Notícies

10/08/2018

Continua ‘Descobreix el paisatge’ amb una visita a Benissa el pròxim 25 d’agost

La pròxima visita del programa ‘Descobreix el paisatge’, de la mà de productors i productores de Dénia i la Marina Alta, serà a Benissa el pròxim 25 d’agost, amb la col.laboració de l’Ajuntament de Benissa. La visita es realitzarà de la mà de Joan de la Casa i d’Uvas Cabrera, i serà en horari de vesprada.

 Per a participar a la pròxima visita de 25 d’agost és imprescindible inscripció prèvia. Les inscripcions ja estan obertes, fins el dijous dia 23 d’agost. Les persones interesessades en asssistir poden informar.se i incriure’s al correu deniaviva@ayto-denia.es. Les places són limitades.

 S’habilitarà un bús gratuït amb eixida des de Dénia. Les visites són guiades, i la visita en general tindrà una duració d’unes 3h aproximadament. El punt de trobada i eixida de la pròxima visita del 25 d’agost serà la Casa Municipal de Cultura de Dénia a les 17,30h.

 Descobreix el paisatge 2018/2019, realitzat entre el 25 de febrer i el 26 de gener de 2019, és un programa ecoturístic organitzat per la Regidoria de Medi ambient, Agricultura i Canvi climatic i l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l'Ajuntament de Dénia, amb l'Estratègia de dinamització agraria i territorial 2017/2020, i dins el Pla d'Acció Local «Dénia&Marina Alta #Tastinglife», base de la iniciativa Dénia-Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia, amb la col.laboració de diverses entitats i de productores i productors de la Marina Alta i una visita especial a l’Horta.

 El passat 14 de juliol va continuar el programa ‘Descobreix el paisatge’, amb una visita a Poble Nou de Benitatxell, amb la col.laboració de l’Ajuntament de la localitat, i de la mà de Biomoscatell. Les persones participants van conèixer de primera mà els camps, tot el procès d’elaboració, i van poder tastar varietats de productes característics. Abans, i per a començar la vesprada, s’havia visitat Xàbia, i en concret els camps d’”Oli de Xàbia”, a on van poder recòrrer els camps d’oliveres, així com tastar varietats d’oli d’”Oli de Xàbia”.

Vore detall
19/07/2018

Jornada sobre nous models de recuperació de parcel·les agrícoles a Dénia

La Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic, dins de l'Estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020, i l’Oficina de la Innovació i la Creativitat, dins el Pla d'Acció Local Dénia&Marina Alta #Tastinglife, base de la iniciativa Dénia-Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia, organitzen, conjuntament amb Copego, en el marc de la Iniciativa de Gestió Comuna de Terres (IGC) Marina Alta, una jornada sobre nous models de recuperació de parcel·les agrícoles.

La jornada es realitzarà el dimarts 24 de juliol, a les 20 hores, a la sala de conferències de la Casa de la Cultura de Dénia. Hi participaran representants de Copego, la Universitat Politècnica de València, la Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic i de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l'Ajuntament de Dénia.

L’activitat pot ser d’especial interés per aquelles persones que treballen o estan interessades en el sector agroalimentari i, en especial, per a professionals de l’agricultura o aquelles persones que vullguen ser-ho, i per a persones propietàries d’un terreny agrícola.

En la jornada es presentarà la IGC Marina Alta i s’abordarà el treball que les respectives entitats estan realitzant per a impulsar el sector agroalimentari comarcal i, en particular, el relatiu a la recuperació de parcel·les.

L’activitat és oberta i sense inscripció prèvia. Per a més informació es pot enviar un correu a deniaviva@ayto-denia.es.

Vore detall
06/07/2018

Nova edició del programa de rutes guiades “Descobreix els paisatges de Dénia” durant l’estiu

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic ha organitzat una nova edició del programa “Descobreix els paisatges de Dénia”, una oferta per als mesos de juliol i agost que té com a objectiu promoure entre veïns i visitants les eixides a peu per l’entorn natural de Dénia i poblacions veïnes de la comarca.
Del 18 de juliol al 10 d’agost, “Descobreix els paisatges de Dénia” oferta 14 rutes de dificultat baixa, que es realitzaran per la vesprada o per la nit, i recorreran la Via Verda i el paisatge dunar, la costa rocosa de les Rotes, la senda del riu Alberca, arbres monumentals, el paisatge de bosc mediterrani, Jesús Pobre i el Mercat del Riurau, la marjal de Pego-Oliva i el parc de Torrecremada i els horts urbans, entre uns altres. També es realitzaran visites al Jardí de l’Albarda, amb una actuació musical inclosa, els camins agrícoles de Gata, Jesús Pobre i la Xara,  la Cova de l’Aigua i el Racó del Bou, els pobles de muntanya de Vall de Laguar i una observació nocturna d’estrelles.
 
Casetes mediambientals
A més, des de les casetes d’informació mediambiental ubicades en la Marineta Cassiana i el parc de les Bassetes es realitzaran eixides guiades gratuïtes per a difondre el patrimoni natural.
Des de la caseta de la Marineta Cassiana, tots els divendres de juliol, agost i setembre, a les 19 hores, eixirà una excursió per les Rotes per a descobrir les microreserves de flora, la reserva marina i la Torre del Gerro, amb una durada aproximada de 2 hores i mitja.
En el punt mediambiental de Bassetes, les eixides per al públic tindran lloc els dimarts, també a les 19 hores, i recorreran el sistema dunar, el port i el mirador del far.
 
Visites amb productors de la Marina
D’altra banda, durant l’estiu continua desenvolupant-se el programa “Descobreix el paisatge” de la mà dels productors agroalimentaris de la Marina Alta encetat el febrer passat i que es prolongarà fins a gener de 2019.
El 14 de juliol hi ha programada una visita al Poble Nou de Benitatxell i a Xàbia, amb els productors de Biomoscatell i d’oli de Xàbia i el 25 d’agost una eixida a Benissa, visitant Uvas Cabrera i Joan de la Casa.
Vore detall
29/05/2018

Els investigadors registren a Dénia 2.614 espècies i 36.295 cites durant la XIII Setmana de la Biodiversitat

La Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural va celebrar del 21 al 24 de maig a Dénia la XIII Setmana de la Biodiversitat, en la qual tècnics i investigadors de diferents disciplines han estat treballant en l'actualització del cens d'espècies de flora i fauna del nostre terme municipal. Després d'aquesta edició, considerada la més participativa, amb 144 experts, Dénia ha passat d'ocupar el número 12 en el rànquing del registre d'espècies de la Comunitat Valenciana a ocupar el número 3. També ha ascendit de la posició número 36 a la 6 en nombre de cites, és a dir, la referència i localització de les espècies.

