024 a Dénia, com a activitats paral·leles al Dénia Festival dels Humanitats 2024.

La Setmana de la Sostenibilitat (del 15 al 18 d'octubre, Casa de la Cultura) es planteja com un espai de debat i coneixement que compte amb la presència de tots els implicats en la temàtica de les energies renovables i la sostenibilitat. Això inclou particulars, empreses, professionals, administracions i associacions, tant del sector turístic com del transport, els servicis, la construcció, la distribució d'aliments, l'oci o l'ecologia.

La Setmana de la Sostenibilitat s'inaugurarà el dimarts 15 d'octubre, a les 19 hores. La primera de les conferències començarà a les 19.30 hores i abordarà la descarbonització i l'energia del futur. Té com a ponents a Juan Carlos Brotons, gerent comercial d'Iberdrola Alacant i Múrcia i expert en temes d'eficiència energètica, i Gonzalo Micó, cap de projectes de Fusion For Energy i professional immers en estos moments en un projecte que busca resoldre el problema de l'energia a nivell mundial, sobre el qual parlarà en la xarrada del dia 15 a Dénia. Presenta i modera esta sessió el professor del departament d'Enginyeria Civil de la Universitat d'Alacant Armando Ortuño Padilla.

El dimecres 16, a les 11 hores, Juan Vicente Catalá, enginyer tècnic de l'Ajuntament de Dénia, parlarà del consum d'aigua com a recurs essencial, eficiència energètica i sostenibilitat, exposant amb dades el nexe que unix estos tres conceptes i com podem optimitzar-ne l’ús. Presentarà la xarrada el gerent de l'empresa Solnet Energia, Joan Noguera.

A la vesprada, a les 19 hores, Juan Sacri, president de Sapiens Energia i expert en comunitats energètiques oferirà la conferència “Com donar poder al ciutadà en l'energia que utilitze”, tant en el seu consum com en la seua producció. En esta ocasió, introduïx la xarrada també el gerent de l'empresa Solnet Energia, Joan Noguera.

El dijous 17 d'octubre se celebraran dos taules redones. La de “Turisme sostenible i energies renovables” (11 hores) tindrà com a participants a Javier Cervera, representant de Baleària; Esteban Cobos, representant del Cercle Empresarial de la Marina Alta; Reme Cerdà, gerent d'AEHTMA i David d'Haro, gerent de Mundo Marino. Presenta i modera la cap del departament de Turisme Dénia, Pepa Cardona.

Els ponents debatran sobre turisme i construcció, tots dos motors econòmics de la comarca, però també un dels majors consumidors de recursos i exposaran les seues idees sobre com minimitzar l'impacte d'estes activitats i quines accions d'èxit s'estan portant ja a cap.

A la vesprada, a les 19 hores, sota el títol “Renovar el futur” s'exposaran les accions que l'Administració local i les empreses de la Marina Alta estan duent a terme per a aconseguir una sostenibilitat real. Intervindran Pedro Reig, director de l'Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana; Carlos Buedo, director de l'hotel Daniya de Dénia i Davinia Català, arquitecta, presentats i moderats per la regidora de Territori i Qualitat Urbana de l'Ajuntament de Dénia, Maria Josep Ripoll.

Les xarrades de la Setmana de la Sostenibilitat acaben el divendres 18 d'octubre amb una conferència sobre energies renovables, els procediments per a la seua instal·lació, beneficis i les ajudes a particulars, a càrrec de Joan Noguera, gerent de Solnet Energia i Vicente Llácer, responsable del sector energètic/renovables de Caixa Popular. A les 11 hores, moderada per Juan Vicente Catalá.

A la vesprada (19 hores), Miguel Rebolledo i Héctor Ceballos, del departament d'Enginyeria industrial i Telecomunicacions de l'empresa Sitelec, exposaran les accions que l'Administració local està duent a terme per a reduir el consum energètic en l'àmbit municipal en la xarrada titulada “Smart City: tecnologia com a factor clau per a la descarbonització de les ciutats”. Presenta i modera Masus Oliver, conductora de programes en Montgóradio.

