Notícies

Tornar
Dilluns, 09 de gener 2023

El nou contracte de neteja urbana i recollida del fem, quines són les novetats?

L'1 de juliol va entrar en funcionament el nou contracte de neteja urbana i recollida del fem. "Més neteja, més camions, més contenidors, més ecològic i més freqüència" són els trets que defineixen el nou servei, adjudicat a Urbaser per als pròxims 17 anys.

Sobre el terreny, millores molt notables com la recollida del fem també per les vesprades en els establiments d’hostaleria, per a alliberar les cuines després del servei de migdia i evitar el diposit de residus en els carrers durant el dia; el baldeig amb aigua a pressió dels carrers més concorreguts; l’extensió de l’acció de les agranadores a l’extraradi (les Marines i el Montgó), fins ara concentrada en el nucli urbà i carretera de les Rotes; el desbrossament de camins amb un vehicle específic propi; i ampliació del servei de l’ecoparc mòbil amb horari de vesprada.

També s’hi han instal·lat nous contenidors de recollida de roba i d’oli, serveis ara assumits per la concessionària que unifica així tota la recollida selectiva.

Aquest nou contracte també contempla la intervenció fonamental d’una nova figura, la dels educadors, per a implementar una altra novetat: la recollida porta a porta en els barris de Baix la Mar, les Roques i la Xara i Jesús Pobre i la fracció orgànica, dos nous serveis que necessiten d’una feina prèvia d’informació i formació de la ciutadania.

Els educadors seran també essencials perquè el lema que acompanya el servei i que centra la nova imatge corporativa, 'Viu i conviu', siga realitat, perquè hi cal, sobretot, la implicació de tota la ciutadania.

El contracte suposa, també, l’aposta per un servei més ecològic: bona part del nou parc mòbil serà elèctric o funcionarà amb gas.

 

MILLORES

Contenidors

  • Tots seran iguals
  • Aniran ancorats a un rail, en lloc de tindre rodes, per a evitar que es moguen del lloc
  • Més capacitat:

ARA: entre 800 i 1.100 litres de capacitat; els de pedal, 2.400.

NOUS: 3.000 litres.

  • Més accessibles a les persones amb dificultats de mobilitat (menys alçària)
  • Camions de càrrega bilateral = els contenidors es podran col·locar indistintament a un costat o un altre del carrer

Contenidors soterrats

  • Es canviaran les bústies, el que facilitarà el buidatge, que serà més ràpid i, per tant, minimitzarà molèsties.

Zones delicades (Montgó o algunes del casc urbà)

  • L'empresa oferta col·locar 10 protectors de contenidors, que eviten, per exemple, que caiguen residus a barrancs. I podran personalitzar-se amb imatges de Dénia, etc

Restes de jardineria

  • ARA: 7 contenidors DE verd, i el plec obligava a augmentar-los a 15. Urbaser es compromet a instal·lar-ne 21.

Implantació de la fracció orgànica

  • La normativa europea obliga i ho exigia el plec. Urbaser a més ofereix la implantació de la fracció orgànica en contenidors tancats, d'accés amb targeta.
  • Es repartiran 10.000 contenidors per tots els habitatges de Dénia que estiguen interessats.
  • S'instal·laran 2 zones compostadores comunitàries
  • Es repartiran compostadores individuals per a les persones que ho sol·liciten

Recollida del fem

  • Tot el terme + zones on actualment no es dóna el servei: Garganta de Gata i Monte Pego.

Recollida porta a porta

El plec de condicions demanava que s'implantara en barris de vivenda baixa, com Baix la Mar i les Roques, i en la Xara i Jesús Pobre. Urbaser oferta donar també el servei de porta a porta de la fracció orgànica de l'hostaleria.

Paper i plàstic

  • En l'actualitat es fan 7 rutes diàries. Urbaser les duplica: 14.
  • A les zones amb porta a porta es repartiran 3.000 contenidors per a la fracció de plàstic o cartró.

Recollida d'estris

  • Es passa d'una ruta diària a dos, a l'incorporar-se servei de vesprada.

Recollida d'oli, vidre i roba

  • El plec demanava la recollida d'oli i vidre, però Urbaser ha incorporat també la de roba (a partir de 2025 es preveu que la roba siga una fracció més de residus)
  • S'incrementa de 22 a 28 el número de contenidors.

Recollida de bolquers i empapadors

  • Urbaser millora el plec amb esta oferta, principalment en zones on hi ha guarderies o en la residència d'ancians.

Neteja viària

  • De matí, vesprada i nit.

Maquinària

  • Camions més grans a gas (la concessionària instal·larà una estació pròpia per donar servei a la flota) / vehicles més menuts, elèctrics.
  • Camions amb compartiment dividit, que podran recollir dos fraccions al mateix temps.
  • Quatre agranadores (ara n'hi ha dos)
  • Dos camions cuba (ara n'hi ha un).
  • Tres màquines Karcher (ara hi ha una).
  • Fregat diari del paviment en totes les zones de vianants els mesos de juliol i agost.
  • Una moto elèctrica per recollir excrements de mascotes.
  • Un tractor desbrossador de cunetes.
  • 14 recol·lectors (cinc més que els que exigia el plec).
  • Papereres selectives, compartimentades, per a fires i esdeveniments.