Aquestes dades, que seran incloses en el Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana, les va fer públiques la setmana passada el secretari autonòmic de Medi Natural, Fran Quesada, amb l'alcalde del municipi, Vicent Grimalt, i el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, durant la clausura de la setmana.
 
Gràcies als treballs de camp dels diferents investigadors s'ha pogut actualitzar i ampliar el catàleg d'espècies que existeixen en el municipi, passant de 2.243 a 2.614 espècies (1.904 terrestres i 710 marines) i de 26.085 a 36.295 cites o referències (23.565 terrestres i 12.730 marines).

En aquest sentit, l'edil Josep Crespo ha destacat que “s'han complit les expectatives tant en terra com en mar i va a continuar treballant-se per a protegir i posar en valor el nostre extens patrimoni biològic”.

Activitats paral•leles de la XIII Setmana de la Biodiversitat

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic ha organitzat activitats complementàries entorn de la Setmana de la Biodiversitat, que han comptat amb una bona participació i que han donat a conéixer al públic en general aspectes relacionats amb el territori, la flora i la fauna i el canvi climàtic.

Així, el dilluns es va inaugurar l'exposició fotogràfica de Jesús Villaplana “Les aus de la Marina Alta”, i es va celebrar una xarrada sobre la Pinna Nobilis (Nacra), a càrrec de José Rafael García (IMEDMAE-ICV). Durant la mateixa es va explicar que prop del 90% de la població d'aquest mol•lusc endèmic del Mediterrani ha mort els últims anys a causa d'un paràsit, i es van donar a conèixer els treballs que s'estan efectuant per a protegir aquesta espècie i acabar amb el paràsit.

El dimarts es va celebrar una jornada sobre varietats tradicionals, amb la participació de productors i cuiners locals en l'IES Maria Ibars, i una xarrada de Borja Álvarez (Bosc Marí de Xarxa Elèctrica) sobre els problemes que pateixen les prades de posidònia a causa de l'activitat humana, els estudis en marxa i les solucions aplicades.

També el doctor César Bordehore (Universitat d'Alacant) va realitzar una exposició el dijous sobre la contaminació dels aqüífers, els rius i el mar per nitrats i fosfats provinents de l'agricultura i les aigües residuals; els efectes sobre el medi natural i humà, així com possibles solucions aplicables.

En la jornada del divendres, es va efectuar una solta d'aus rapaces al matí en la Casa de l’Iryda i a la vesprada, la presentació del llibre Encara no és tard del doctor Andreu Escrivà, qui també va oferir dades sobre el canvi climàtic: la realitat, els mites i els enganys; i alguns consells per a revertir-lo dia a dia.

Les activitats van continuar el cap de setmana amb una visita guiada amb catamarà per la reserva marina del cap de Sant Antoni, i una ruta per a descobrir la biodiversitat urbana. Va començar en el Castell de Dénia amb destinació al Bosc de Diana, on va tenir lloc un anellament científic a càrrec del doctor Francisco Atiénzar. Finalment, el diumenge va ser el torn de la III Jornada “Descobreix l'habitant fantasma de les nostres platges: el corriolet camanegre” en l'Estació Marítima de Dénia. La xarrada es va complementar amb una excursió a l'ecosistema dunar que alberga aquesta espècie. Per a finalitzar, va haver-hi jocs de mar i muntanya per a un públic infantil al Bosc de Diana.

Vore detall
18/05/2018

Més d’un centenar d’investigadors actualitzarà el cens d’espècies de flora i fauna del terme de Dénia durant la XIII Setmana de la Biodiversitat

La XIII Setmana de la Biodiversitat se celebra a Dénia del 21 al 24 de maig. Durant estos dies, més d’un centenar d’investigadors de diverses disciplines i tècnics de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural realitzaran treballs de camp pel terme de Dénia que permetran actualitzar el cens d’espècies de flora i fauna del nostre territori en el Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana.

 La XIII Setmana de la Biodiversitat ha estat presentada este migdia a l’Ajuntament de Dénia pel director general de Medi Natural i d’Avaluació Ambiental, Antoni Marzo, l’alcalde, Vicent Grimalt, el subdirector general de Medi Natural, Josep Nebot, el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, i el director del parc natural del Montgó, Joseba Rodríguez.

 El director general de Medi Natural ha agraït l’actitud “proactiva” de l’Ajuntament de Dénia en l’organització d’esta Setmana de la Biodiversitat i ha destacat que es tracta d’una iniciativa que pretén “incrementar el coneixement sobre la biodiversitat del territori i la riquesa de fauna i flora” de les poblacions valencianes i, en este cas, de Dénia. Al respecte, Marzo ha assenyalat que Dénia es troba actualment en la posició número 12 del rànquing del registre d’espècies de la Comunitat Valenciana i confia que, després d’esta setmana d’estudi, el terme es situe entre els cinc primers de la llista, “al lloc on li correspon com a hotspot (zona calenta) de biodiversitat de la Mediterrània, donada la riquesa d’espècies silvestres que acull”.

 

El director general ha ressaltat que la Setmana de la Biodiversitat és, a més d’una font de nous coneixements sobre la biodiversitat de cada zona, una iniciativa “que genera sinèrgies entre els investigadors” i ha indicat que un dels reptes plantejats per al terme de Dénia és incrementar el registre d’espècies de la zona de les 2.253 actuals a 2.600, és a dir, localitzar-ne vora 350 de noves. A més, s’ha marcat com a objectiu augmentar el nombre de referències –la localització de les espècies- en 9.000, passant de les 26.000 actuals a 35.000.

 Les dades obtingudes durant la Setmana de la Biodiversitat es tractaran i s’incorporaran al Banc de Dades de Biodiversitat de la Comunitat Valenciana que gestiona la conselleria i que és, segons ha indicat el subdirector general de Medi Natural, Josep Nebot, la major plataforma de recopilació de dades de lliure accés a través d’Internet sobre la distribució geogràfica d’espècies silvestres de la Comunitat Valenciana i el registre públic d’estes característiques més important d’Espanya.

 El director del parc natural del Montgó i de la Marjal de Pego ha valorat que la Setmana de la Biodiversitat “és una fita molt important perquè esperem arreplegar noves dades sobre el parc natural, sobre la reserva marina del cap de Sant Antoni i també sobre la part sud de parc natural de la Marjal de Pego”.

