Notícies

Tornar
Dijous, 19 de gener 2023

'L’art de la posidònia' arriba a Madrid

En la campanya de visibilització del projecte 'Viu la posidònia', la primera parada ha estat l’exposició ‘L’art de la posidònia’, inaugurada a Madrid.

L’emplaçament per a la mostra d’art ha estat la galeria Desearte (carrer de Villanueva, 43) i en ella s’hi poden trobar peces de joieria dels orfebres eivissencs Elisa Pomar i Enric Majoral, els quadres del cambrilenc David Callau i els plats fets amb posidònia de l’artesana resident a Jesús Pobre Angelica Fossemó -Magari Things-. A més, la naviliera Baleària col·labora amb la participació de l’artista Antonio Villanueva i les seues escultures de resina.

A la galeria es troba també exposada una retrospectiva amb les fotografies del concurs eivissenc ‘Viu la posidònia’ 2022. En aquesta es poden contemplar obres de Fernando Estarellas (primer premi), Olga Escandell (segon premi), José Ramón Fernández (tercer premi), Joan Pereyra, Marisol Torres, Paulo Peixoto, Daniel Lop, Antonio Planells, Pablo Montoro, Pepi Rivera, Javier Ruiz “Citoxin”, Joan Costa, Simón Vila, Carmen Escandell, María Tur, Jaume Torres i Xavier Mas.

L’acte inaugural va comptar amb la participació dels alcaldes de Dénia, Eivissa i Cambrils, els artistes i unes altres personalitats convidades del sector turístic, empresarial i cultural de les tres comunitats autònomes.

Últimes notícies

21/08/2024

Eclosiona un niu de tortugues a la platja del Raset

La matinada del 17 al 18 d'agost es va rebre l'avís en el Servei Ambiental Marí de l'ajuntament de l'eclosió d'un niu de tortuga marina en la platja de la Punta del Raset. Una telefonada de Jesús Tomás, biòleg de la Universitat de València, a partir d'un avís al 112 que alertava del naixement de tortugues en aquest punt.

Efectivament s'hi va localitzar un niu (al costat de la duna, a 52 m de distància de la vora de la mar) i tres exemplars que encara no havien arribat a la mar. Aquestes tres tortuguetes van ser traslladades a l'Oceanogràfic i 89 més van arribar a la mar per si mateixes.

Aquest niu segurament pertany a una tortuga que va ser vista per un grup de joves el 27 de juny i del qual es va rebre avís la nit següent a l'albirament. En no quedar-ne rastre ni precisar els informants una zona concreta, no es va poder localitzar el niu amb antelació.

D'aquí la importància de telefonar al 112 en el mateix moment de l'albirament d'una tortuga o dels rastres encara perceptibles en l'arena.

Van participar en l'operatiu:

  • Universitat de València
  • Fundació Oceanogràfic 
  • Policia Local de Dénia
  • Servei Ambiental Marí i de Pesca de l'Ajuntament de Dénia
Vore detall
20/08/2024

Vora 300 persones han gaudit enguany del programa 'Descobreix els paisatges de Dénia'

La nova edició del programa Descobreix els paisatges de Dénia s'ha tancat un estiu més amb una participació rècord: 269 persones s'hi han apuntat a les catorze excursions guiades, programades durant els mesos de juliol i agost, per indrets de Dénia i la comarca.

L'elecció de les destinacions de cada eixida té com a objectiu redescobrir per a veïnat i visitants l'entorn natural més pròxim i el seu atractiu turístic, més enllà de les platges.

Les propostes amb més acceptació, com cada any, han sigut les nits d'observació astronòmica des de la Lloma del Castanyar, que van reunir una trentena de participants en cada una de les dos cites organitzades amb la col·laboració de l'Associació Astronòmica de la Marina Alta, que hi va facilitar els telescopis d'alta resolució.

La via verda, el parc de les Bassetes, el Coll de Pous en el Montgó, la Marjal Pego-Oliva (on s'hi van veure àguiles pescadores reintroduïdes en la Muntanyeta Verda i amb les explicacions del voluntariat de la Fundació Migres), Segària, el jardí de l'Albarda de Pedreguer, l'ecomuseu i el celler de Teulada, Jesús Pobre i el mercat del riurau i la Vall de Lagua i l'arquitectura de pedra seca han protagonitzat la resta d'excursions. 

Vore detall
05/08/2024

Dénia llança la campanya 'Stop Colillas' per a reduir la contaminació mediambiental

La Regidoria de Medi Ambient va llançar divendres passat 2 d'agost la campanya Stop Colillas, amb l'objectiu fonamental de conscienciar a les persones fumadores perquè no tiren les burilles al sòl, per a evitar l'alta contaminació que provoquen en el medi ambient, sobretot perquè moltes de les burilles que acaben en el sòl, arriben a la mar a través de les clavegueres. El principal propòsit és reduir la contaminació per burilles en el medi ambient.

Les burilles contenen nombroses substàncies tòxiques que queden en part retingudes en el seu filtre, com són la nicotina, metalls pesants, l'àcid cianhídric, hidrocarburs aromàtics policíclics i fins i tot substàncies radioactives com el poloni-210. Des de fa anys, l'efecte nociu del tabac està arribant als no fumadors i al medi ambient, i milions de burilles diàries acaben en el sòl, provocant un veritable caos en el medi ambient.

