Notícies

26/09/2017

Medi Ambient presenta el Diari d'bservació marina y la guia de la reserva

La Regidoria de Medi Ambient ha dut a terme dues noves iniciatives amb les quals pretén difondre els valors mediambientals del nostre entorn, en l'àmbit social, turístic i educatiu, com a via per a fomentar la seua cura, respecte i estima.

D'una banda ha editat un Diari d'Observació Marina OBMAR que servisca de guia per a poder seguir de manera més científica el pas de cetacis enfront de la nostra costa. El diari va dirigit a tripulants d'embarcacions esportives i professionals i als particulars, cada vegada més, que observen des de terra el pas de cetacis per les nostres aigües. Les seues aportacions contribuiran a enriquir els estudis científics i seran publicades en la web de Medi Ambient, al costat de totes les dades actualitzades d'albiraments en la zona.

La guia disposa de diferents apartats amb informació útil per a l'observador i consells sobre com observar als cetacis sense interferir ni molestar el seu pas.

El dissenyador de Dénia Jaume Pastor ha sigut l'encarregat de crear la imatge d'OBMAR, cercant “la visualització de l'espai marí i la seua protecció”. Un logo que transmet un missatge clar, utilitza els colors del mar i inclou elements característics del paisatge, com l'al·lusió al Montgó, la figura de dofins i una marca circular que remitent a la mirada a través d'uns prismàtics en el moment de l'observació.

Així mateix, d'aquí a uns dies eixirà publicada la guia “Dénia, paradís de la biodiversitat” amb informació sobre la reserva marina del Cap de Sant Antoni. Aquesta guia, la primera d'una sèrie en la qual està treballant la regidoria, cerca divulgar la riquesa de la reserva tant en l'àmbit turístic com a educatiu. S'ha editat un primer tiratge de 5.000 exemplars, en castellà, valencià i anglès, que es distribuiran en els centres educatius i en les oficines de Turisme de la ciutat.

La guia conté un catàleg d'aus marines, cetacis i altres espècies que habiten la reserva, al costat d'una secció sobre la posidònia i la seua importància. Reuneix, a més, informació sobre el Servei Ambiental-Marí i Pesca i la tasca que desenvolupa i sobre el projecte de recuperació de tortugues en el qual l'Ajuntament de Dénia col·labora amb l'ARCA del Mar de l'Oceanogràfic de València.

Vore detall
26/09/2017

Medi Ambient organitza una jornada de neteja marina amb voluntariat el 15 d'octubre

La Regidoria de Medi ambient i Canvi Climàtic organitza una nova jornada de neteja marina amb voluntariat el pròxim 15 d'octubre. El regidor de Medi Ambient, Josep Crespo, espera que la participació de persones voluntàries en la jornada “Per una mar neta” siga elevada i es puguen “igualar o superar” els 300 participants de l'any passat. Les persones interessades poden inscriure's ja enviant un correu electrònic amb les seues dades a l'adreça deniaviva@ayto-denia.es o cridant al 96 578 01 00, extensió 2011.

La neteja del litoral es realitzarà a tres nivells: en el fons marí, gràcies a la col·laboració de bussejadors; en la costa, amb voluntariat a peu, i en la superfície de l'aigua, amb la col·laboració d'embarcacions, caiacs i tables de paddle surf.

El voluntariat es concentrarà a les 9 hores al principi de l'escullera sud, on l'organització assignarà les zones a netejar i els farà lliurament del material necessari (borses i guants). A les 12.30 hores els participants es reuniran en Marina de Dénia, on es quantificaran i classificaran els residus arreplegats, gràcies a la col·laboració de l'empresa Segaplast, i se'ls oferirà un aperitiu abans de clausurar la jornada.

Depenent del nombre d'inscrits es podrà cobrir una major franja de costa en els treballs de neteja. L'elevada participació de la passada edició va fer possible que es netejara des de la platja de les Deveses fins a pràcticament la costa de Xàbia, segons ha apuntat el coordinador del Servei Ambiental-Marí i Pesca, Toni Martínez. En 2016 es van arreplegar un total de 325 quilograms de residus, entre ells 198 quilograms de plàstic, 111 de metall, 6 quilograms de cartó i paper i 7 quilograms de vidre.

Vore detall
19/09/2017

La Regidoria de Medi Ambient i Agricultura organitza una jornada i tres cursos d’agricultura de certificació oficial

La Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura de l’Ajuntament de Dénia ha organitzat tres cursos d’agricultura i una jornada, entre els mesos d’octubre i novembre, dirigits a persones que treballen el camp, les que voldrien treballar-lo, o que tinguen interés per l’agricultura. Els cursos, teòric-pràctics, són gratuïts i comptaran amb una certificació oficial.

L’objectiu del programa, segons destaca l’edil de l’àrea, Josep Crespo, és “oferir un espai formatiu formal perquè els professionals i no professionals assolisquen competències necessàries per a desenvolupar els cicles d’aquest sector”.

El primer d’ells, és el Curs de muntatge i manteniment d’instal·lacions de reg, i tindrà lloc els pròxims 4 i 5 d’octubre, de 16.30 a 19.30 hores. La inscripció està oberta fins al 29 de setembre.

El 18 d’octubre se celebrarà la Jornada sobre fertilització orgànica i compostatge, de 18 a 21 hores. En aquest cas, la inscripció serà del 2 al 13 d’octubre. 

El segon curs, “Cultiu de l’alvocat i altres fruiters tropicals com alternativa als conreus tradicionals”, es realitzarà del 30 d’octubre al 3 de novembre, de 18 a 21 hores, i la seua inscripció estarà oberta des del 10 al 27 d’octubre.

Per últim, del 13 al 16 de novembre, de 18 a 21 hores, serà el torn del curs “Control biològic de plagues”, amb inscripció des del 30 d’octubre al 10 de novembre.

La part teòrica de tots els cursos s’impartirà a la Casa de la Cultura i la part pràctica s’especificarà a cada cas. Per exemple, el primer curs a realitzar serà als horts urbans.

Els interessats en inscriure’s, hauran de fer-ho en les oficines de Medi Ambient de l’Ajuntament (Ronda les Muralles, 42). També es pot sol·licitar més informació enviant un correu electrònic a deniaviva@ayto-denia.es o al telèfon 96646 70 61. Tindran prioritat en la inscripció les persones desocupades o en risc d’exclusió social.