 El regidor de Medi Ambient, Josep Crespo, ha estat l’encarregat de desgranar el programa d’activitats complementàries per a tot el públic organitzades al voltant de la Setmana de la Biodiversitat i que inclouen xarrades, visites guiades, tallers, teatre i activitats infantils o una solta d’aus rapaces, entre unes altres.

A més, se celebrarà una reunió tècnica d’experts per a valorar el projecte de reintroducció de l’àguila pescadora en què participen les poblacions de Dénia, Xàbia, Oliva i Pego junt amb la Conselleria de Medi Ambient.

 La programació completa d’activitats és la següent:

 Dilluns 21 de maig

 19.30 hores

 Treballs d’emergència davant la mortaldat massiva de Pinna nobilis, a càrrec de José Rafael García March. IMEDMAR-UCV.

 Saló d’actes Marina de Dénia

 Dimarts 22 de maig

 17 hores

 Jornada sobre varietats tradicionals. Servei de Producció Ecològica, Innovació i Tecnologia de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural. Amb la participació de productors/es i cuiners/es locals.

 IES Maria Ibars de Dénia. Amb inscripció prèvia.

 

19.30 hores

 Recuperació dels fons marins de praderes de posidònia oceànica. Borja Álvarez. Bosc marí de xarxa elèctrica.

 Casa de la Cultura

 

Dimecres 23 de maig 

 20 hores

 Estat del projecte d’ordenació LIC l’Almadrava. Ministerio de Infraestructuras.

 Hotel Los Ángeles

 

Dijous 24 de maig

 19.30 hores

 Aqüífers, fertilització costanera i biodiversitat. César Bordehore. Universitat d’Alacant.

 Casa de la Cultura

 

Divendres 25 de maig

 11 hores

 Solta d’aus rapaces

 Casa de l’Iryda. Estació científica Montgó

 

16.30 a 19 hores

 Tallers per la biodiversitat

 Bosc de Diana

 

19.30 hores

 Presentació del llibre Encara no és tard, d’Andreu Escrivà

 Casa de la Cultura

 

Dissabte 26 de maig

 9 hores

 Visita guiada amb catamarà a la reserva marina natural del cap de Sant Antoni.

 17.30 a 20.30 hores

 Visita per a descobrir la biodiversitat urbana. Començarem pel castell de Dénia i finalitzarem en el Bosc de Diana amb un anellament científic d’aus.

 

Diumenge 27 de maig

 9.30 a 12.30 hores

  III Jornada “Descobreix l’habitant fantasma de les nostres platges. Corriol camanegre”.

 Eixida des de l’estació marítima de Dénia.

 17 a 20 hores

 Jocs de mar i muntanya per a xiquets i xiquetes. Teatre, tallers, jocs i altres activitats.

 Bosc de Diana.

 

Vore detall
16/05/2018

Parcs i Jardins aposta pel combat biològic per a acabar amb les plagues que afecten a l'arbrat públic

El departament de Parcs i Jardins ha apostat per combatre biològicament les plagues que afecten arbres i arbustos públics i des de la setmana passada ha començat a tractar els exemplars afectats amb altres insectes depredadors que acaben amb els invasors sense causar dany a l'arbre.

“Aquesta aposta pels tractaments ecològics és una alternativa sostenible a l'ús d'insecticides - ha subratllat el regidor de Parcs i Jardins, Josep Crespo- que s'està duent a terme amb èxit en altres ciutats d'Espanya”.

Les espècies que van a alliberar-se en arbres i arbustos de Dénia són Adalia bipunctata, un coleòpter depredador de pugons; Anthocoris nemoralis o xinxa depredadora, el més conegut i eficaç per al control natural de les psilas; Chrysoperla carnea o crisopa, depredador de pugons i altres insectes i Cryptolaemus montrouzieri, un coleòpter que s'alimenta de diversos tipus de cotxinilles.

El tractament s'ha estrenat en exemplars de Cycas revoluta afectats per cotxinilla i la pròxima solta s'efectuarà en els pittosporum, afectats per la mateixa plaga.

Vore detall
11/05/2018

“Descobreix el paisatge” visita la Vall de Gallinera en temps de cireres

Diumenge passat va continuar el programa ‘Descobreix el paisatge’ amb una visita a la Vall de Gallinera de la mà de la Cooperativa Cireres Muntanya d’Alpatró i de la Cooperativa Sant Roc de Benialí. Les persones participants van conèixer de primera mà els camps i les instal•lacions de les cooperatives i tot el procés d’elaboració i, a més, van poder tastar varietats de cireres locals.

La pròxima excursió de ‘Descobreix el paisatge’ serà a Pego, el 16 de juny, amb la col•laboració de l’Ajuntament de Pego. La visita es realitzarà de la mà de Coopego, Pego Natura i Hortasana. Per a participar és imprescindible inscripció prèvia. Les inscripcions ja estan obertes, fins al dijous 14 de juny. Les persones interessades a assistir poden informar-se i inscriure’s al correu deniaviva@ayto-denia.es. Les places són limitades.

S’habilitarà un bus gratuït amb eixida des de Dénia. Les visites són guiades i tenen una durada aproximada de 3 hores. El punt de trobada i eixida de la visita del 16 de juny serà la Casa Municipal de Cultura de Dénia, a les 9 hores.

‘Descobreix el paisatge’ 2018/2019 és un programa ecoturístic organitzat per la Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic i l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l'Ajuntament de Dénia, amb l'Estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020, i dins el Pla d'Acció Local Dénia&Marina Alta #Tastinglife, base de la iniciativa Dénia-Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia, amb la col•laboració d’ajuntaments, diverses entitats, productores i productors de la Marina Alta i una visita especial a l’Horta.

Vore detall
07/05/2018

La Regidoria de Medi Ambient sol•licita reforçar la vigilància en la reserva marina del cap de Sant Antoni

El regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, ha presentat la memòria del Servei Ambiental-Marí i de Pesca de l'any 2017. El servei realitza tasques de vigilància de la reserva natural i marina del cap de Sant Antoni, col•labora en projectes i estudis amb altres administracions, universitats i associacions, duu a terme campanyes d'educació i divulgació ambiental marina, promou accions de neteja del litoral i ofereix visites guiades a la reserva. En 2017, un total de 3.995 persones van participar en les activitats organitzades pel servei.