Una de les principals accions de la campanya “Stop Burilles” és col·locar uns originals cendrers, repartits en diversos punts de la ciutat, que aniran instal·lats en fanals o pals, perquè les persones fumadores depositen #ací les burilles. Ara com ara s'han instal·lat 14 cendrers en Marqués de Camp, al carrer la Mar, al carrer Via, la Glorieta. A més, s'han instal·lat 3 cendrers en diferents ubicacions de la platja de la Marineta Cassiana, que ja al juny es va convertir en una “Platja sense fums”. I finalment s'instal·laran també en avinguda del Montgó i en la plaça París.

A més, en diferents platges de Dénia es posarà a la disposició dels fumadors, uns cendrers perquè es depositen en ells les burilles. S'han realitzat també uns vídeos amb persones tirant les burilles en els cendrers. Totes estes accions tindran la seua repercussió en les xarxes socials de l'Ajuntament.

Finalment, des de la Regidoria de Medi Ambient, es realitzarà unes xarrades informatives dirigides a #xiquet, adolescents i joves, perquè coneguen el mal mediambiental que provoquen les burilles i el mal en la salut que provoca el tabac. S'organitzaran xarrades amb diferents eixides de l'alumnat a llocs públics, al mercat municipal, al camp, a la mar, etc.

La regidora de Medi Ambient, Sandra Gertrúdrix, creu que esta campanya està tenint un bon acolliment, “ja des del primer dia que es van instal·lar els cendrers, es veia com molta gent els usava per a depositar les burilles”. “Esperem que esta campanya servisca per a conscienciar seriosament a les persones fumadores perquè no tiren les burilles al sòl, i que així puguem reduir la contaminació al medi ambient”.

Vore detall
08/07/2024

Dénia emprén un pla de mobilitat sostenible per a fomentar els modes de transport més respectuosos amb el medi ambient i racionalitzar l'ús de vehicles motoritzats

L'Ajuntament de Dénia ha iniciat el procés d'elaboració d'un Pla de Mobilitat Turística Sostenible, la ferramenta de gestió “que permetrà organitzar de manera eficient els diferents modes de transport de la ciutat, fomentant els més respectuosos amb el medi ambient (bicicleta, a peu i el transport públic), així com racionalitzar l'ús del transport motoritzat”, ha assenyalat el regidor de Seguretat Ciutadana, Javier Scotto. El servici d'assistència tècnica per a la redacció del Pla ha sigut adjudicat a l'empresa DOYMO per un import de 36.400 euros.

El pla de treball ha començat amb la recopilació d'informació facilitada per l'Ajuntament de Dénia sobre la mobilitat, el trànsit, la xarxa viària, plans i estratègies municipals que afecten la mobilitat i accessibilitat del municipi, els aparcaments, cens de vehicles, el transport de mercaderies i turístic, zones de càrrega i descàrrega, transport públic i altres dades que permeten realitzar un diagnòstic “quantitatiu i qualitatiu” sobre l'actual model de mobilitat dels residents, turistes i visitants.

A partir del pròxim dilluns, 8 de juliol, i fins al 31 d'agost, continuarà la recollida d'informació utilitzant diferents metodologies.

D'una banda, s'arreplegarà informació de la via pública mitjançant càmeres de vigilància per al comptatge de vehicles, bicicletes i vianants en diferents punts de la ciutat; aforadors (comptadors) de tub pneumàtic i aforadors automàtics amb càmerres per a la lectura de matrícules. Els punts on s'instal·len estos dispositius, “l'única finalitat dels quals és la recollida de dades sense cap fi sancionador”, estaran degudament senyalitzats al públic.

Javier Scotto ha destacat que el procés de diagnosi serà “molt participat” i inclou enquestes d'hàbits de mobilitat en línia, disponible en la web de l'Ajuntament de Dénia (www.denia.es) a partir de la setmana vinent, i telefònica, a una mostra de 400 persones.

Així mateix, l'empresa redactora mantindrà reunions amb tots els agents implicats en la mobilitat de la ciutat: comerciants, Mercat municipal, associacions de famílies d'alumnat, associacions de taxi i veïnals, AEHTMA i Cedma, entre altres.

La previsió del pla de treball és que la diagnosi definitiva estiga finalitzada al novembre de 2024.

La següent fase del procés serà l'elaboració del Pla, que estarà acabat a la fi de març de 2025 i arreplegarà les propostes per a planificar una mobilitat més eficient “que ens permetran la presa de decisions”, ha afegit Scotto.

Objectius

El regidor de Seguretat Ciutadana ha agrupat els objectius que es pretenen aconseguir amb este Pla en cinc apartats.

El primer és aconseguir una mobilitat més sostenible, disminuint la contaminació i el consum energètic així com el consum d'espai públic.

Una mobilitat més inclusiva, amb accessibilitat universal de voreres i espais públics i un transport públic accessible i adaptat a tots els segments socials, és un altre dels reptes plantejats.

Altres objectius són aconseguir una mobilitat més segura –disminuint els accidents- i més eficient –temps competitius en el transport públic, per exemple-.

Finalment, el Pla vol contribuir al fet que Dénia tinga una mobilitat més compartida, comptant amb la participació i interacció amb la ciutadania, la col·laboració entre administracions i la coordinació en els instruments de planificació.

El Pla de Mobilitat Turística Sostenible és una de les accions incloses en el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) 2021 i està finançat amb fons Next Generation UE.

Vore detall

Uso de cookies de viuiconviu.com

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y la experiencia de uso de este sitio web. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies.

ACEPTAR