Rutes, tallers i jocs en la fira renova’t

I com a colofó a esta setmana dedicada a la sostenibilitat, el dissabte 19 d'octubre se celebrarà la fira de les energies renovables Renova’t en la Glorieta, de 10 a 20 hores. Un espai on donar a conéixer este sector a la ciutadania, oferint-li informació útil i de qualitat per part de professionals, i també on implicar la població en la conservació del planeta a través d'activitats d'educació ambiental: tallers infantils i familiars, rutes mediambientals i visites a empreses del sector.

Durant tota la jornada, el públic podrà gaudir de tallers infantils sobre reciclatge i sostenibilitat, rutes en família pel port de Dénia i a les instal·lacions de Baleària, totes dues amb un aquabús propulsat amb energia solar; rutes guiades amb bicicleta elèctrica i una gimcana familiar sobre superherois amb missió de salvar el planeta Terra.

Han col·laborat amb la Regidoria de Medi Ambient com a patrocinadors en esta I Fira Renova’t Caixa Popular, Ibrolux, Baleària i Mundo Marino.

La programació detallada d'estes activitats paral·leles al Dénia Festival dels Humanitats es pot consultar en: https://deniafestivaldeleshumanitats.org/ca/04-semana-de-la-sostebilidad

 

Vore detall
27/09/2024

L'accés de les mascotes als espais públics i el nou règim sancionador, temes d'interés del públic assistent a la xarrada sobre la Llei de protecció i benestar animal

La Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Dénia va organitzar dissabte passat, amb la col·laboració d'APAD i Aldea Felina, una xarrada informativa sobre la nova Llei de Protecció i Benestar Animal, dirigida a persones amb animals domèstics. La xarrada va estar conduïda per la veterinària Mercedes Chalmeta, fundadora de la clínica Sana Sana de Dénia.

Una de les qüestions més recurrents que va plantejar el públic va ser l'accés dels animals als espais públics, com, per exemple, les platges de la ciutat. Es va explicar que, segons la normativa municipal, està prohibit l'accés de les mascotes a les platges en temporada alta, a excepció dels espais que estan habilitats per a ells.

Un altre dels punts tractats va ser el règim sancionador que establix esta nova llei. Es va explicar les diferències entre les sancions lleus, greus i molt greus.

  • Sancions lleus: inclouen infraccions com no portar una botella d'aigua per a netejar el pipí o no tindre la seua documentació d'identificació al dia.
  • Sancions greus: com l'abandó d'animals o el seu maltractament.
  • Sancions molt greus: el maltractament sever o l'ús d'animals en espectacles.

A més, les responsables d'APAD (Associació Protectora d'Animals de Dénia) i d’Aldea Felina van tindre el seu espai en la xarrada per a exposar la seua tasca, relatant els desafiaments als quals s'enfronten cada dia per a millorar la situació dels animals.

La Regidoria assenyala que l'activitat va resultar ser “tot un èxit” i agraïx al públic assistent “la seua participació activa”. Medi Ambient destaca també la importància d'esta mena d'esdeveniments per a conscienciar la ciutadania sobre la necessitat de garantir el benestar animal i complir amb la normativa vigent.

Vore detall
18/09/2024

Per què és important conèixer tots els detalls de la Llei de Protecció i Benestar Animal?

La nova Llei de Protecció i Benestar Animal a Espanya ha arribat per a millorar les condicions de vida dels animals, però també introdueix una sèrie de responsabilitats per als que hi convivim amb ells. Conèixer a fons aquesta normativa és fonamental per a evitar sancions i, sobretot, per a garantir el benestar de les nostres mascotes.

Però, per què és tan important estar al corrent de cadascun dels detalls d'aquesta llei?

1. Per a evitar-hi sancions i multes
Un dels aspectes més destacats de la llei és la introducció de multes per no complir certs requisits. Des de no portar la famosa botelleta d'aigua per a netejar el pipi del teu gos durant les passejades, fins a no complir les noves obligacions de cures bàsiques, la llei imposa sancions que et podrien afectar si no n'estàs ben informat. Conèixer aquests detalls et pot estalviar disgustos i diners.