Infraccions en la reserva marina

Quant a les intervencions i inspeccions de la reserva marina que duu a terme el servei de guardacostes, es van realitzar un total de 1.386 durant l'any passat. Entre elles, 723 van estar relacionades amb la intercepció d'embarcacions que naveguen per aigües de la reserva a més velocitat de la permesa, una xifra inferior que la registrada en 2016. Per a evitar aquestes actuacions, enguany s'ha abalisat tot el perímetre exterior de la reserva natural marina amb un total de 7 boies, distribuïdes des de l'eixida del port fins a la badia de Xàbia. Segons ha indicat el tècnic del Servei Ambiental-Marí i de Pesca, Toni Martínez, aquesta actuació és “fonamental” per a afavorir que els patrons de les embarcacions puguen controlar quin és el límit exterior de l'àrea protegida i s'orienten millor.

Les infraccions per fondejos indeguts a l'interior de la reserva també han experimentat un descens, especialment en la zona de la reserva d'interès pesquer. La instal•lació de trens de fondeig ha contribuït en gran part a aquesta millora.

Abalisament de les zones de bany

Respecte a la navegació de motos aquàtiques, prohibida en la reserva marina, no solament es registren infraccions de la normativa, sinó que els conductors envaeixen les zones de bany. Això ha impulsat a la Regidoria de Medi Ambient a sol•licitar autorització per a abalisar la zona de bany, entre el Trampolí i les Arenetes, incloent canals d'entrada i eixida per a embarcacions, caiacs i altres elements per a la pràctica d'esports aquàtics.

Reforç de la vigilància i neteja

La pesca submarina furtiva en aigües de la reserva és un altre dels problemes habituals als quals s'enfronta el servei i un dels principals enemics d'aquesta àrea protegida. La col•laboració de veïns i altres usuaris de la reserva és fonamental per a detectar aquesta pràctica il•legal. No obstant açò, el regidor Josep Crespo vol reforçar el servei de vigilància amb una altra patrulla i així li ho ha traslladat a la Conselleria de Medi Ambient.

La campanya “Per una mar neta” és una altra de les iniciatives que coordina el Servei Ambiental-Marí i de Pesca. En l'última jornada de neteja marina (2017) van participar 216 persones voluntàries i es van arreplegar un total de 210 quilograms de restes de plàstic, metall, cartó i paper, fusta, vidre, burilles i mànega hidràulica.

Albirament de cetacis

L'informe anual també reflecteix que Dénia segueix sent la població de la Comunitat Valenciana amb major registre d'albirament de cetacis. En 2017, es van comptabilitzar 73 albiraments validats del total dels 134 registrats a la Comunitat Valenciana.

Les espècies censades que transiten enfront de les costes denieres són el dofí mular, el dofí llistat, el rorqual comú, catxalots, tortugues marines i caps d’olla. 

La Regidoria de Medi Ambient col•labora estretament amb organismes i entitats en la realització d'estudis, com el de freqüentació de cetacis que desenvolupa amb de la Universitat de València i la Conselleria de Medi ambient, o el projecte d'estudi del rorqual comú que duu a terme l'organització EDMAKTUB.

Educació i divulgació

En l'àrea d'educació i divulgació ambiental marina, el servei col•labora amb els centres educatius de la ciutat i alguns de fora per a acostar als escolars al mitjà marí a través d'activitats com a xarrades, visites guiades a la reserva marina o a les instal•lacions pesqueres de la ciutat. Durant el curs 2016/2017 van participar en aquestes activitats un total de 780 escolars.

Presentació del projecte OBMAR en el Saló Nàutic

D'altra banda, Josep Crespo ha recordat que el diumenge, a les 11.30 hores, es presentarà al sector de la nàutica esportiva i professional el projecte OBMAR de la Regidoria de Medi ambient en el Saló Nàutic de Dénia.

El diari d'observació marina OBMAR serveix de guia per a poder seguir de manera més científica el pas de cetacis enfront de la nostra costa. Va dirigit a tripulants d'embarcacions esportives i professionals i als particulars, cada vegada més, que observen des de terra el pas de cetacis per les nostres aigües. Les seues aportacions contribuiran a enriquir els estudis científics i seran publicades en la web de Medi Ambient, junt a totes les dades actualitzades d'albiraments en la zona.

Vore detall
10/04/2018

Presentat a Dénia del nou Decret que regula la venda de proximitat de productes primaris i agroalimentaris

Ahir es va presentar a Dénia el nou Decret que regula la venda de proximitat de productes primaris i agroalimentaris. La presentació, organitzada per la Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic i l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l’Ajuntament de Dénia, es va celebrar a la Casa de la Cultura de Dénia, i va comptar amb la participació del Cap del Servei de Control de la Producció Agrària de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, d’Hort Obert, i de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic i l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l’Ajuntament de Dénia.

La Generalitat va aprovar el passat mes de febrer el nou marc normatiu que regula la venda de proximitat de productes ramaders i agroalimentaris i que permetrà que professionals de l’agricultura i la ramaderia comercialitzen els seus productes directament a la persona consumidora final i potenciar i millorar l'economia de les xicotetes explotacions agràries. Aquest tipus de venda beneficia persones productores i consumidores, ja que redueix el procés de trasllat i intermediació dels productes agroalimentaris. A més, amb la venda de proximitat s'afavoreix la diversificació en les explotacions agràries.

L’aprovació del nou Decret està en la línia del que s’està treballant amb l’”Estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020” de la Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic de l’Ajuntament de Dénia en el marc del Pla d’Acció Dénia&Marina Alta #Tastinglife del Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia.  

 

Vore detall
29/03/2018

Presentació a Dénia del nou decret que regula la venda de proximitat de productes primaris i agroalimentaris

El nou decret que regula la venda de proximitat de productes primaris i agroalimentaris  es presentarà a Dénia el dijous 5 d’abril. La presentació, d’entrada lliure i sense inscripció prèvia, està organitzada per la Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic i l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l’Ajuntament de Dénia, serà a les 19.30 hores, a la Casa de Cultura i comptarà amb la participació del cap del Servei de Control de la Producció Agrària de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca, Ismael Serrablo, i representants d’Hort Obert, de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic i de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l’Ajuntament de Dénia.

La Generalitat va aprovar el mes de febrer passat el nou marc normatiu que regula la venda de proximitat de productes ramaders i agroalimentaris i que permetrà que professionals de l’agricultura i la ramaderia comercialitzen els seus productes directament a la persona consumidora final i potenciar i millorar l'economia de les xicotetes explotacions agràries. Aquest tipus de venda beneficia persones productores i consumidores, ja que redueix el procés de trasllat i intermediació dels productes agroalimentaris. A més, amb la venda de proximitat s'afavoreix la diversificació en les explotacions agràries.