El programa, que ha comptat amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient i la Diputació d’Alacant, s’inscriu en l’Estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020 de la Regidoria de Medi Ambient, dins del Pla d’Acció Local <>, base la iniciativa Dénia-Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia.

Vore detall
18/09/2017

La campanya “Recicla els teus aparells” arriba a Dénia per a conscienciar a la població sobre la importancia del reciclatge

Divendres pròxim, 22 de setembre, arriba a Dénia “Recicla els teus aparells”, una campanya impulsada per la Generalitat Valenciana amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre la necessitat de reciclar, de manera correcta, els aparells elèctrics i electrònics.

Un equip d'informadors, identificats amb la imatge de la campanya, recorrerà la localitat mitjançant bicicleta amb remolc per a informar i arreplegar tots els aparells elèctrics i electrònics de menys de 20cm en desús que els veïns tinguen en les seues llars. En aquest sentit, es pretén evitar que els aparells acaben en els contenidors convencionals amb l'alt grau de contaminació que això comporta.

Amb la finalitat d'incentivar la participació entre els ciutadans, es lliuraran premis in situ a tots els veïns que dipositen els seus aparells en els remolcs, a més de sortejar un Ipad Mini 4 a través de la pàgina de Facebook @reciclatusaparatos.

La campanya ha sigut impulsada per la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient, en col·laboració amb les majors plataformes del sector, i ja s'ha desenvolupat amb èxit en altres municipis de la Comunitat Valenciana. Com a dada, en la seua primera edició l'any passat, es van arreplegar més de 3 tones de RAEEs.

El regidor de Medi ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, ha aplaudit la iniciativa i anima als ciutadans de Dénia a participar en la mateixa “donat que tots guanyem, contribuint a millorar el nostre present i futur mediambiental”.

Vore detall
18/09/2017

Dénia celebra el Dia Mundial de les Aus amb dues jornades ornitològiques

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial de les Aus, el pròxim 3 d'octubre, la Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic i l'empresa mediambiental Magic&Nature han organitzat dues jornades ornitològiques gratuïtes, el 30 de setembre i l'1 d'octubre, destinades a participants de totes les edats que vulguen introduir-se en el coneixement i cura de les aus.


El dissabte 30, es partirà des del parc de Torrecremada, a les 8.30 hores, cap al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, on es comptarà amb una ruta ornitològica per a iniciar-se en el món de l'observació d'aus aquàtiques i una sessió d’anellament científic, a càrrec del doctor ornitòleg Francisco Atiénzar. L'activitat finalitzarà amb un pícnic per als assistents, entorn de les 12 hores.

La sessió de la vesprada tindrà com a escenari el Centre d’Interpretació del Parc Natural del Montgó, en el Bosc de Diana, amb una mini fira de tallers mediambientals, des de les 17 hores, i berenar per als participants.


El diumenge, 1 d'octubre, es realitzarà una eixida en catamarà per a l'observació d'aus marines per la Reserva Marina del Cap de Sant Antoni. La ruta començarà a les 9.30 hores i es perllongarà fins a les 11 hores.

La finalitat de les activitats és aprofitar la proximitat del Dia Mundial de les Aus per a conscienciar sobre la fonamental funció de l'avifauna en el nostre ecosistema i la necessitat de conservar-la i protegir-la.


Les places són limitades, per la qual cosa es requereix una inscripció prèvia enviant un correu amb les dades personals a
magicandnature16@gmail.com

Vore detall
11/09/2017

Dénia instal•la 66 punts de recollida selectiva en les dependències municipals per a promoure el reciclatge

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic, gràcies a la col·laboració d’ECOEMBES, ha repartit una bateria de papereres de recollida de selectiu en les instal·lacions municipals de l'Ajuntament de Dénia, amb l'objectiu de fomentar les bones pràctiques en aquestes dependències i conscienciar a la ciutadania sobre la importància del reciclatge.

En total, segons ha informat el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, s'han instal·lat 66 punts de recollida de paper i cartó (132 papereres específiques) en els edificis municipals. En concret, són 8 els punts repartits pel consistori; 6 en Benestar Social; 4 en l'Oficina de Turisme, en Urbanisme i en Medi Ambient; 3 en la Casa de la Cultura i en la Residència; 2 en el Centre d’Art l’Estació, la Policia Local, l’Ajuntament de la Xara, el Centre Social, la Casa de Cultura de Jesús Pobre i en l'Oficina d'Informació i Turisme; i 1 punt de dos unitats en la resta d'edificis de titularitat municipal (Protecció Civil, TAPIS, Joventut, etcétera)

Aquesta acció està emmarcada dins de la campanya de foment del reciclatge, impulsada a principis d'estiu, amb l'objectiu de facilitar la labor a la ciutadania i per la qual es van instal·lar 20 nous contenidors de paper, 22 nous per a envasos i 3 nous de vidre en diversos punts del casc urbà, sumant-los als ja existents.

Segons ha destacat l'edil responsable, “és l’administració pública la primera que ha de donar exemple per a garantir el compromís de la societat amb el reciclatge”. Així mateix, ha afegit que "a esta iniciativa li seguiran altres destinades a l’àmbit educatiu relacionades amb la gestió de residus i el canvi climàtic”.

Vore detall
23/08/2017

Dénia instal•la nous panells informatius al Parc Natural del Montgó

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic ha instal·lat 5 nous panells informatius en punts estratègics d’accés al Parc Natural del Montgó pel que fa al terme de Dénia.

Aquests panells comprenen: recomanacions i normes d’ús per als visitants; inici de rutes des del Camí de les Colònies; interpretativa de la Colònia del Montgó (història de la colònia); inici de rutes des de la Punta de Benimaquia; i inici de rutes des de la pista del repetidor de Jesús Pobre.

Els indicadors exposen informació de les rutes recomanades als visitants d’aquest espai protegit, així com expliquen consells i recomanacions a l’hora de transitar per la muntanya per tal d’evitar situacions de perill i fomentar el respecte cap al seu valuós patrimoni natural.

El disseny quant a text, mapes, fotos i pictogrames ha estat a càrrec de l’equip educatiu del Parc Natural, i està en conformitat amb el manual de senyalítica dels Parcs Naturals de la Generalitat Valenciana.

Tant el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, com el director del Parc Natural, Joseba Rodríguez, han mostrat la seua satisfacció per aquesta col·laboració institucional que suposa una notable millora informativa per als nombrosos visitants del Montgó.