2. Garantir el benestar dels animals
Més enllà de les multes, la llei està dissenyada per a garantir el benestar dels animals que hi conviuen amb nosaltres. Estableix normatives clares sobre el tracte adequat a les mascotes, la importància de la seua salut i benestar físic i sobre els espais on poden viure. Sabies que ara hi ha noves regulacions sobre el tamany dels espais on poden viure els animals? Conèixer aquests detalls és essencial per a assegurar-te que compleixes la normativa i estàs brindant la millor vida possible als teus companys animals.

3. Noves responsabilitats per a les persones cuidadores
La llei no només afecta els animals, sinó que també estableix noves obligacions per a les persones que en tenen cura. Des de la tinença responsable fins a la correcta identificació mitjançant microxip, hi ha molts aspectes que ara estan més regulats que abans. No complir aquestes noves responsabilitats podria comportar problemes legals.

4. Canvis en la gestió de colònies de gats i uns altres animals
Un altre aspecte important de la llei és la regulació de les colònies de gats i altres animals que no viuen directament a les llars. Si sou part d'alguna associació o col·laboreu amb la gestió de colònies, és clau conèixer les noves regles que estableixen com s'han de cuidar i protegir aquests animals.

5. Trencar amb els mites i confusions sobre la llei
Des que es va anunciar la nova llei, han sorgit molts mites i confusions sobre el contingut. Alguns creuen que aquesta normativa permet la retirada immediata dels animals en casos menors d'incompliment o que s'apliquen sancions desproporcionades per errors petits. Conèixer a fons la llei us permetrà desmentir aquests mites i entendre realment com funciona la normativa.

Informa't i aclareix els teus dubtes a la xarrada del 21 de setembre

Per a resoldre tots els dubtes que pugueu tindre sobre la Llei de Protecció i Benestar Animal, us convidem a la xarrada que se celebrarà el 21 de setembre, a les 11 h, a la Casa de la Cultura de Dénia.

La conferència serà impartida per la veterinària Mercedes Chalmeta, directora de Sana Sana Clínica Veterinària, que explicarà en detall els aspectes clau de la llei i aclarirà totes les preguntes que hi puguen sorgir.

Aquest esdeveniment està organitzat per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Dénia, en col·labnoració amb APAD, Aldea Felina i Sana Sana Clínica Veterinària.

Vore detall
17/09/2024

Xarrada sobre la nova Llei de benestar animal: tot allò que necessites saber

El dissabte 21 de setembre, la Casa de la Cultura de Dénia acollirà una xarrada dedicada a la nova Llei de Protecció i Benestar Animal (Llei 7/2023, de 28 de març). Aquest esdeveniment, que començarà a les 11 h, comptarà amb la participació de Mercedes Chalmeta, veterinària i directora de Sana Sana Clínica Veterinària a Dénia.

La xarrada ha estat organitzada per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Dénia, en col·laboració amb APAD (Associació Protectora d'Animals de Dénia), Aldea Felina i la clínica Sana Sana.

L'objectiu és explicar els aspectes clau de la nova llei de benestar animal i com afectarà tant els animals domèstics com a les persones que hi conviuen amb ells.

Mercedes Chalmeta abordarà els principals dubtes i inquietuds que han sorgit al voltant de la llei, oferint respostes clares i pràctiques. També s'hi aclariran les idees errònies que han circulat en relació amb la nova normativa, proporcionant-ne una visió més ajustada a la realitat i aclarint-ne qualsevol malentès.

Aquest esdeveniment serà d'especial interès per a totes aquelles persones que conviuen amb animals domèstics i volen estar ben informades sobre els drets i les responsabilitats, així com per a professionals del sector. La veterinària Mercedes Chalmeta oferirà exemples concrets que facilitaran la comprensió de les noves normatives i com s'implementaran en la vida quotidiana.

