Notícies

Tornar
Dimecres, 08 de gener 2025

Nous carnets d'autorització i identificació de les persones que gestionen les colònies felines

La Regidoria de Transició Ecològica, en col·laboració amb l'associació Aldea Felina, ja ha repartit els nous carnets que identifiquen i autoritzen les persones gestores de les colònies felines a Dénia, la Xara i Jesús Pobre (registrades) a desenvolupar la seua tasca com a voluntariat.

En breu se'ls facilitarà també una armilla per a millorar-ne la identificació.

Recordeu que no es pot deixar aliment per a cap animal al carrer, una mesura que vol prevenir la brutícia i possibles plagues. Per això, deixem en mans del personal autoritzat el manteniment de les colònies.

Si voleu formar part del voluntariat, podeu contactar amb Aldea Felina (aldea@aldeafelina.es).

Últimes notícies

09/01/2025

Conferència del naturalista Joaquín Araujo a Dénia

L'escriptor, periodista i editor, destacat per la seua tasca de divulgació mediambiental, oferirà una xarrada el 31 de gener a la nostra ciutat sobre Naturalesa i educació.

Amb quaranta anys de trajectòria a l'esquena, ha estat reconegut amb importants distincions com el Premi GLOBAL 500 de Nacions Unides i el Premi Nacional de Medi Ambient.

Hi va col·laborar amb Félix Rodríguez de la Fuente com a guionista i realitzador a la mitica sèrie de RTVE "El hombre y la tierra" i és assessor del Proyecto Gran Simio a Espanya.

Divendres, 31 de gener
A les 19.30 h
A l'auditori del Centre Social (entrada lliure)

Vore detall
09/01/2025

L'Ajuntament de Dénia llança una nova campanya de conscienciació en col·laboració amb les protectores d'animals

'El seu futur comença amb tu', una crida a ser-hi responsables i correspondre la fidelitat i l'afecte dels nostres companys animals


Des de la Regidoria de Transició Ecològica, en col·laboració amb les protectores APAD i Aldea Felina, es llança hui en xarxes socials la nova campanya de conscienciació "El seu futur comença amb tu", una iniciativa que vol informar les persones interessades en l'adopció dels diferents aspectes que cal tindre en compte a l'hora d'incorporar a la família un gos o un gat.

A través d'una sèrie de vídeos, gravats en les instal·lacions de les protectores i amb voluntariat d'APAD i Aldea Felina, s'hi aborden temes com el funcionament de la unitat de rescat d'animals abandonats o perduts, l'obligatorietat i la utilitat del xip, com s'hi gestionen les colònies felines, què fer si volem col·laborar amb les protectores, l'opció de ser casa d'acollida o els drets i obligacions com a propietaris d'animals, entre uns altres.

Aquestes peces audiovisuals es complementaran amb la publicació d'articles en la web viuiconviu.com que amplien la informació.

La regidora de Transició Ecològica, Sandra Gertrúdix, ha assenyalat que l'objectiu de la campanya és que la ciutadania interioritze que el primer pas per a acabar amb els abandonaments és ser conscients de què suposa "una adopció responsable i convertir-nos, cadascú en la mesura de les seues possibilitats, en col·laboradors de les protectores, aprenent què hem de fer si ens trobem amb un animal perdut, posant el xip a les nostres mascotes, respectant el treball de les persones que gestionen les colònies felines o oferint-nos com a llar d'acollida mentre l'animal troba una família definitiva".

"I la idea en què incidim és molt clara: que el seu futur està a les nostres mans i l'estima i la fidelitat que ells ens regalen mereixen que els cuidem i respectem".

Les protectores en dades

Aldea Felina ha tancat l'any amb 48 gats residents al refugi, tot i que el balanç de 2024 és de 157 entrades.

Quant a les colònies al carrer registrades, hi ha un total de 150 entre Dénia, la Xara i Jesús Pobre, amb més de 1.500 gats.

Aldea Felina també s'encarrega de dur a terme la campanya anual d'esterilització i xipatge: durant l'any 2024, 102 mascles i 155 femelles operades i 162 xips col·locats.

Pel que fa a les xifres d'APAD, s'hi han recollit durant l'any passat 462 gossos, dels quals 339 eren perduts i van poder tornar a casa i 125 han aconseguit una adopció definitiva (105 en diferents parts d'Espanya i 20 en països de l'estranger).

Ara mateix al refugi de la partida Madrigueres hi ha 66 gossos esperant una família.

APAD també hi va arreplegar 185 animals d'unes altres espècies.

Vore detall
08/01/2025

Nous carnets d'autorització i identificació de les persones que gestionen les colònies felines

La Regidoria de Transició Ecològica, en col·laboració amb l'associació Aldea Felina, ja ha repartit els nous carnets que identifiquen i autoritzen les persones gestores de les colònies felines a Dénia, la Xara i Jesús Pobre (registrades) a desenvolupar la seua tasca com a voluntariat.

En breu se'ls facilitarà també una armilla per a millorar-ne la identificació.