Vore detall
25/07/2017

La Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic, Agricultura i Pesca dissenya més de 30 accions per a fomentar la sostenibilitat i la producció, comercialització i consum de productes locals i ecològics

La Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic, Agricultura i Pesca ha engegat  l'Estratègia de Dinamització Agrària i Territorial per al període 2017/2020, un programa d'actuació que forma part del Pla d'Acció “Dénia&Marina Alta Tastinglife” de la Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO.

El regidor de Medi Ambient, Canvi Climàtic, Agricultura i Pesca, Josep Crespo, ha presentat les principals actuacions del programa, més de 30 en total, acompanyat per Àlvar Kuehn, tècnic encarregat del desenvolupament de les línies d'agricultura i pesca dins del Pla d'Acció Local “Dénia&Marina Alta Tastinglife”.

El principal objectiu de l'Estratègia de Dinamització Agrària i Territorial, ha exposat Kuehn, és “fomentar la producció, formació, comercialització i consum de productes locals i ecològics i impulsar una Administració més sostenible”.

Per a això estableix quatre àmbits de treball en els quals s'emmarquen les accions dissenyades: 

  1. El de governança pretén, entre altres objectius, l'apoderament del sector agroalimentari i el foment de la col•laboració entre administracions i entre aquestes i el sector.
  2. Un segon àmbit es dedica al territori i contempla, entre altres finalitats, la realització d'un diagnòstic i valorització del nostre entorn mediambiental, la creació d'un banc de terres (que es presenta divendres que ve, 28 de juliol, a les 19.30 hores, en la Casa de Cultura) i d'un banc de llavors o la confecció d'un mapa agronòmic del nostre territori.
  3. En l'àmbit de promoció econòmica, l'estratègia cerca l'enfortiment del mercat local o el foment de l’ecoturisme, entre altres metes.
  4. Finalment, es treballa en el camp de la formació, amb accions com la formació contínua en agricultura, ja engegada, o el projecte per a aconseguir formació certificada en agricultura ecològica; l'educació, a través del programa “Hort a escola”, que contempla impulsar els horts escolars, fomentar el producte local en els col•legis o realitzar visites als productors locals amb l'alumnat; i, finalment, la divulgació. En aquest últim apartat està prevista la identificació i catalogació d'arbres singulars, vies pecuàries i vies rurals, entre uns altres.

El regidor Josep Crespo ha enumerat unes altres de les actuacions previstes, com l'obertura, en el mes de setembre, d'un espai on s'oferirà informació sobre les activitats que van a dur-se a terme, els cursos programats, el funcionament del banc de terres o les subvencions dirigides al sector.

Un altre dels projectes en els quals s'està treballant és la creació d'un nou banc de terres amb parcel•les de propietat municipal.

Així mateix, la regidoria està dissenyant, dins del programa “Excursions en família” que desenvolupa durant els mesos del curs escolar, realitzar eixides relacionades amb el sector agrícola tant local com a comarcal. Com a exemples, Crespo ha citat les visites guiades que es projectaran al Poble Nou de Benitatxell per a conèixer el projecte BioMoscatell, als cultius d'arròs bombó de Pego, a la Via Verda, per a conèixer el cultiu de la taronja i les seues diferents varietats, a les confraries de pescadors, amb possibilitat d'assistir a una subhasta de peix o als cellers de Xaló.

La promoció del compostatge, aprofitant les restes orgàniques i de poda, o la creació d'un grup de consum de producte ecològic en el qual els membres estableixen un contacte directe i periòdic amb els productors locals per a la compra, actuant també com a dinamitzadors del producte ecològic local, són unes altres de les accions previstes.

Així mateix, s’elaborarà un catàleg de productors de Dénia i de la Marina Alta que es difondrà entre restauradors i particulars.

Finalment, el regidor Crespo ha anunciat la intenció d'incloure criteris mediambientals en les bases de contractació de l'ajuntament, que atorguen puntuació a les empreses més respectuoses amb el medi ambient, que controlen les emissions de CO2, la contaminació del sòl o treballen amb energies renovables.

Vore detall
21/07/2017

La Regidoria de Medi Ambient reforça el servei de neteja i gestió de residus i sol·licita la col·laboració de la ciutadania per a millorar-ho

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic s'ha proposat acabar amb l'anacronisme de la ciutat en matèria de gestió de residus, “instal·lada encara en el segle XX”, en paraules del regidor de l'àrea Josep Crespo. Per a açò ha dissenyat diverses línies d'actuació que passen per la conscienciació ciutadana a través de campanyes publicitàries i en xarxes socials i la incorporació de novetats i reforços en el servei. Encara que tot açò, ha subratllat Crespo, no va si pot ser sense la col·laboració i la implicació de la ciutadania. En aquest sentit, el regidor recorda que no s'ha de traure la brossa a la via pública abans de les 21 hores, que aquesta ha de dipositar-se en els contenidors dins d'una borsa, per a evitar la brutícia i les males olors, i que és fonamental la separació de residus.

Més contenidors de recollida selectiva

En aquest sentit, per a fomentar el reciclatge selectiu i facilitar la labor a la ciutadania, a partir de la setmana vinent s'instal·laran nous contenidors de recollida selectiva en diversos punts del casc urbà. En concret, després d'un estudi de les necessitats detectades, es col·locaran tres nous contenidors de vidre, que se sumen als 57 ja existents; 20 nous de paper, que s'afigen als 40 actuals i 22 nous per a envasos, que reforcen els 38 ja instal·lats. Aquest increment de contenidors es farà extensiu pròximament al disseminat, començant per les zones del Montgó i Les Rotes.

Així mateix, el regidor de Medi Ambient ha anunciat que s'està treballant en la implantació a Dénia de l'anomenat 5è. contenidor, destinat al dipòsit de brossa orgànica. El cinquè contenidor s'utilitza per a reciclar els biorresidus o brossa orgànica generada en la llar o en el jardí i la seua implantació és necessària per a complir la normativa europea que estableix que la recollida selectiva d'aquests residus orgànics ha de ser, com a mínim, del 50% del total en 2020.

Referent a açò, Crespo ha demanat que la ciutadania prenga consciència que si es diposita una borsa de restes de verd en un contenidor normal de brossa, la seua gestió en la planta de tractament “costa a tots els ciutadans de Dénia quatre vegades més que si es dipositara en el contenidor adequat”.

