La Regidoria de Medi Ambient sol•licita reforçar la vigilància en la reserva marina del cap de Sant Antoni
El regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, ha presentat la memòria del Servei Ambiental-Marí i de Pesca de l'any 2017. El servei realitza tasques de vigilància de la reserva natural i marina del cap de Sant Antoni, col•labora en projectes i estudis amb altres administracions, universitats i associacions, duu a terme campanyes d'educació i divulgació ambiental marina, promou accions de neteja del litoral i ofereix visites guiades a la reserva. En 2017, un total de 3.995 persones van participar en les activitats organitzades pel servei.
Infraccions en la reserva marina
Quant a les intervencions i inspeccions de la reserva marina que duu a terme el servei de guardacostes, es van realitzar un total de 1.386 durant l'any passat. Entre elles, 723 van estar relacionades amb la intercepció d'embarcacions que naveguen per aigües de la reserva a més velocitat de la permesa, una xifra inferior que la registrada en 2016. Per a evitar aquestes actuacions, enguany s'ha abalisat tot el perímetre exterior de la reserva natural marina amb un total de 7 boies, distribuïdes des de l'eixida del port fins a la badia de Xàbia. Segons ha indicat el tècnic del Servei Ambiental-Marí i de Pesca, Toni Martínez, aquesta actuació és “fonamental” per a afavorir que els patrons de les embarcacions puguen controlar quin és el límit exterior de l'àrea protegida i s'orienten millor.
Les infraccions per fondejos indeguts a l'interior de la reserva també han experimentat un descens, especialment en la zona de la reserva d'interès pesquer. La instal•lació de trens de fondeig ha contribuït en gran part a aquesta millora.
Abalisament de les zones de bany
Respecte a la navegació de motos aquàtiques, prohibida en la reserva marina, no solament es registren infraccions de la normativa, sinó que els conductors envaeixen les zones de bany. Això ha impulsat a la Regidoria de Medi Ambient a sol•licitar autorització per a abalisar la zona de bany, entre el Trampolí i les Arenetes, incloent canals d'entrada i eixida per a embarcacions, caiacs i altres elements per a la pràctica d'esports aquàtics.
Reforç de la vigilància i neteja
La pesca submarina furtiva en aigües de la reserva és un altre dels problemes habituals als quals s'enfronta el servei i un dels principals enemics d'aquesta àrea protegida. La col•laboració de veïns i altres usuaris de la reserva és fonamental per a detectar aquesta pràctica il•legal. No obstant açò, el regidor Josep Crespo vol reforçar el servei de vigilància amb una altra patrulla i així li ho ha traslladat a la Conselleria de Medi Ambient.
La campanya “Per una mar neta” és una altra de les iniciatives que coordina el Servei Ambiental-Marí i de Pesca. En l'última jornada de neteja marina (2017) van participar 216 persones voluntàries i es van arreplegar un total de 210 quilograms de restes de plàstic, metall, cartó i paper, fusta, vidre, burilles i mànega hidràulica.
Albirament de cetacis
L'informe anual també reflecteix que Dénia segueix sent la població de la Comunitat Valenciana amb major registre d'albirament de cetacis. En 2017, es van comptabilitzar 73 albiraments validats del total dels 134 registrats a la Comunitat Valenciana.
Les espècies censades que transiten enfront de les costes denieres són el dofí mular, el dofí llistat, el rorqual comú, catxalots, tortugues marines i caps d’olla.
La Regidoria de Medi Ambient col•labora estretament amb organismes i entitats en la realització d'estudis, com el de freqüentació de cetacis que desenvolupa amb de la Universitat de València i la Conselleria de Medi ambient, o el projecte d'estudi del rorqual comú que duu a terme l'organització EDMAKTUB.
Educació i divulgació
En l'àrea d'educació i divulgació ambiental marina, el servei col•labora amb els centres educatius de la ciutat i alguns de fora per a acostar als escolars al mitjà marí a través d'activitats com a xarrades, visites guiades a la reserva marina o a les instal•lacions pesqueres de la ciutat. Durant el curs 2016/2017 van participar en aquestes activitats un total de 780 escolars.
Presentació del projecte OBMAR en el Saló Nàutic
D'altra banda, Josep Crespo ha recordat que el diumenge, a les 11.30 hores, es presentarà al sector de la nàutica esportiva i professional el projecte OBMAR de la Regidoria de Medi ambient en el Saló Nàutic de Dénia.
El diari d'observació marina OBMAR serveix de guia per a poder seguir de manera més científica el pas de cetacis enfront de la nostra costa. Va dirigit a tripulants d'embarcacions esportives i professionals i als particulars, cada vegada més, que observen des de terra el pas de cetacis per les nostres aigües. Les seues aportacions contribuiran a enriquir els estudis científics i seran publicades en la web de Medi Ambient, junt a totes les dades actualitzades d'albiraments en la zona.