Recordeu que no es pot deixar aliment per a cap animal al carrer, una mesura que vol prevenir la brutícia i possibles plagues. Per això, deixem en mans del personal autoritzat el manteniment de les colònies.

Si voleu formar part del voluntariat, podeu contactar amb Aldea Felina (aldea@aldeafelina.es).

Vore detall
20/11/2024

Adjudicació de la tercera fase dels horts urbans

Dilluns va tindre lloc l'adjudicació de parcel·les a les persones usuàries de la tercera fase dels horts urbans de Dénia: 54 horts, en el nou espai condicionat al costat de Torrecremada, tots ja adjudicats.

En aquesta nova fase, s'hi destinen dos parcel·les a l’associació Cerebrum i unes altres dos a la Fundació AEPA.

En uns dies s'hi procedirà al lliurament de claus.

En total, Dénia ja compta amb 158 parcel·les en les tres fases del projecte.

I recordeu que fins al 23 de novembre, a la Casa de la Cultura, podeu visitar l'exposició "Mirades a la terra", sobre els horts urbans de Dénia.

Vore detall
08/11/2024

La Regidoria de Medi Ambient organitza una exposició que reflectix el dia a dia en els horts urbans

La Regidoria de Medi Ambient va inaugurar ahir una exposició sobre els horts urbans de Dénia i els seus usuaris, que combina fotografies i un audiovisual amb  elements físics relacionats amb el conreu de la terra, per tal d’oferir els visitants una experiència immersiva i didàctica en esta pràctica.

La mostra vol, a més, visibilitzar les bondats d’esta activitat, que l’Ajuntament va posar en marxa en la finca de Torrecremada fa més d’una dècada, “que dona la vida als usuaris”, i destacar els beneficis que comporta per a la salut, l’alimentació, les relacions socials i el benestar personal de les persones majors de 60 anys usuàries, ha destacat la regidora Sandra Gertrúdix.

En “Mirades a la terra” hi trobarem un total de 28 fotografies relacionades amb el guaret, les ferramentes de cultiu en l’hort i les persones adjudicatàries dels horts treballant la terra, collint o reunides en els moments de descans i oci al voltant d’un bon esmorzar o un joc de dòmino. S’hi mostra també una composició de quatre fotografies d’un pla aeri dels horts on s‘aprecien les diferents fases i que permetrà al públic obtindre una visió global del projecte.

Distribuïts per la sala, s’hi veuen elements relacionats amb l’activitat agrícola, com ara un motocultor, una compostadora, aixada, falç i forca, barrets de palla i botes d’aigua, canyissos i calaixos amb hortalisses cultivades als horts urbans de Dénia.

A més, es projecta un audiovisual amb entrevistes amb les persones usuàries on relaten les seues experiències personals, la seua relació amb la terra i els beneficis que experimenten amb esta activitat. En este mateix racó s’han dispost elements que simbolitzen el vessant social de la vida en l’hort: un entrepà i la bota de vi, un joc de dòmino i una baralla de cartes, evocant eixos moments d’esbarjo compartits.

L’exposició sobre els horts urbans “Mirades a la terra” es pot visitar en la Casa de Cultura de Dénia fins al 23 de novembre.

Horts urbans en xifres

Els horts urbans han anat creixent des de la seua posada en marxa en la finca de Torrecremada l’any 2011.

  • La primera fase consta de 46 parcel·les, cinc de les quals van ser cedides per l’Ajuntament al TAPIS.
  • En la segona fase, s’hi van habilitar 48 horts més
  • I d’ací a uns dies, el 18 de novembre, està previst lliurar les 54 parcel·les de la fase III als usuaris que han resultat adjudicataris. En esta nova fase, s’hi destinaran dos parcel·les a l’associació Cerebrum i unes altres dos a la fundació AEPA.
Vore detall
03/10/2024

Xarrades i taules redones d'experts exploraran la relació entre l'ecologisme i les humanitats en la Setmana de la Sostenibilitat que organitza la Regidoria de Medi Ambient

L'Espai Sostenibilitat i Humanitats, un dels set que integren el projecte “Dénia, Ciutat del pensament”, impulsa dos accions, liderades per la Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Dénia, que tenen com a objectiu “explorar la intersecció entre les humanitats i l'ecologisme per a comprendre com la cultura, l'ètica i la societat influïxen i són influïdes per estos temes, implicar a tots els actors relacionats i conéixer totes les perspectives com a factors de creació d'un pensament crític a través del qual generar propostes i solucions per al hui i el demà”. Així ha presentat hui la regidora de Medi Ambient, Sandra Gertrúdix, la Setmana de la Sostenibilitat i la Fira de les energies renovables Renova’t, que se celebren del 15 al 19 d'octubre de 2024 a Dénia, com a activitats paral·leles al Dénia Festival dels Humanitats 2024.

La Setmana de la Sostenibilitat (del 15 al 18 d'octubre, Casa de la Cultura) es planteja com un espai de debat i coneixement que compte amb la presència de tots els implicats en la temàtica de les energies renovables i la sostenibilitat. Això inclou particulars, empreses, professionals, administracions i associacions, tant del sector turístic com del transport, els servicis, la construcció, la distribució d'aliments, l'oci o l'ecologia.