901 101 150: recollida gratuïta de mobles i estris

Altre dels problemes més habituals és l'abandó de mobles, electrodomèstics i altres estris en la via pública. Sobre aquest tema, Josep Crespo ha indicat que existeix un servei gratuït de recollida d'aquest tipus de residus de major grandària, que qualsevol ciutadà pot sol·licitar cridant al 901 101 150. El servei es presta diàriament, de 8 a 15 hores. A més, en horari de matí i vesprada, l'usuari pot dipositar-los personalment en l'ecoparc.

Com a exemple d'aquesta problemàtica, Crespo s'ha remès al passat 15 de juny. El servei gratuït de recollida va concertar telefònicament vuit cites aqueix dia. No obstant açò, es van trobar mobles i estris abandonats pels seus propietaris en altres 106 punts de la ciutat. Per a evitar en la mesura que siga possible aquestes situacions, que deterioren la imatge de la ciutat, des del passat 1 de juliol, la regidoria ha ampliat l'horari del vehicle de propietat municipal que recorre el casc urbà localitzant i arreplegant de la via pública aquest tipus de residus.

Nous punts per a l'ecoparc mòbil

Altra de les mesures que Medi Ambient ha adoptat per a fomentar el reciclatge és l'ampliació de l'horari de l'ecoparc mòbil que s'instal·la, de dilluns a dissabte, en diversos punts de Dénia i també en La Xara i Jesús Pobre. El servei, que fins ara funcionava solament al matí, estarà disponible també a les vesprades, incorporant noves destinacions com la plaça Valgamediós, el carrer Pont o el carrer Carlos Sentí.

Així mateix, “com l'Administració ha de ser la primera a donar exemple”, la regidoria ha encarregat contenidors de paper per a oficina que es distribuiran per totes les dependències municipals per a la seua recollida i posterior reciclatge.

Medi ambient també actuarà en l'àmbit educatiu i està redissenyant l'oferta d'activitats d'educació ambiental que cada any desenvolupa en els col·legis per a introduir, entre altres novetats, tallers específics de gestió de residus i canvi climàtic.

Premis i sancions

Finalment, Josep Crespo ha indicat que a partir d'ara “anem a ser més seriosos i rigorosos en el control dels qui fan un ús impropi o inadequat dels contenidors de la via pública i amb les sancions que açò comporta i que poden arribar als 2.000 euros de multa”.

Com a contrapunt, es preveu premiar a qui recicle amb l'engegada d'una targeta per als usuaris de l'ecoparc amb la qual acumularan punts cada vegada que vagen a dipositar residus. Aquests punts, segons ha comentat Crespo, es reflectiran després en descomptes en la taxa de la brossa.

Vore detall
20/07/2017

Presentació a Dénia del Programa de recuperació d’horta local, el Pla de Producció Ecològica i el Pla de la Diversitat Agrària

L’augment, la promoció i la formació en agricultura ecològica, la recuperació i divulgació de les llavors autòctones tradicionals, el suport a nous productors i la recuperació d’horta formen part dels objectius estratègics de l'Estratègia de Dinamització Agrària i Territorial 2017/2020 de la Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura, i s’inclouen també dins del Pla d'Acció Local «Dénia&Marina Alta #Tastinglife», base de la iniciativa Dénia-Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia.

En esta línia, la Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura organitza dos presentacions obertes la setmana pròxima:

D’una banda, el dilluns 24 de juliol, a les 19.30 hores, a la Casa de la Cultura de Dénia, tindrà lloc la presentació del I Pla Valencià de Producció Ecològica i del Pla de la Diversitat Agrària, amb la intervenció de Josep Roselló, cap de Secció de Tecnologia, Projectes i Recursos del Servei de Producció Ecològica, Innovació i Tecnologia de la Generalitat Valenciana.

A més, el divendres 28 de juliol, a les 19.30 hores, també a la Casa de Cultura, es presentarà el Programa de recuperació d’horta local, Banc de Terres. Fa unes setmanes, l’Ajuntament de Dénia aprovava les bases reguladores per a la creació i funcionament del banc de terres agrícoles. Es tracta d’una iniciativa que permetrà “recuperar superfície agrícola, facilitar l'accés a la terra a més productors i un suport als productors actuals que per diferents motius no arriben a treballar totes les terres que tenen, implicant també un augment del producte local, en major quantitat i més varietat”.

Vore detall
06/07/2017

La Regidoria de Medi Ambient introdueix noves rutes guiades en el programa estival “Descobreix els paisatges de Dénia”

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic ha organitzat una nova edició del programa “Descobreix els paisatges de Dénia”, una iniciativa per als mesos d'estiu que té com a objectiu “promoure entre veïns i visitants les eixides a peu pel nostre entorn natural i aprendre de la naturalesa i conèixer-la per a valorar-la i respectar-la”, ha destacat el regidor de l'àrea, Josep Crespo. Crespo ha presentat hui la programació acompanyat del coordinador d'Educació Ambiental de la regidoria, Rafa Urios.

“Descobreix els paisatges de Dénia” proposa 15 rutes de baixa dificultat per diversos racons del nostre mitjà natural com la Via Verda, les Bassetes, el riu Alberca o el parc natural del Montgó. Enguany s'han incorporat recorreguts nous com el passeig guiat pel castell per a conèixer la flora i fauna que l’habiten, la ruta per la plana de Sant Jeroni-cap de Sant Antoni, una excursió a Vall de Laguar per a conèixer-ne l’arquitectura rural i el paisatge de muntanya o una vetlada en el jardí mediterrani de l’Albarda amenitzada amb una actuació musical.

“Descobreix els paisatges de Dénia” comença el 19 de juliol i es perllongarà fins a l'11 d'agost. Totes les activitats tindran lloc al capvespre i, en ocasions, a la nit. Per a participar es requereix realitzar una inscripció prèvia enviant un correu electrònic a
deniaviva@ayto-denia.es.

Per al mes de juliol, les eixides programades són Via Verda-parc Bassetes i dunes (19 de juliol); Jardí de l’Albarda (20 de juliol); costa rocosa de les Rotes i visita a la xiloteca particular de Manuel Soler (21 de juliol); i una visita al Mercat del Riurau de Jesús Pobre amb degustació de productes de la terra i ruta pel paisatge agrícola de la població fins a arribar a l'olivera mil•lenària (23 de juliol). Amb la col•laboració de l'empresa deniera d’ecoturisme Magic&Nature es realitzaran una ruta guiada per la Xara, Benimaquia, Coll de Pous i la Pedrera (26 de juliol), la nova visita a la naturalesa urbana del Castell de Dénia (27 de juliol), el recorregut per la plana de Sant Jeroni i el cap de Sant Antoni (Montgó) i una excursió a la marjal de Pego-Oliva (30 de juliol).

