Dénia promou el consum de taronges de productors locals a les escoles
L’ajuntament en repartirà 125 quilograms a cadascun dels quinze centres educatius de Dénia, la Xara i Jesús Pobre que participen este curs en la campanya
La Regidoria de Transició Ecològica de l’Ajuntament de Dénia posa en marxa el programa ‘Sucs a l’escola’ curs 2019/2020 als centres educatius de Dénia, la Xara i Jesús Pobre. És tracta d’una iniciativa innovadora de foment de la producció agroalimentària local, l’alimentació saludable a l’entorn escolar i la gastronomia sostenible.
El programa comença el 9 de desembre i es prolongarà fins al mes de maig de 2020. Hi participen els col·legis públics Pou de la Muntanya, Les Vessanes, Llebeig, Cervantes i Montgó, de Dénia, el Pare Pere de Jesús Pobre i el col·legi de la Xara; els centres d’Infantil Bambi i El Rodat; els centres concertats Carmelitas, Maristas i Paidos, el col·legi privat Alfa&Omega i els instituts Sorts de la Mar i Historiador Chabás de Dénia.
La dinàmica de la iniciativa consisteix en l’elaboració de sucs naturals per a l’alumnat en els centres educatius fets amb taronges de cultiu ecològic o residu zero que cultiven llauradors i llauradores locals. Per a l’obtenció dels sucs, l’ajuntament cedirà una màquina espremedora de propietat municipal, que cada setmana es traslladarà al centre on es desenvolupe l’activitat. L’Ajuntament de Dénia proporcionarà, a més, 125 quilograms de taronja de productors locals a cada centre participant.
L’alumnat del CEE Raquel Payá té una implicació especial en el programa, ja que hi participarà activament en el desenvolupament acudint a cada centre educatiu el primer dia de campanya per a realitzar alguna activitat d’hostaleria o de restauració relacionada amb la taronja.
La conducta i els hàbits alimentaris que influeixen en les preferències d'aliments s'adquireixen de forma gradual des de la primera infància. Com a resultat final, s'obté la configuració dels hàbits alimentaris que marcaran, en l'edat adulta, preferències i aversions definitives. Eixos hàbits influiran no solament en l'estat de salut actual, sinó que seran promotors de salut o del risc a emmalaltir en les etapes posteriors de la vida.
Per això, des de la Regidoria de Transició Ecològica s’ha volgut impulsar esta iniciativa entre la població escolar amb els objectius principals de fomentar el consum de sucs naturals a partir de fruita cultivada a la zona com una alternativa millor al consum d’altres aliments amb menys qualitat nutricional; posar en valor els productes agroalimentaris locals, com a forma d’afavorir la salut de les xiquetes i xiquets i promoure un consum saludable; i fomentar la diversitat agrària, reconeixent l’origen i les varietats.
El benefici del programa, per tant, és múltiple, segons assenyala la regidora de Transició Ecològica, Maite Pérez Conejero. D’una banda, l’alumnat consumeix més aliments locals i aprén sobre hàbits d’alimentació saludables i, a més, “es promou el sector agroalimentari de Dénia, la Xara, Jesús Pobre i la Marina Alta”.