Ecoparc

  • El contracte inclou la prestació del servei també durant les vesprades.
  • Punt per a la reutilització d'electrodomèstics
  • Ecopunt de proximitat fix, on dipositar electrodomèstics menuts
  • Cinc minipunts per a tòners d'impressora, telèfons mòbils o bateries.
  • Un miniecoparc mòbil

Últimes notícies

21/08/2024

Eclosiona un niu de tortugues a la platja del Raset

La matinada del 17 al 18 d'agost es va rebre l'avís en el Servei Ambiental Marí de l'ajuntament de l'eclosió d'un niu de tortuga marina en la platja de la Punta del Raset. Una telefonada de Jesús Tomás, biòleg de la Universitat de València, a partir d'un avís al 112 que alertava del naixement de tortugues en aquest punt.

Efectivament s'hi va localitzar un niu (al costat de la duna, a 52 m de distància de la vora de la mar) i tres exemplars que encara no havien arribat a la mar. Aquestes tres tortuguetes van ser traslladades a l'Oceanogràfic i 89 més van arribar a la mar per si mateixes.

Aquest niu segurament pertany a una tortuga que va ser vista per un grup de joves el 27 de juny i del qual es va rebre avís la nit següent a l'albirament. En no quedar-ne rastre ni precisar els informants una zona concreta, no es va poder localitzar el niu amb antelació.

D'aquí la importància de telefonar al 112 en el mateix moment de l'albirament d'una tortuga o dels rastres encara perceptibles en l'arena.

Van participar en l'operatiu:

  • Universitat de València
  • Fundació Oceanogràfic 
  • Policia Local de Dénia
  • Servei Ambiental Marí i de Pesca de l'Ajuntament de Dénia
Vore detall
20/08/2024

Vora 300 persones han gaudit enguany del programa 'Descobreix els paisatges de Dénia'

La nova edició del programa Descobreix els paisatges de Dénia s'ha tancat un estiu més amb una participació rècord: 269 persones s'hi han apuntat a les catorze excursions guiades, programades durant els mesos de juliol i agost, per indrets de Dénia i la comarca.

L'elecció de les destinacions de cada eixida té com a objectiu redescobrir per a veïnat i visitants l'entorn natural més pròxim i el seu atractiu turístic, més enllà de les platges.

Les propostes amb més acceptació, com cada any, han sigut les nits d'observació astronòmica des de la Lloma del Castanyar, que van reunir una trentena de participants en cada una de les dos cites organitzades amb la col·laboració de l'Associació Astronòmica de la Marina Alta, que hi va facilitar els telescopis d'alta resolució.

La via verda, el parc de les Bassetes, el Coll de Pous en el Montgó, la Marjal Pego-Oliva (on s'hi van veure àguiles pescadores reintroduïdes en la Muntanyeta Verda i amb les explicacions del voluntariat de la Fundació Migres), Segària, el jardí de l'Albarda de Pedreguer, l'ecomuseu i el celler de Teulada, Jesús Pobre i el mercat del riurau i la Vall de Lagua i l'arquitectura de pedra seca han protagonitzat la resta d'excursions. 

Vore detall
05/08/2024

Dénia llança la campanya 'Stop Colillas' per a reduir la contaminació mediambiental

La Regidoria de Medi Ambient va llançar divendres passat 2 d'agost la campanya Stop Colillas, amb l'objectiu fonamental de conscienciar a les persones fumadores perquè no tiren les burilles al sòl, per a evitar l'alta contaminació que provoquen en el medi ambient, sobretot perquè moltes de les burilles que acaben en el sòl, arriben a la mar a través de les clavegueres. El principal propòsit és reduir la contaminació per burilles en el medi ambient.

Les burilles contenen nombroses substàncies tòxiques que queden en part retingudes en el seu filtre, com són la nicotina, metalls pesants, l'àcid cianhídric, hidrocarburs aromàtics policíclics i fins i tot substàncies radioactives com el poloni-210. Des de fa anys, l'efecte nociu del tabac està arribant als no fumadors i al medi ambient, i milions de burilles diàries acaben en el sòl, provocant un veritable caos en el medi ambient.

Una de les principals accions de la campanya “Stop Burilles” és col·locar uns originals cendrers, repartits en diversos punts de la ciutat, que aniran instal·lats en fanals o pals, perquè les persones fumadores depositen #ací les burilles. Ara com ara s'han instal·lat 14 cendrers en Marqués de Camp, al carrer la Mar, al carrer Via, la Glorieta. A més, s'han instal·lat 3 cendrers en diferents ubicacions de la platja de la Marineta Cassiana, que ja al juny es va convertir en una “Platja sense fums”. I finalment s'instal·laran també en avinguda del Montgó i en la plaça París.