Agost comença amb un itinerari per la senda del riu Alberca i la Via Verda fins a arribar a la seu de l'Associació Astronòmica de la Marina Alta, on els participants podran observar els estels amb telescopis guiats per membres de l'associació (2 d'agost). L'endemà s'ha programat una ruta circular per la cova de l’Aigua i el Racó del Bou i el 4 d'agost serà per la Via Verda, el parc Bassetes i les dunes. Una ruta pels molins, el bosc mediterrani i l'arquitectura rural de Jesús Pobre, que finalitzarà amb una visita al Mercat del Riurau és la proposta per al 6 d'agost. El dia 9 es realitzarà un passeig des del final de les Rotes fins a Dénia, visitant la col•lecció de fustes de la xiloteca. I per a finalitzar la programació de “Descobreix els paisatges de Dénia” dues rutes noves: la Vall de Laguar i la seua arquitectura rural (10 d'agost) i visita al Jardí de l’Albarda amb l'al•licient de gaudir d'un concert a l’interior (11 d'agost).

Casetes mediambientals

El regidor Josep Crespo, ha recordat que els punts d'informació mediambiental que es van engegar durant l'estiu passat en les Marines (Bassetes) i les Rotes (Marineta Cassiana), obrin també enguany atesos per personal titulat en ciències ambientals.

De dilluns a dissabte, amb horari de 9 a 14.30 hores, oferiran al públic informació sobre l'entorn natural de Dénia. Les vesprades dels dimarts i els divendres, a les 19 hores, realitzaran rutes guiades gratuïtes. Els dimarts seran per les Marines, visitant el sistema dunar, el port i el mirador del far, i els divendres per les Rotes per a descobrir les microreserves de flora, la reserva marina del cap de Sant Antoni i la Torre del Gerro.

La resta de vesprades el personal de la caseta dels Marines realitzarà funcions d'informació i conscienciació a peu de platja i el de les Rotes ho farà en la senda de la cova Tallada, oferint consells sobre com accedir i informant dels perills als excursionistes.

Cova Tallada

Per a reforçar la seguretat de les persones en aquesta ruta a la cova Tallada, els ajuntaments de Dénia i Xàbia han instal•lat aquest mateix matí panells informatius en els accessos a la cova per les Planes (Xàbia) i pel carrer de la Via Làctica (Dénia) amb pictogrames que alerten del risc de caigudes i despreniments, les prohibicions d'acampar o encendre foc, l'absència de cobertura fins i tot per a realitzar telefonades d'emergència al 112 o la recomanació d'utilitzar un calçat adequat per a l'accés, entre uns altres.

Vore detall
05/07/2017

L'Ajuntament de Dénia i Ecovidrio participen en el pla integral per a incrementar el reciclat de vidre a l'estiu

Més de 140 establiments hostalers de la ciutat se sumen a la campanya ‘Pren nota, recicla vidre’

Ecovidrio, l'entitat sense ànim de lucre encarregada de la gestió del reciclat de residus d'envasos de vidre a Espanya, i l'Ajuntament de Dénia presenten el pla integral per a incrementar el reciclat de vidre de Dénia durant el període estival.

La campanya ‘Pren nota, recicla vidre’ comptarà amb la col·laboració de més de 140 bars i restaurants de la localitat, als quals se li lliuraran més de 50 poals adaptats per a facilitar-los la labor de reciclatge. Així mateix, s'instal·laran nous punts de reciclat, que se sumaran als ja existents, i es vinilaran contenidors amb motius estiuencs per a sensibilitzar a la ciutadania.

L'estiu és una època fonamental per a incrementar el reciclatge de vidre. L'augment de turistes, així com l'increment del consum en el sector hostaler, comporten que al llarg d'aquest període es recicle aproximadament el 30% del total de residus d'envasos de vidre de tot l'any. En aquest sentit, la col·laboració del sector hostaler, que genera quasi el 50% dels residus d'envasos de vidre, és clau.

El reciclatge de vidre aporta grans beneficis al medi ambient. De complir-se les previsions, amb el vidre reciclat en els 74 municipis de tota Espanya que participen en la campanya, s'aconseguirà evitar l'extracció de més de 36.800 tones de matèries primeres, equivalents a quatre vegades el pes de la Torre Eiffel. A més, s'evitarà emetre 20.500 tones de CO2 a l'atmosfera, un benefici per al medi ambient similar a retirar 5.000 cotxes de la circulació durant 1 any.

Dades de reciclat de vidre a Dénia

Segons les últimes dades relatives a 2016, la ciutadania de Dénia va reciclar un total d'1.636.020 quilograms de vidre, la qual cosa suposa que cada habitant va reciclar de mitjana 39,5 kg.

Respecte a la taxa de contenerització, Dénia se situa en una mitjana de 119 habitants per contenidor, explicant en l'actualitat amb un total de 349 iglús per als residus d'envasos de vidre instal·lats.

El xef Ángel León, ambaixador de la campanya

Ángel León, conegut com el ‘xef del mar’ i impulsor de la sostenibilitat en l'alta cuina amb iniciatives com el reciclatge de peixos de descarte, és l'ambaixador de la campanya ‘Pren nota, recicla vidre’. El xef ha creat un gelat marí sostenible i ha realitzat una crida a ciutadans i professionals de l'hostaleria per a animar-los a reciclar vidre en aquesta època. Els establiments concursaran per a guanyar una classe magistral amb Ángel León en el seu restaurant Aponiente, guardonat amb dos estels Michelin.

2017 ha sigut proclamat per Nacions Unides com l'Any Internacional del Turisme Sostenible amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la necessitat de minimitzar l'impacte a l'entorn d'un dels sectors econòmics més importants a tot el món. En aquest context, molts dels millors restaurants del nostre país, com a Can Roca o Arzak, així com la xarxa de Paradores, s'han incorporat ja a ‘La Gran Cadena’, una iniciativa impulsada per Ecovidrio i els germans Roca per a sensibilitzar sobre el reciclatge.