Si tens preguntes o inquietuds sobre el benestar dels animals i com aplicar aquesta nova legislació, no et pots perdre aquesta xarrada, una oportunitat única per a obtenir-ne informació precisa i participar en un espai daprenentatge i diàleg.

Vore detall
06/09/2024

Set exemplars de tortuga babaua nascuts a Dénia l'any passat tornen a la mar

Set tortugues marines (Caretta caretta) nascudes a l'agost de l'any passat en un dels nius de la platja d'Albaranes de Dénia han sigut alliberades este matí en aigües de Dénia.

Es tracta de set exemplars dels 62 que van sobreviure en l'eclosió. Estes cries van ser traslladades en nàixer a l'Oceanogràfic de València per a participar en el programa de supervivència head-starting, que preveu la seua solta en complir l'any d'edat.

Les tortugues marines nounades són molt vulnerables als depredadors, com a crancs, aus i peixos, a causa de la seua xicoteta grandària. S'estima que en els primers dies la mortalitat arriba al 90% i que només 1 de cada 1.000 exemplars aconseguirà l'edat adulta. Les criades en captivitat dins de projectes d'head-starting tenen més possibilitats de supervivència gràcies a que quan són alliberades tenen una grandària que disminuïx en gran manera la depredació. Les tortugues alliberades hui a Dénia ja han aconseguit un pes que oscil·la entre un quilogram i un quilogram i mig.

Per a avaluar la supervivència i la seua adaptació al mitjà dels exemplars alliberats hui i conéixer els seus moviments, la Universitat Politècnica de València ha col·locat en la closca de les tortugues transmissors satel·litals, uns dispositius que en pocs mesos i amb el creixement, es desprendran sense causar mal a l'animal i permetran obtindre informació bàsica d'esta espècie en una fase de vida poc coneguda en mar oberta.

Abans de la seua solta, cada exemplar ha sigut batejat per a facilitar-ne la identificació en el seguiment. L'alcalde, Vicent Grimalt, que ha triat per a la seua el nom de Llum, el nom d'una voluntària que va cuidar el niu l'estiu passat, ha participat en l'activitat amb representants de les altres entitats organitzadores de l'esdeveniment a més de l'Ajuntament de Dénia -la Fundació Oceanogràfic, la Universitat Politècnica de València, Universitat de València i l'ONG Eucrante-, d'entitats col·laboradores com Baleària i algunes de les persones que van albirar els nius i van donar avís i que els van custodiar.

Vore detall
21/08/2024

Eclosiona un niu de tortugues a la platja del Raset

La matinada del 17 al 18 d'agost es va rebre l'avís en el Servei Ambiental Marí de l'ajuntament de l'eclosió d'un niu de tortuga marina en la platja de la Punta del Raset. Una telefonada de Jesús Tomás, biòleg de la Universitat de València, a partir d'un avís al 112 que alertava del naixement de tortugues en aquest punt.

Efectivament s'hi va localitzar un niu (al costat de la duna, a 52 m de distància de la vora de la mar) i tres exemplars que encara no havien arribat a la mar. Aquestes tres tortuguetes van ser traslladades a l'Oceanogràfic i 89 més van arribar a la mar per si mateixes.

Aquest niu segurament pertany a una tortuga que va ser vista per un grup de joves el 27 de juny i del qual es va rebre avís la nit següent a l'albirament. En no quedar-ne rastre ni precisar els informants una zona concreta, no es va poder localitzar el niu amb antelació.

D'aquí la importància de telefonar al 112 en el mateix moment de l'albirament d'una tortuga o dels rastres encara perceptibles en l'arena.

Van participar en l'operatiu:

  • Universitat de València
  • Fundació Oceanogràfic 
  • Policia Local de Dénia
  • Servei Ambiental Marí i de Pesca de l'Ajuntament de Dénia
Vore detall
20/08/2024

Vora 300 persones han gaudit enguany del programa 'Descobreix els paisatges de Dénia'

La nova edició del programa Descobreix els paisatges de Dénia s'ha tancat un estiu més amb una participació rècord: 269 persones s'hi han apuntat a les catorze excursions guiades, programades durant els mesos de juliol i agost, per indrets de Dénia i la comarca.