A més, en diferents platges de Dénia es posarà a la disposició dels fumadors, uns cendrers perquè es depositen en ells les burilles. S'han realitzat també uns vídeos amb persones tirant les burilles en els cendrers. Totes estes accions tindran la seua repercussió en les xarxes socials de l'Ajuntament.

Finalment, des de la Regidoria de Medi Ambient, es realitzarà unes xarrades informatives dirigides a #xiquet, adolescents i joves, perquè coneguen el mal mediambiental que provoquen les burilles i el mal en la salut que provoca el tabac. S'organitzaran xarrades amb diferents eixides de l'alumnat a llocs públics, al mercat municipal, al camp, a la mar, etc.

La regidora de Medi Ambient, Sandra Gertrúdrix, creu que esta campanya està tenint un bon acolliment, “ja des del primer dia que es van instal·lar els cendrers, es veia com molta gent els usava per a depositar les burilles”. “Esperem que esta campanya servisca per a conscienciar seriosament a les persones fumadores perquè no tiren les burilles al sòl, i que així puguem reduir la contaminació al medi ambient”.

Vore detall
08/07/2024

Dénia emprén un pla de mobilitat sostenible per a fomentar els modes de transport més respectuosos amb el medi ambient i racionalitzar l'ús de vehicles motoritzats

L'Ajuntament de Dénia ha iniciat el procés d'elaboració d'un Pla de Mobilitat Turística Sostenible, la ferramenta de gestió “que permetrà organitzar de manera eficient els diferents modes de transport de la ciutat, fomentant els més respectuosos amb el medi ambient (bicicleta, a peu i el transport públic), així com racionalitzar l'ús del transport motoritzat”, ha assenyalat el regidor de Seguretat Ciutadana, Javier Scotto. El servici d'assistència tècnica per a la redacció del Pla ha sigut adjudicat a l'empresa DOYMO per un import de 36.400 euros.

El pla de treball ha començat amb la recopilació d'informació facilitada per l'Ajuntament de Dénia sobre la mobilitat, el trànsit, la xarxa viària, plans i estratègies municipals que afecten la mobilitat i accessibilitat del municipi, els aparcaments, cens de vehicles, el transport de mercaderies i turístic, zones de càrrega i descàrrega, transport públic i altres dades que permeten realitzar un diagnòstic “quantitatiu i qualitatiu” sobre l'actual model de mobilitat dels residents, turistes i visitants.

A partir del pròxim dilluns, 8 de juliol, i fins al 31 d'agost, continuarà la recollida d'informació utilitzant diferents metodologies.

D'una banda, s'arreplegarà informació de la via pública mitjançant càmeres de vigilància per al comptatge de vehicles, bicicletes i vianants en diferents punts de la ciutat; aforadors (comptadors) de tub pneumàtic i aforadors automàtics amb càmerres per a la lectura de matrícules. Els punts on s'instal·len estos dispositius, “l'única finalitat dels quals és la recollida de dades sense cap fi sancionador”, estaran degudament senyalitzats al públic.

Javier Scotto ha destacat que el procés de diagnosi serà “molt participat” i inclou enquestes d'hàbits de mobilitat en línia, disponible en la web de l'Ajuntament de Dénia (www.denia.es) a partir de la setmana vinent, i telefònica, a una mostra de 400 persones.

Així mateix, l'empresa redactora mantindrà reunions amb tots els agents implicats en la mobilitat de la ciutat: comerciants, Mercat municipal, associacions de famílies d'alumnat, associacions de taxi i veïnals, AEHTMA i Cedma, entre altres.

La previsió del pla de treball és que la diagnosi definitiva estiga finalitzada al novembre de 2024.

La següent fase del procés serà l'elaboració del Pla, que estarà acabat a la fi de març de 2025 i arreplegarà les propostes per a planificar una mobilitat més eficient “que ens permetran la presa de decisions”, ha afegit Scotto.

Objectius

El regidor de Seguretat Ciutadana ha agrupat els objectius que es pretenen aconseguir amb este Pla en cinc apartats.

El primer és aconseguir una mobilitat més sostenible, disminuint la contaminació i el consum energètic així com el consum d'espai públic.

Una mobilitat més inclusiva, amb accessibilitat universal de voreres i espais públics i un transport públic accessible i adaptat a tots els segments socials, és un altre dels reptes plantejats.

Altres objectius són aconseguir una mobilitat més segura –disminuint els accidents- i més eficient –temps competitius en el transport públic, per exemple-.

Finalment, el Pla vol contribuir al fet que Dénia tinga una mobilitat més compartida, comptant amb la participació i interacció amb la ciutadania, la col·laboració entre administracions i la coordinació en els instruments de planificació.

El Pla de Mobilitat Turística Sostenible és una de les accions incloses en el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació (PSTD) 2021 i està finançat amb fons Next Generation UE.

Vore detall

Uso de cookies de viuiconviu.com

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y la experiencia de uso de este sitio web. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies.

ACEPTAR