Vore detall
03/07/2017

Medi Ambient recorre al potencial de les xarxes socials per a difondre els seus missatges de prevenció d'incendis forestals

La Regidoria de Medi Ambient ha llançat una campanya de prevenció d'incendis forestals que aprofita l'abast de les xarxes socials per a informar i conscienciar a la població sobre aspectes clau de la prevenció. “Que cremen les xarxes (i no les muntanyes)” és el títol de la campanya que es difondrà en les webs i perfils de Facebook de Medi Ambient, Turisme Dénia i l'Ajuntament per a ser compartida pels usuaris i inclourà diferents banners i vídeos, editats en castellà, valencià i anglès, amb missatges i consells per a evitar incendis.

Així mateix, s'ha editat un tríptic amb consells preventius per a protegir els habitatges –podar degudament els arbres i plantes de les parcel·les o emmagatzemar els combustibles en llocs ventilats i protegits, entre uns altres-, pautes per a utilitzar les barbacoes i què fer i com actuar en cas d'incendi. Aquests tríptics es repartiran entre les associacions de veïns de la ciutat, les regidories de barri, edificis municipals, empreses de lloguer d'allotjaments turístics i hotels.

Quant a les labors de vigilància d'incendis forestals, el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, ha assenyalat que van començar el passat 15 de juny amb la participació de voluntariat de l’Agrupació contra Incendis Forestals (ACIF) Marina Alta, Protecció Civil i Policia Local de Dénia, Gata, Xàbia i Pedreguer i la Guàrdia Civil.

Des de l’Ajuntament de Dénia, els departaments de Parcs i Jardins i Medi Ambient són els responsables del manteniment i control de l'estat de les parcel·les per a evitar incendis.

Parcs i Jardins realitza diverses neteges dels solars municipals al llarg de l'any i Medi ambient s'encarrega de fer un control i seguiment de les parcel·les privades, “la qual cosa implica molt treball, temps i recursos, ja que es tracta d'un procés administratiu molt lent”, ha indicat Crespo. No obstant açò, en els últims dos anys ha augmentat el nombre d'expedients oberts a propietaris de parcel·les en mal estat de conservació (en 2012 van ser 71 i han anat incrementant-se fins als 201 oberts en 2016 o els 63 registrats en el primer trimestre d'enguany).

Així mateix, la Regidoria de Medi Ambient ha començat a realitzar execucions subsidiàries per a poder condicionar les parcel·les desateses pels seus propietaris. En 2016, es van dur a terme 15, corresponents a expedients de 2011 i 2012, amb una inversió aproximada de 30.000 euros. Per a 2017 s'ha habilitat una partida pressupostària d'altres 30.000 euros per a fer front a aquestes execucions subsidiàries.

Crespo ha recordat que posteriorment es carregarà als propietaris de les parcel·les els diners que l'Administració Pública ha invertit a condicionar-les, a més de la sanció per incomplir l'ordenança municipal de regulació d'abocaments i conservació de solars i parcel·les, que pot arribar als 3.000 euros.

Vore detall
27/06/2017

Tres persones interceptades pel Servei de Vigilància quan practicaven pesca submarina il·legal

El servei de vigilància de la reserva marina (guardacostes) cogestionat per l’Ajuntament de Dénia i la Generalitat Valenciana, va sorprendre dissabte passat a tres persones que es trobaven practicant il·legalment pesca submarina en aigües de la reserva marina.

Una vegada més, la col·laboració ciutadana ha sigut clau per a aconseguir atallar un dels majors problemes als quals s'enfronta aquesta àrea marina protegida, el furtivisme.

Els guardacostes es trobaven realitzant exercicis amb l'helicòpter de Salvament Marítim (HELIMER 204) quan van rebre la trucada d'un ciutadà, alertant-los d'una embarcació sospitosa en la zona.

Van procedir llavors a la localització i intercepció d'una embarcació pneumàtica amb una persona a bord, que donava suport a altres dues persones que es trobaven practicant pesca il·legal a l'interior de la Reserva Marina d'Interès Pesquer del Cap de Sant Antoni, concretament en zona escarpada i molt pròxima a la costa.

En veure's sorpresos in fraganti, van soltar els fusells que estaven utilitzant en aqueix moment, que van quedar surant en la superfície. No obstant açò, durant la maniobra d'aproximació els guardacostes havien pres imatges en la qual apareixien pescant amb els esmentats aparells, que van ser arreplegats per la Policia Local de Dénia.

Malgrat el poc temps transcorregut entre la recepció de l'avís i l'actuació, els furtius ja havien matat un bon nombre de peixos: dos llobarros, tres orades, un sarg, una vidriada, dues corbines i un xicotet mero, que a més era inferior a la talla mínima permesa. El peix confiscat va ser lliurat a la residència de Santa Llúcia.

Els pescadors furtius van ser traslladats fins al port de Dénia, on agents de la Guàrdia Civil, Àrea Fiscal de Dénia, van procedir a la seua identificació i comprovació de dades i van decomissar tots els pertrets utilitzats per a la pesca il·legal, així com el motor i l'embarcació utilitzada.

El servei de guardacostes vol agrair públicament la col·laboració ciutadana, ja que gràcies a ella s'aconsegueix una major efectivitat a l'hora d'acabar amb aquestes pràctiques il·legals, a més de ser una mostra del grau d'implicació dels residents i visitants de la nostra ciutat en la conservació del mitjà marí.

Vore detall
26/06/2017

Els serveis de neteja retiren 15 tones de residus de les platges després de la Nit de Sant Joan

Els serveis especials de neteja han retirat un total de 15 tones de residus de les platges de Dénia després de la Nit de Sant Joan. Restes de cendra, brases, arena barrejada amb fusta i uns altres inertes han sigut eliminats de les platges per un dispositiu especial que va començar sobre les 04:50 hores de la matinada del dissabte i va finalitzar aproximadament a les 10.45 hores del matí.

Quant a altres restes, s'han arreplegat uns 4.800 quilograms de residus orgànics, plàstics i de vidre, sent les platges de la Marineta Cassiana, Punta del Raset i Molins les que més n’han acumulat. Com a dada, de mitjana en un dia normal s'arrepleguen 750 Kg de residus. En aquest sentit, el reforç realitzat en contenidors enguany “ha sigut positiu”, segons ha comentat el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, “ja que hi estaven plens, prova del compromís dels usuaris amb la neteja de les platges”. I és que enguany, com a novetat, es van distribuir 10 contenidors grans de 1.500 litres entre les platges de la Marineta Cassiana, Punta de Raset, Marines i Albaranes, així com 2 iglús de vidre en Punta Raset.