L'elecció de les destinacions de cada eixida té com a objectiu redescobrir per a veïnat i visitants l'entorn natural més pròxim i el seu atractiu turístic, més enllà de les platges.

Les propostes amb més acceptació, com cada any, han sigut les nits d'observació astronòmica des de la Lloma del Castanyar, que van reunir una trentena de participants en cada una de les dos cites organitzades amb la col·laboració de l'Associació Astronòmica de la Marina Alta, que hi va facilitar els telescopis d'alta resolució.

La via verda, el parc de les Bassetes, el Coll de Pous en el Montgó, la Marjal Pego-Oliva (on s'hi van veure àguiles pescadores reintroduïdes en la Muntanyeta Verda i amb les explicacions del voluntariat de la Fundació Migres), Segària, el jardí de l'Albarda de Pedreguer, l'ecomuseu i el celler de Teulada, Jesús Pobre i el mercat del riurau i la Vall de Lagua i l'arquitectura de pedra seca han protagonitzat la resta d'excursions. 

Vore detall
05/08/2024

Dénia llança la campanya 'Stop Colillas' per a reduir la contaminació mediambiental

La Regidoria de Medi Ambient va llançar divendres passat 2 d'agost la campanya Stop Colillas, amb l'objectiu fonamental de conscienciar a les persones fumadores perquè no tiren les burilles al sòl, per a evitar l'alta contaminació que provoquen en el medi ambient, sobretot perquè moltes de les burilles que acaben en el sòl, arriben a la mar a través de les clavegueres. El principal propòsit és reduir la contaminació per burilles en el medi ambient.

Les burilles contenen nombroses substàncies tòxiques que queden en part retingudes en el seu filtre, com són la nicotina, metalls pesants, l'àcid cianhídric, hidrocarburs aromàtics policíclics i fins i tot substàncies radioactives com el poloni-210. Des de fa anys, l'efecte nociu del tabac està arribant als no fumadors i al medi ambient, i milions de burilles diàries acaben en el sòl, provocant un veritable caos en el medi ambient.

Una de les principals accions de la campanya “Stop Burilles” és col·locar uns originals cendrers, repartits en diversos punts de la ciutat, que aniran instal·lats en fanals o pals, perquè les persones fumadores depositen #ací les burilles. Ara com ara s'han instal·lat 14 cendrers en Marqués de Camp, al carrer la Mar, al carrer Via, la Glorieta. A més, s'han instal·lat 3 cendrers en diferents ubicacions de la platja de la Marineta Cassiana, que ja al juny es va convertir en una “Platja sense fums”. I finalment s'instal·laran també en avinguda del Montgó i en la plaça París.

A més, en diferents platges de Dénia es posarà a la disposició dels fumadors, uns cendrers perquè es depositen en ells les burilles. S'han realitzat també uns vídeos amb persones tirant les burilles en els cendrers. Totes estes accions tindran la seua repercussió en les xarxes socials de l'Ajuntament.

Finalment, des de la Regidoria de Medi Ambient, es realitzarà unes xarrades informatives dirigides a #xiquet, adolescents i joves, perquè coneguen el mal mediambiental que provoquen les burilles i el mal en la salut que provoca el tabac. S'organitzaran xarrades amb diferents eixides de l'alumnat a llocs públics, al mercat municipal, al camp, a la mar, etc.

La regidora de Medi Ambient, Sandra Gertrúdrix, creu que esta campanya està tenint un bon acolliment, “ja des del primer dia que es van instal·lar els cendrers, es veia com molta gent els usava per a depositar les burilles”. “Esperem que esta campanya servisca per a conscienciar seriosament a les persones fumadores perquè no tiren les burilles al sòl, i que així puguem reduir la contaminació al medi ambient”.

Vore detall

Uso de cookies de viuiconviu.com

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y la experiencia de uso de este sitio web. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies.

ACEPTAR