L’aprovació del nou decret està en la línia del que s’està treballant amb l’”Estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020” de la Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic de l’Ajuntament de Dénia en el marc del Pla d’Acció Dénia&Marina Alta #Tastinglife del Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia. 

Vore detall
26/03/2018

Dénia celebra el Dia Internacional dels Boscos amb una plantació popular i activitats mediambientals

Prop de 60 persones hi van participar ahir en la jornada mediambiental en Al-Khalif organitzada amb motiu del Dia Internacional dels Boscos.
 
Durant tot el matí, els participants van gaudir de diferents tallers preparats per a sensibilitzar sobre la importància que tenen els boscos per a la vida, mitjançant gimcanes mediambientals, construcció de caixes niu, tallers d'alimentació ecològica, reutilització i reciclatge, i creació de menjadors d’aus.
 
A més a més, es van plantar uns 40 arbres d'espècies mediterrànies (oliveres, lledoners, sorollers, ametlers, ganduls i arbres de l'amor) per a regenerar la zona.
Durant aquesta setmana s'habilitarà la zona verda amb taules de pícnic, bancs, papereres i un perímetre per a jugar a la petanca.
 
Vore detall
22/03/2018

Al voltant de mil escolars aprenen d’agricultura i d’alimentació saludable

La Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic, i l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l’Ajuntament de Dénia han impulsat el coneixement de l’agricultura en les escoles de Dénia mitjançant el programa l’HortaAescola, dins del programa d’Educació Ambiental del curs 2017/2018, comptant amb la col·laboració de les empreses especialitzades Hort Obert, Cultiu Eco i Sembra.

L’objectiu principal és aproximar a les menudes i menuts el coneixement de la natura, integrant l’hort dins la programació escolar, per tal que l’alumnat puga conéixer de primera mà els diferents productes que es donen al llarg de l’any en un hort, i relacionar-los amb l’alimentació habitual en el menjador escolar i a casa, així com l’aprenentatge de les feines pròpies d’un hort d’agricultura ecològica. A més a més, entre els valors més importants del programa es troben la sensibilització i educació sobre l’entorn agrari més proper de la Marina Alta; l’educació en la sostenibilitat, l’estalvi d’aigua i els recursos naturals; la conscienciació sobre la producció, distribució i consum del producte local; i la recuperació dels coneixements del món rural.  

En l’actualitat són cinc escoles les que treballen amb aquest, el que ha suposat al voltant de mil escolars aprenent agricultura periòdicament. Els tres centres educatius amb el programa inicial són el Cervantes, Maristas i Carmelitas, i els dos centres amb el programa de reforç són el Raquel Payà i el Pou de la Muntanya.

 Hortaescola ha suposat l’habilitació d’espais per a l’hort, entrega de diverses ferramentes, planter, dossiers tècnics, materials –entre els quals es troba un compostador per escola-, i la realització de sessions tècniques periòdiques. Durant els quatre mesos que està en marxa s’han realitzat més de 20 sessions tècniques de formació i treball, que s’ampliaran fins a la finalització del curs.

 El regidor de l’àrea, Josep Crespo, ha explicat que “les llavors plantades en aquest programa donaran els seus fruits no sols en forma de verdures i hortalisses, sinó també en l’educació de les generacions futures, base d’una societat més respectuosa amb el medi ambient”, així com “en la construcció de l’ecosistema alimentari local projectat des del Pla d’Acció local <>.  

 

Vore detall
22/03/2018

El programa “Descobreix el paisatge” visita Teulada, Llíber i Xaló el 7 d’abril

La pròxima visita del programa “Descobreix el paisatge” serà a Teulada, Llíber i Xaló el 7 d’abril de la mà de la Cooperativa de Teulada, la Finca La Cuta i la Cooperativa de Xaló, i amb la col•laboració de l’Ajuntament de Teulada i la Mancomunitat de la Vall de Pop.

Les inscripcions ja estan obertes. Les persones interessades a participar poden informar-se i inscriure’s abans del dijous 5 d’abril al correu deniaviva@ayto-denia.es. Les places són limitades. La visita tindrà una duració aproximada de 3 hores. S’habilitarà un bus gratuït amb eixida des de Dénia i Teulada. El punt de trobada i eixida de la pròxima visita del 7 d’abril serà la Casa de la Cultura de Dénia, a les 9 hores o davant de l’Ajuntament de Teulada, a les 9.30 hores. Les visites són guiades pels mateixos productors i productores. 

“Descobreix el paisatge” 2018/2019 és un programa ecoturístic realitzat entre el 25 de febrer de 2018 i el 26 de gener de 2019, que organitzen la Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic i l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l'Ajuntament de Dénia, amb l'Estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020, i dins el Pla d'Acció Local «Dénia&Marina Alta #Tastinglife», base de la iniciativa Dénia-Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia, amb la col•laboració de diverses entitats i de productores i productors de la Marina Alta.

Alguns dels objectius principals del programa són: posar en valor el patrimoni agrari i el territori comarcal,  promoure el coneixement i divulgació sobre l’agricultura, la producció local, en especial l’ecològica, l’arquitectura tradicional, i un ús responsable del territori, crear dinàmiques d’interactuació entre la gastronomia i l’agricultura, donar a conèixer el benefici social i mediambiental dels espais agraris i la necessitat de la seua conservació i fer un treball en col•laboració entre diverses administracions locals, productores i productors locals, cuiners i cuineres de la Marina Alta.

 

Vore detall
16/03/2018

Dénia emprén actuacions de millora en els horts urbans

La Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic, i l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l’Ajuntament de Dénia han desenvolupat una sèrie d’actuacions i activitats dirigides a la millora dels horts urbans, amb la finalitat de facilitar la feina i potenciar l’agricultura sostenible i ecològica.

Així, s’ha apostat pel compostatge i reutilització de les restes vegetals, per la qual cosa s’han aportat materials als horts urbans, entre els quals es troben un compostador i una trituradora. D’aquesta manera s’estalvia el lloguer de contenidors per a emportar-se els residus.

A més a més, s’han instal·lat senyals i un panell informatiu en cada fase d’horts urbans, destinats a informar sobre alimentació saludable, així com les activitats que formen part de l’Estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020 de la Regidoria, dins del Pla d’Acció DéniaMarina Alta Tastinglife de la Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO.