El dispositiu especial engegat per la concessionària de la neteja de platges va comptar amb 14 operaris extra (5 més que l'any anterior per tractar-se d'una festivitat trànsit de divendres a dissabte), sumant-se així als 11 treballadors habituals. Com a reforç a la maquinària, es va comptar també amb dos camions 6x6, 1 pala carregadora de tipus frontal i 1 retroexcavadora mixta.

Vore detall
23/06/2017

Dénia dota de més personal i recursos de neteja de platges en la Nit de Sant Joan

Com a novetat en 2017, l'Ajuntament ha incrementat el número de papereres en les platges per al 23 de juny, Nit de Sant Joan, donat l’insuficient dotació i la seua escassa dimensió per a una nit en què es generen tants residus. En concret es van a distribuir 10 contenidors grans d'1.500 litres: 4 en la Punta de Raset, 3 en la Marineta Cassiana, 2 en els Marines (Albarans) i 1 en els Molins. Així mateix, s'instal·laran 2 iglús de vidre en el passeig de la Punta de Raset, per tal que els usuaris no deixen les botelles a la platja a i els cristalls escapen del garbell.

Per als treballs posteriors a la Nit de Sant Joan es realitzarà la neteja de l'arena mitjançant garbell mecànic, recollida mecànica de fogueres i recollida manual de residus. Per a açò es comptarà amb 2 tractors amb garbell, 2 vehicles multiusos 4x4, 1 camió de 3.500 kg i 3 vehicles de transport. Addicionalment, s'incorporaran com a mitjans extraordinaris: 2 camions 6x6, 1 pala carregadora de tipus frontal i 1 retroexcavadora mixta.

També com a novetat enguany, a les 11 persones assignades en el plec se sumaran 14 operaris extra (5 més que l'any anterior), amb motiu de la celebració de la festivitat en trànsit de divendres a dissabte.
Des de l'Ajuntament s'espera que els ciutadans gaudisquen de la nit en les platges amb civisme i responsabilitat.

 

Vore detall
21/06/2017

EL vaixell "WWF Solar" desembarca a Dénia amb activitats de sensibilització i sostenibilitat mediambiental

“Embarca't amb el WWF Solar” és la campanya de WWF Espanya que ha arribat a Dénia, emmarcada dins de la iniciativa internacional “Fish Forward”, amb l'objectiu de conscienciar al públic en general sobre els ecosistemes locals i la importància de realitzar un consum sostenible de peix i marisc.

L'element principal de la campanya és el vaixell solar “WWF Solar” que es troba des d’ahir en el Port de Dénia fins a diumenge que ve, 25 de juny. Es tracta d'un catamarà de 14 metres d'eslora que es mou únicament amb l'energia del sol a través d'un sistema fotovoltaic de plaques solars i acumuladors d'energia. La iniciativa inclou: un punt d'informació sobre la singular embarcació, passejos a bord i realització de diverses activitats educatives i de sensibilització.

Entre les activitats podrem trobar un taller de pesca sostenible; un joc de simulació sobre la compra de peix i marisc; presentació de consells, receptaris i guies de consum; i un conta-contes amb marionetes que ens acostaran la problemàtica i les solucions vinculades al consum de recursos pesquers.

Els passejos a bord es gestionaran a través del punt informatiu, el qual inclourà també altres activitats com Photo call, concurs de dibuixos, informació sobre l'entitat i presentació de la seua nova guia de consum.

L'horari és el següent:

Dimecres 21:

  • (10 a 13 hores) Activitat en el Mercat de Dénia
  • (10 a 14 hores) Embarques
  • (18 a 22 hores) Punt d'informació en el Port

Dijous 22

Matí acomiadat del primer grup i recepció del segon. Formació anàloga del primer torn.

Divendres 23

  • (10 a 13 hores) Activitat amb grup en port-vaixell
  • (19 a 24 hores) Punt d'informació

Dissabte 24

  • (10 a 14 hores) Embarques de les invitacions lliurades la vesprada anterior
  • (19 a 24 hores) Punt d'informació

Diumenge 25

  • (10 a 14 hores) Embarques de les invitacions lliurades en la vesprada anterior
  • (18 a 22 hores) Punt d'informació


Des de la Regidoria de Medi ambient i Canvi Climàtic s'anima als veïns de Dénia a participar en la iniciativa, la qual proposa un model energètic basat en la conservació dels ecosistemes marins i facilita la conscienciació a través de l'experiència de navegar de forma sostenible.

Vore detall
20/06/2017

Dénia és escenari de l'engegada del nou producte turístic PescaTurisme Comunitat Valenciana

Dénia ha sigut la destinació escollida per a l'engegada del nou producte de turisme experiencial PescaTurisme Comunitat Valenciana, llançat per l'Agència Valenciana del Turisme, en col•laboració amb la Direcció general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat.

PescaTurisme proposa viure l'experiència d'una jornada de pesca tradicional en les embarcacions locals, comprar a bord el peix capturat i que el cuinen en algun dels restaurants de la destinació que s'adherisquen al projecte.

“Partint del que som com a territori -la pesca, la cultura ancestral, allò autòcton i genuí- podem fer possible que aquest gran recurs que tenim es convertisca en un producte turístic que puguem comercialitzar adequadament i que açò signifique també diversificar l'economia, l'oferta turística i avançar en un model més qualificat i experiencial, que és el que demanden els mercats”, segons declaracions del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.

Colomer ha participat, amb l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, la presidenta de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AEHTMA), Cristina Sellés, membres de la Confraria de Pescadors de Dénia, empreses del sector turístic, tècnics de gestió turística i de medi ambient, mitjans de comunicació especialitzats, agents de viatges, guies de turisme i estudiants de turisme en el viatge experiencial PescaTurisme amb el qual s'ha iniciat la jornada de difusió d'aquest nou producte.

A la tornada a port, els participants han realitzat una visita guiada a la llotja, oferida per la Confraria de Pescadors de Dénia, i s'han desplaçat al CdT Marina Alta de Dénia per a gaudir d'una experiència gastronòmica amb el peix capturat oferida pel personal i alumnat del centre.

Aquesta vesprada està prevista en el CdT una jornada tècnica sobre el producte PescaTurisme Comunitat Valenciana amb ponències i taules redones sobre el potencial del turisme pesquer i el seu desenvolupament dins en el marc del programa ‘Crea Turisme’ impulsat per l'AVT, que aposta per adaptar l'oferta als desafiaments actuals del mercat turístic, diversificant-la amb productes vinculats a la gastronomia el patrimoni o la cultura.