La Setmana de la Sostenibilitat s'inaugurarà el dimarts 15 d'octubre, a les 19 hores. La primera de les conferències començarà a les 19.30 hores i abordarà la descarbonització i l'energia del futur. Té com a ponents a Juan Carlos Brotons, gerent comercial d'Iberdrola Alacant i Múrcia i expert en temes d'eficiència energètica, i Gonzalo Micó, cap de projectes de Fusion For Energy i professional immers en estos moments en un projecte que busca resoldre el problema de l'energia a nivell mundial, sobre el qual parlarà en la xarrada del dia 15 a Dénia. Presenta i modera esta sessió el professor del departament d'Enginyeria Civil de la Universitat d'Alacant Armando Ortuño Padilla.

El dimecres 16, a les 11 hores, Juan Vicente Catalá, enginyer tècnic de l'Ajuntament de Dénia, parlarà del consum d'aigua com a recurs essencial, eficiència energètica i sostenibilitat, exposant amb dades el nexe que unix estos tres conceptes i com podem optimitzar-ne l’ús. Presentarà la xarrada el gerent de l'empresa Solnet Energia, Joan Noguera.

A la vesprada, a les 19 hores, Juan Sacri, president de Sapiens Energia i expert en comunitats energètiques oferirà la conferència “Com donar poder al ciutadà en l'energia que utilitze”, tant en el seu consum com en la seua producció. En esta ocasió, introduïx la xarrada també el gerent de l'empresa Solnet Energia, Joan Noguera.

El dijous 17 d'octubre se celebraran dos taules redones. La de “Turisme sostenible i energies renovables” (11 hores) tindrà com a participants a Javier Cervera, representant de Baleària; Esteban Cobos, representant del Cercle Empresarial de la Marina Alta; Reme Cerdà, gerent d'AEHTMA i David d'Haro, gerent de Mundo Marino. Presenta i modera la cap del departament de Turisme Dénia, Pepa Cardona.

Els ponents debatran sobre turisme i construcció, tots dos motors econòmics de la comarca, però també un dels majors consumidors de recursos i exposaran les seues idees sobre com minimitzar l'impacte d'estes activitats i quines accions d'èxit s'estan portant ja a cap.

A la vesprada, a les 19 hores, sota el títol “Renovar el futur” s'exposaran les accions que l'Administració local i les empreses de la Marina Alta estan duent a terme per a aconseguir una sostenibilitat real. Intervindran Pedro Reig, director de l'Associació de Supermercats de la Comunitat Valenciana; Carlos Buedo, director de l'hotel Daniya de Dénia i Davinia Català, arquitecta, presentats i moderats per la regidora de Territori i Qualitat Urbana de l'Ajuntament de Dénia, Maria Josep Ripoll.

Les xarrades de la Setmana de la Sostenibilitat acaben el divendres 18 d'octubre amb una conferència sobre energies renovables, els procediments per a la seua instal·lació, beneficis i les ajudes a particulars, a càrrec de Joan Noguera, gerent de Solnet Energia i Vicente Llácer, responsable del sector energètic/renovables de Caixa Popular. A les 11 hores, moderada per Juan Vicente Catalá.

A la vesprada (19 hores), Miguel Rebolledo i Héctor Ceballos, del departament d'Enginyeria industrial i Telecomunicacions de l'empresa Sitelec, exposaran les accions que l'Administració local està duent a terme per a reduir el consum energètic en l'àmbit municipal en la xarrada titulada “Smart City: tecnologia com a factor clau per a la descarbonització de les ciutats”. Presenta i modera Masus Oliver, conductora de programes en Montgóradio.

Rutes, tallers i jocs en la fira renova’t

I com a colofó a esta setmana dedicada a la sostenibilitat, el dissabte 19 d'octubre se celebrarà la fira de les energies renovables Renova’t en la Glorieta, de 10 a 20 hores. Un espai on donar a conéixer este sector a la ciutadania, oferint-li informació útil i de qualitat per part de professionals, i també on implicar la població en la conservació del planeta a través d'activitats d'educació ambiental: tallers infantils i familiars, rutes mediambientals i visites a empreses del sector.

Durant tota la jornada, el públic podrà gaudir de tallers infantils sobre reciclatge i sostenibilitat, rutes en família pel port de Dénia i a les instal·lacions de Baleària, totes dues amb un aquabús propulsat amb energia solar; rutes guiades amb bicicleta elèctrica i una gimcana familiar sobre superherois amb missió de salvar el planeta Terra.

Han col·laborat amb la Regidoria de Medi Ambient com a patrocinadors en esta I Fira Renova’t Caixa Popular, Ibrolux, Baleària i Mundo Marino.

La programació detallada d'estes activitats paral·leles al Dénia Festival dels Humanitats es pot consultar en: https://deniafestivaldeleshumanitats.org/ca/04-semana-de-la-sostebilidad

 

Vore detall

Uso de cookies de viuiconviu.com

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y la experiencia de uso de este sitio web. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies.

ACEPTAR