Aquestes actuacions i altres relacionades en l’agricultura han suposat al llarg de l’any una inversió en més de 30 empreses locals de Dénia i la Marina Alta dedicades a la formació, subministres, disseny i productes de l’horta.

Vore detall
16/03/2018

Plantació popular en la zona verda pública d’Al-Khalif per a celebrar el Dia Internacional dels Boscos

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic de l'Ajuntament de Dénia organitza una jornada de plantacions, tallers i jocs infantils per a celebrar el Dia Internacional dels Boscos.

El diumenge 25 de març, de 10 a 13.30 hores, es convida a tota la ciutadania a participar en la plantació d'arbres i arbustos, tallers per a xiquets, activitats com la penjada de caixes niu i altres propostes en la zona verda pública d'Al-Khalif (carrer de l'Anemone).

Esta zona verda, recuperada per al gaudi públic després del tancament del punt verd que hi havia, s'adequarà amb taules de pícnic, papereres i un espai per a jugar a petanca.

Vore detall
05/03/2018

El programa de formació “Agricultor formador” obri les inscripcions

El programa “Agricultor formador” es desenvoluparà a Dénia a partir del pròxim mes d’abril. El curs, amb 220 hores pràctiques i 10 teòriques, és gratuït i s’estendrà fins al mes de juny. Les places són limitades i el termini d’inscripció finalitza el 20 de març.

El programa, que pretén utilitzar l’experiència dels veterans agricultors en la fase de formació dels nous agricultors, està impulsat per la Conselleria de Medi Ambient i Agricultura, a partir del Servei de Producció Ecològica, Innovació i Tecnologia. A Dénia es realitzarà amb la col•laboració de la Regidoria d’Agricultura i Medi Ambient i l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l’Ajuntament de Dénia.
 
Es tracta d’una experiència innovadora que es planteja com una eina efectiva de transferència de coneixements pràctics i tecnologia entre generacions. Els nous agricultors tenen a la seua disposició un aprenentatge tutoritzat per agricultors experimentats, fomentant en la pràctica l’establiment d’un vincle personal entre aquells que es proposen dedicar-se a l’agricultura i els professionals agraris amb experiència.

Aquest programa de formació agrària s'inscriu en el Pla d'Acció Dénia&Marina Alta Tastinglife de la Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO i forma part de l'”Estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020” de la Regidoria de Medi Ambient i Agricultura.

Es pot sol•licitar més informació sobre este programa formatiu al correu electrònic deniaviva@ayto-denia.es

Vore detall
27/02/2018

El programa “Descobreix el paisatge” comença amb una visita a Alcalalí

El programa ecoturístic comarcal “Descobreix el paisatge”, que organitzen la Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic i l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l’Ajuntament de Dénia, es va encetar ahir amb una visita a Alcalalí. Amb la col•laboració de la SAT Llauradors d’Alcalalí i l’ajuntament de la localitat, els participants van conèixer els camps d’ametllers i el Museu Etnològic d’Alcalalí, van tastar varietats d’olis locals i van visitar la fira d’oficis programada dins del Feslalí.

“Descobreix el paisatge” 2018/2019 es desenvoluparà entre el 25 de febrer de 2018 i el 26 de gener de 2019 amb la col•laboració de diverses entitats i productores i productors de la Marina Alta. En total hi ha programades deu visites al territori de la Marina Alta i una a l’Horta de València. La pròxima excursió serà a Teulada, Llíber i Xaló el 7 d’abril, de la mà de la Cooperativa de Teulada, la Finca La Cuta i la Cooperativa de Xaló i amb la col•laboració de l’Ajuntament de Teulada i la Mancomunitat de la Vall de Pop. Les inscripcions ja estan obertes i es poden formalitzar, fins al 5 d’abril, al correu electrònic deniaviva@ayto-denia.es.

Les places són limitades. Per als desplaçaments, s’habilita un bus gratuït des de Dénia, amb eixida i tornada des de la Casa de Cultura. Les visites són de dificultat baixa i tenen una duració aproximada de 3 hores.

Vore detall
23/02/2018

L’Ajuntament de Dénia organitza un curs gratuït sobre obradors per a elaborats alimentaris artesans

La Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic i l’Oficina de la Innovació i la Creativitat de l'Ajuntament de Dénia organitzen un curs gratuït sobre obradors per a elaborats alimentaris artesans, amb la col•laboració del Servei de Producció ecològica, Innovació i Tecnologia de la Conselleria d’Agricultura. Va dirigit a persones interessades en l’elaboració alimentària artesana, a aquelles que estiguen pensant a iniciar una activitat d'elaboració i també a aquelles dedicades a la dinamització local-rural.

El curs es realitzarà el dissabte 10 de març, en horari de 9 a 13 i de 15 a 19 hores, en la nau central del parc de Torrecremada de Dénia. Les places són limitades i es requereix fer una inscripció prèvia al correu electrònic de Medi Ambient, amb adreça deniaviva@ayto-denia.es. El termini d’inscripció va començar ahir i finalitza el 7 de març.

El curs té un caràcter teòric-pràctic i abordarà els aspectes a tindre en compte a l'hora d'iniciar una empresa de transformació agroalimentària, com ara les necessitats legals, la seguretat alimentària, un guió pràctic per a la realització del Pla d’autocontrol del sistema d’anàlisi de perills i punts de control crítics i la validació de pràctiques alternatives. L’impartirà Marta Feliu Reig, experta en transformats agroalimentaris.

Esta activitat forma part de l'Estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020 inclosa en el Pla d'Acció Local «Dénia&Marina Alta Tastinglife», base de la iniciativa Dénia-Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia.

Vore detall
19/02/2018

Escolars de Dénia i Jesús Pobre visiten l’ecoparc i la planta de compostatge

Dins de la programació d’educació ambiental que desenvolupa la Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic durant el curs, un total de 78 escolars dels centres San Juan Bautista de Dénia i Pare Pere de Jesús Pobre han participat en una visita experimental a les instal•lacions de l’ecoparc  i de la planta de compostatge per a comprovar de manera pràctica la gestió correcta de residus amb la qual prevenim l’impacte ambiental al paisatge, la contaminació de sòls, l’aire, els aqüífers, els rius i la mar, així com agressions a flora i fauna. 

