El ple vota l’aprovació inicial del reglament del Consell Municipal Marítim-Pesquer i la modificació de l’ordenança de tinença d’animals
L’Ajuntament aprova per unanimitat l’expedient inicial per a aprovar el reglament del Consell Municipal Marítim-Pesquer. Un ens amb l’objectiu de “defensar l’ecosistema marí, la seua biodiversitat i l’ús sostenible de les activitats relacionades”. El reglament obliga al Consistori a crear xarxes de sinergia en el sector, garantir el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’assessorament de les diferents institucions municipals, comarcals i autonòmiques.
El consell estarà format per: presidència, secretaria, un representant de cada grup polític amb representació municipal, una persona tècnica del Departament de Medi Ambient i Transició Ecològica de l’Ajuntament, la Direcció Tècnica de la Reserva Marina d’interés Pesquer del Cap de Sant Antoni, la Direcció Tècnica del Parc Natural del Montgó i Reserva Marina Natural del Cap de Sant Antoni, una persona representant de Ports de la Generalitat, una persona representant del Real Club Nàutic de Dénia, una persona representant per cada un dels Ports Esportius del Port de Dénia, una persona representant de l’Associació d’Amarraments Públics de Dénia, una persona representant de l’Associació Local de Pesca Esportiva, una persona representant de l’Associació de Club de Busseig de Dénia i dues persones representants de la Confraria de Pescadors de Dénia. A més, es pot adherir una representació (empresarial, del Consell de Participació Ciutadana, persona física o organitzacions professionals del sector) puntual depenent del tema tractat a la sessió.
El reglament estarà a disposició de la ciutadania per fer les propostes pertinents en un termini de 30 dies després de la seua publicació al Bolletí Oficial de la Província d’Alacant (BOPA).
Modificació de l’ordenança de tinença d’animals
De la mateixa forma, la Corporació municipal ha acordat per unanimitat l’aprovació inicial de la modificació de l’ordenança municipal de tinença i benestar animal.
La modificació es deu al canvi de mentalitat i legislatiu respecte a la percepció dels animals que es té actualment. La normativa europea i nacional –Llei 17/2021- atorga als animals un estatus especial, pel qual se’ls considera éssers vius dotats de sensibilitat, contribuint així a la seua descosificació i a la lluita pels seus drets.
Pel que fa a les deixalles dels animals, s’inclou l’obligatorietat de dur sempre una botella d’aigua per netejar els restos d’orina. En cas de no ser així, es contempla una sanció d’entre 100 i 750 euros. També s’ha establit la prohibició d’alimentar els animals al carrer; comportant sancions similars a les anteriors. A més, serà obligatòria la inclusió dels animals al registre per a aquelles persones que passen una estança mínima de 3 mesos a Dénia; la inscripció al Cens municipal es farà, com a màxim, 30 dies després de la identificació amb xip de l’animal. El registre inclourà gossos de tota mena, i no només perillosos. Els gats, gossos i fures hauran d’estar vacunats amb l’antiràbica i disposar de targeta sanitària. L’incompliment d’aquestes disposicions suposarà una infracció lleu amb sancions d’entre 100 i 750 euros.
De la mateixa forma, s’ha contemplat la qüestió de les colònies felines; l’Ajuntament es fa responsable de controlar i enregistrar la població de gats a la ciutat. En relació als gossos, la nova ordenança regula l’ús dels parcs canins. També s’ha implementat una normativa relativa a les associacions animalistes, així com de l’activitat de cria i venda.
Per redactar el text s’ha tingut en compte les idees dels diferents grups de la Corporació municipal, a més de la dels experts del Col·legi de Veterinaris d’Alacant.
L’ordenança estarà a disposició de la ciutadania per fer les propostes pertinents en un termini de 30 dies després de la seua publicació al Bolletí Oficial de la Província d’Alacant (BOPA).