La visita guiada comença en l’ecoparc, on es distribueixen els diferents contenidors per a residus que no es dipositen als contenidors dels carrers com restes vegetals, fusta, voluminosos, escombro, productes químics contaminants, aparells elèctrics, electrònics, bateries, etcètera. A continuació, l’alumnat realitza una pràctica de classificació de residus en cada contenidor. Finalment se’ls lliura un full desplegable amb tota la informació sobre l’ecoparc, l’ecoparc mòbil, i la recollida de voluminosos a domicili, perquè ells també ajuden a conscienciar els majors de la importància de gestionar correctament els residus que no es poden dipositar als contenidors dels carrers.

D’altra banda, la visita a la planta de compostatge permet als escolars observar el procés de gestió de residus vegetals en les diferents fases, des que entra a la planta fins a l’obtenció del producte final, el compost.

Les excursions relacionades amb el reciclatge continuaran al mes de març amb una visita a l’ecoparc mòbil.

Joc d’Ecologia

Una altra de les activitats d’educació ambiental és el Joc d’Ecologia, amb la qual, utilitzant un format atractiu i participatiu, l’alumnat aprén valors i bones pràctiques ambientals lligant situacions de la seua vida quotidiana amb els problemes ambientals globals.

Esta setmana s’han dut a terme nou sessions d’esta activitat, en les quals han participat 220 escolars de 4t de Primària dels col•legis Llebeig, Maristes, Pou de la Muntanya i Cervantes. L’alumnat ha treballat temes com la separació domèstica i la reutilització de residus per fabricar nous objectes, l’atenció i cura als animals domèstics, el respecte a les plantes i animals a la muntanya, els diferents tipus de contaminació o la mobilitat sostenible.

 

Vore detall
16/02/2018

Dénia posa en marxa un programa de visites al patrimoni agrari de la Marina Alta guiades per productors locals

La Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic i l’Oficina de la Innovació i la Creativitat, amb l'Estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020 i dins el Pla d'Acció Local «Dénia&Marina Alta Tastinglife», base de la iniciativa Dénia-Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia, ha posat en marxa el programa ecoturístic comarcal “Descobreix el paisatge” 2018/2019. Entre febrer d’enguany i gener del 2019 s’han programat deu visites al territori de la Marina Alta i una visita especial a l’Horta de València guiades per productors i productores agroalimentaris, amb la participació d’un total de 23 empreses productores locals.

La iniciativa ha estat presentada este matí pel regidor de Medi Ambient, Agricultura i Canvi Climàtic, Josep Crespo, Àlvar Kuehn, tècnic d’agricultura de l’Oficina de la Innovació i la Creativitat, Àlex Romà, regidor d’Agricultura d’Alcalalí, i Miguel Andrés, en representació de la SAT “Llauradors d’Alcalalí”, municipi on s’enceta este programa de visites guiades el proper 25 de febrer.
 
Esta primera visita es farà coincidint amb el Feslalí “Alcalalí en flor”, la festa de la floració de l’ametler que se celebra a la població. Consistirà en una visita als camps d’ametlers, guiada pels membres de la SAT “Llauradors d’Alcalalí”, en què els participants coneixeran de primera mà el procés de cultiu i recol•lecció de l’ametla.

Totes les visites del programa són gratuïtes, de dificultat baixa i tindran una duració aproximada de 3 hores. Les places són limitades i les persones interessades a assistir s’han d’inscriure abans del dijous previ a cada visita, enviant un correu electrònic a l’adreça deniaviva@ayto-denia.es.

El punt de trobada i eixida des de Dénia serà la Casa Municipal de Cultura. L’horari d’eixida de l’autobús que desplaçarà els participants és a les 9.30 hores, excepte als mesos d’estiu (juliol i agost), que eixirà a les 17.30 hores de la vesprada. A les localitats on es faça la visita, el punt de trobada i eixida serà sempre davant de l’ajuntament del municipi, a les 10 hores. Als mesos d’estiu s’eixirà a les 18 hores. 

El programa ‘Descobreix el paisatge’ compta amb la col•laboració dels ajuntaments d’Alcalalí, Teulada, Vall de Gallinera, Pego, Poble Nou de Benitatxell, Benissa, Vall d’Ebo, Vall d’Alcalà, Jesús Pobre, València i la Mancomunitat de la Vall de Pop.
 
Entre els objectius principals del programa, el regidor de Medi Ambient denier ha destacat la posada en valor del patrimoni agrari i el territori local, la dinamització turística de l’entorn mediambiental i agroecològic, la visibilització dels espais agraris i mediambientals, la promoció del coneixement i divulgació sobre l’agricultura, la producció local, especialment l’ecològica, l’arquitectura tradicional i un ús responsable del territori.

Calendari

Alcalalí (25 febrer)
SAT Llauradors d’Alcalalí
Camps d’ametllers

Teulada + Llíber + Xaló (7 abril)
Finca La Cuta, Cooperativa de Teulada,
Cooperativa de Xaló
Finca de lavanda, vinyes i Cooperativa

Vall de Gallinera (6 maig)
Crisopa, Cooperativa Muntanya i
Cooperativa Sant Roc de Benialí
Camps de cirerers, oliveres, garrofers i Cooperativa

Pego (16 juny)
Pego Natura, Coopego i Horta Sana
Camps d’arròs, fruiters diversos i Cooperativa

Poble Nou de Benitatxell + Xàbia (14 juliol)
Biomoscatell, Oli de Xàbia
Vinyes i oliveres

Benissa (25 agost)
Uvas Cabrera, Joan de la Casa
Vinyes

Xaló + Vall d’Ebo + Vall d’Alcalà (16 setembre)
Cooperativa de la Vall d’Ebo, Tonet Puig,
Productors en Vall d’Alcalà
Vinyes i perelloners

València (21 octubre)
Horta Viva, Belloch - Giner
Camps i un sequer de xufes

Dénia (10 novembre)
Hort Obert, Mandarines ecològiques Dénia
Horts d’hortalisses i de tarongers

Visita comarcal de professionals de la cuina i la restauració (14 gener 2019)

Jesús Pobre (26 gener 2019)
Associació del Mercat del Riurau, Les Freses
Vinyes i camps de blat

Vore detall
14/02/2018

Èxit de participació en la visita guiada a les salines de Calp per a celebrar el Dia Mundial dels Aiguamolls

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic de l’Ajuntament de Dénia, amb la col•laboració de l'empresa Magic&Nature, va organitzar diumenge passat una visita a les salines de Calp per a celebrar el Dia Mundial dels Aiguamolls 2018. L'afluència de participants va ser màxima, quedant fins i tot gent en llista d'espera. L'activitat, prevista en principi per al 4 de febrer, es va haver d'ajornar una setmana per causes meteorològiques.

En les salines de Calp, els participants van gaudir d'un anellament científic d'aus amb Toni Zaragozí, ornitòleg i anellador de SEU BirdLife des de fa 25 anys i membre del Grup Ecologista Xoriguer. Va participar també Elías Gomis, fotògraf de naturalesa i també ornitòleg, qui va explicar la història i la gran tasca conservacionista que realitza amb Toni Zaragozí en aquest enclavament ple de biodiversitat que pateix constants amenaces per tractar-se d'un aiguamoll urbà.

Els participants van poder viure també l'experiència de retornar a la llibertat a dos esparvers (Accipiter nisus) que provenien del Centre de Recuperació de Santa Faç.

Després d'un passeig per l'entorn natural, el grup va gaudir d'un pícnic al sol i del contacontes "Berto cerca un amic. L'aiguamoll", interpretat per la pròpia autora, Kika.

Membres del grup local WWF Alacant van ajudar en totes les tasques i van llegir un manifest a favor dels aiguamolls.

Vore detall
12/02/2018

L’ajuntament tanca el punt verd d’Al-Khalif i n’instal•la dos de nous per a donar servei a la zona

L’Ajuntament de Dénia comença el desmuntatge del punt verd d’Al-Khalif dilluns pròxim. Els primers dies de la setmana es durà a terme la retirada de la tanca i el formigó de la instal•lació i, a finals de setmana, el departament de Parcs i Jardins començarà a preparar el terreny per a condicionar-lo com a zona verda.

Per tal de donar servei a la zona, a partir de dilluns estaran operatius dos nous punts de recollida de verd ubicats en el camí de Sant Joan, al costat de l’entrada al Bosc de Diana, i en l’encreuament de l’assagador de Santa Llúcia i el camí de Merle.

El regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, ha anunciat que la regidoria continuarà instal•lant nous punts de verd pel terme en els pròxims mesos i ha incidit en la importància de que els particulars facen un bon ús d’estos contenidors, abocant única i exclusivament restes vegetals.

Vore detall
29/01/2018

El servei de Guardacostes sorprèn a dos furtius pescant eriçons en la Reserva Natural Marina del Cap de Sant Antoni

El servei de Guardacostes, cogestionat per l'Ajuntament de Dénia i la Generalitat Valenciana, va sorprendre divendres passat a dues persones quan intentaven portar-se més d'un centenar d'eriçons capturats en la Reserva Natural Marina del Cap de Sant Antoni.

Els fets van ocórrer a primera hora del matí, quan després de detectar a un d'ells en l'aigua, prop de la zona denominada El Faralló, van sospitar que estava agafant eriçons de forma il·legal en aigües de la Reserva Natural Marina del Cap de Sant Antoni. El segon implicat esperava en la costa a que el seu company li acostara el cabàs amb la captura.

Quan ho va traure de l'aigua i es dirigia cap a una furgoneta, va ser sorprès pels guardacostas. Després d'identificar als dos furtius i explicar la captura, 166 eriçons en total, es va estendre acta i es van retornar els exemplars al mar. En l'operatiu es va comptar amb el suport d'una patrulla de la Guàrdia Civil, àrea Fiscal.

Aquesta àrea marina protegida ja va patir en el passat la quasi total desaparició de l'eriçó de mar a causa de la sobrepesca realitzada per furtius mitjançant la pràctica de busseig. Actualment, gràcies a la protecció de la zona i a la col·laboració ciutadana, l'eriçó de mar i altres importants espècies que pràcticament havien desaparegut de la nostra costa, es troben en un bon estat de recuperació.

Cal recordar que l'extracció de l'eriçó de roca i l'eriçó negre està regulada pel Decret 50/2005 de la Generalitat Valenciana, que prohibeix expressament la seua pesca “mitjançant la pràctica del busseig”, ja siga en apnea o en qualsevol altra modalitat, així com la seua extracció “en les zones qualificades com a reserves marines d'interès pesquer a l'empara de la Llei 9/1998, de 15 de desembre, de la Generalitat, de Pesca Marítima de la Comunitat Valenciana”.

Vore detall
25/01/2018

Vora 700 escolars participen en la campanya de promoció de consum de fruita i verdura ecològica

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic ha realitzat, dins del programa d’Educació Ambiental per als centres educatius, una promoció del consum de fruita i verdura ecològica amb la campanya “Sucs a l’Escola”.

L’activitat està emmarcada en l’”Estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020” dins el Pla d’Acció Dénia&Marina Alta #Tastinglife de la Ciutat Creativa de la Gastronomia. Entre els seus objectius estratègics estan el fet d’impulsar i recuperar el paisatge agrícola, els seus productes i les productores i productors locals de Dénia i la Marina Alta, així com el de descobrir-lo a l'alumnat de les escoles.

L’activitat ha consistit en un itinerari guiat pel parc de Torrecremada, on els alumnes han fet un inventari de la fruita i verdura que trobaven a la temporada de tardor i hivern, tant als arbres de fruites al parc com als horts urbans. Després, els alumnes prenien un suc de taronja recentment espremut, varietats navelines, valències o lane late. Tot provinent de productors i productores locals de Dénia i la Marina Alta, com Mandarina ecològica Dénia, Hort Obert, Joan Gasquet, Pego Natura o Coopego. La Gestió de les taronges ha estat a càrrec de l'Oficina de la Innovació i la Creativitat de l'Ajuntament de Dénia.

Durant l’itinerari s’ha remarcat el valor dels productes de proximitat, per promoure l’economia local, l’ocupació en agricultura,  i el manteniment dels terrenys agrícoles cultivats, minorant la contaminació per llargs desplaçaments. A més a més, als alumnes se’ls ha lliurat un got de plàstic dur patrocinat per l’Associació del Mercat del Riu Rau de Jesús Pobre, per significar un exemple de mercat de proximitat amb productes ecològics.

Entre els mesos de novembre i gener, han participat 387 alumnes dels col·legis Montgó, Maristas, Pou i Cervantes. A més a més, al programa “Descobrim el parc de Torrecremada” s’ha incorporat l’acció de beure suc de taronja, sumant 306 alumnes dels centres Llebeig, Sagrado Corazón, Maristas, Cervantes i Vessanes.

L’activitat preveu la seua continuïtat al llarg del Curs 2017/2018.

Vore detall

Uso de cookies de viuiconviu.com

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y la experiencia de uso de este sitio web. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies.

ACEPTAR