Vicent Grimalt, alcalde de Dénia s'ha mostrat convençut de l'atractiu d'aquesta nova proposta, a la qual es poden adherir moltes altres ciutats de la Comunitat a partir d'ara.

A Dénia, el producte PescaTurisme es coordinarà entre les Regidories de Medi Ambient-Pesca i Turisme i la Confraria de Pescadors, junt amb els restauradores de la ciutat. Des de demà, les persones interessades a viure aquesta experiència poden contactar amb la Confraria per a realitzar la seua inscripció d'embarcament en una de les barques de pesca tradicional que cada dia ixen a pescar des del port.

Com a atractiu afegit, el projecte Dénia Pesca Turisme també inclou un vessant científic, ja que els participants que ho desitgen podran col•laborar amb el Servei Ambiental Marí i de Pesca de l'ajuntament en la recollida de dades sobre els albiraments de cetacis i aus migratòries que es produïsquen durant la jornada de faena en la mar. Als interessats se'ls facilitaran unes fitxes amb informació de les espècies que freqüenten la costa perquè puguen identificar-les i establir en quin punt les han vist. Les dades facilitades, després de la seua validació, seran traslladades a les administracions i organismes que realitzen estudis de freqüentació de cetacis enfront de la costa de Dénia.

Vore detall
09/06/2017

Dénia celebra la Setmana del Medi ambient i els Oceans amb activitats durant tota la setmana

Durant tota la setmana s'han celebrat diverses activitats, organitzades per la Regidoria de Medi ambient i Canvi Climàtic, amb l'objectiu de posar el valor la biodiversitat i l'entorn natural. La Setmana del Medi Ambient i els Oceans va començar el dissabte passat amb activitats en el parc de Torrecremada i amb una participació total en la jornada de quasi 100 persones.  

En el taller de cuina, prop de 30 persones van poder conèixer bones pràctiques, de la mà del cuiner Juan Padilla, per a millorar la conservació i aprofitament dels aliments a l'hora de cuinar receptes basades en productes de la terra, subministrats per l’Hort Obert. A la vesprada, els participants també van dur a terme activitats de Tai Txi i danses meditativas.

Com a fi d'un dia intens, en el qual es va impulsar la relaxació i el contacte amb la naturalesa, es va celebrar un concert a càrrec de Gema Rodríguez de música d'instruments ancestrals, de diferents tradicions i amb provats efectes terapèutics.

El diumenge 4 de juny va tenir lloc l'última excursió organitzada per la Regidoria en el marc de “Activitats en família”. Els 25 participants van realitzar una eixida senderista per la Torre del Gerro, els Molins de la Plana i l'àrea recreativa, fins al port de Xàbia on van agafar un vaixell de tornada a Dénia.

També el diumenge es va celebrar la jornada “Descobreix a l'habitant fantasma de les nostres platges”, a càrrec de Magic&Nature i amb l'objectiu de donar a conèixer al corriolet camanegre, eixa xicoteta au que resideix en les nostres platges. L'activitat va comptar amb una gran participació i va servir per a conscienciar als participants de “la biologia i l'hàbitat de l'espècie, les seues amenaces i quins són les mesures de gestió a aplicar per a la seua conservació”, segons ha explicat l'organització.

Al matí es va realitzar una presentació, per part d'Itziar Colodro i Joan Sala, en l'Estació Marítima de Baleària. Més tard, els participants van realitzar el cens de l'au en la platja d’Els Molins, amb la col·laboració de l'experta Mónica Polonés, per un recorregut lineal de 900 metres pel qual es van poder comptar: 8 aus adultes, una femella incubant un niu, 2 pollastres acompanyats per un au juvenil, i un adult ferit. Totes les dades arreplegades en el cens estan sent processats per Conselleria.

Finalment, en el Raset es va proporcionar més informació sobre el corriolet i es va fer lliurament dels diplomes als participants.

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient es va realitzar la projecció del documental Diàlegs amb la naturalesa: construint ponts de vida (Pau Soler i Alexander Rincón) el dilluns, i una taula redona en la qual es va reflexionar sobre diferents qüestions mediambientals. El dimarts va ser el torn d’Aillats, la memòria de Columbretes (Patricia González, Eva Mestre, Xavi del Senyor i Fernando *Ramia), que va explicar també amb una taula redona.

En el Dia dels Oceans, el dijous 8 de juny, es va realitzar la solta de 3 tortugues bobes (caretta caretta), amb la participació d'alumnes de diferents col·legis de Dénia, que van poder a més conèixer quins són els perills als quals s'enfronten en el mar. Les tortugues havien sigut capturades per pesca accidental  i pesca d'arrossegament en aigües de Borriana, Gandia i Guardarmar. Després d'un temps en l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals (ARCA) del Mar de l'Oceanogràfic de València, les tres van tornar al seu hàbitat natural.

Les activitats de la Setmana del Medi Ambient i els Oceans conclouen avui, divendres 9 de juny, amb una gimcana per a totes les edats a les 18 hores en el Centre d'Interpretació del parc natural del Montgó (Bosc de Diana).

El catamarà de l'associació Edmaktub continuarà navegant durant dues setmanes més arreplegant dades per a l'estudi científic de la balena rorqual comuna. En les eixides col·laboren persones voluntàries col·laborant en les tasques d'albirament.

Vore detall
02/06/2017

Dénia posa en valor la pesca tradicional i les seues possibilitats gastronòmiques en les jornades “Arrels Marineres”

La Regidoria d'Agricultura i Pesca de l’Ajuntament de Dénia, en col•laboració amb la Confraria de pescadors de Dénia i l'IES Maria Ibars, ha organitzat la primera edició d’Arrels Marineres, unes jornades de gastronomia i pesca que se celebraran el 10 i 11 de juny en la zona de la llotja del port. La iniciativa està integrada en el Pla d'Acció Dénia&MarinaAlta Tastinglife de la Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO i l'Estratègia de Dinamització Agrària i Territorial 2017/2020 de la Regidoria de Medi ambient, Canvi Climàtic, Agricultura i Pesca.

El regidor d'Agricultura i Pesca, Josep Crespo, el president de la Confraria de Pescadors, Juan Antonio Sepulcre, i Josep Antoni Server, director de l'IES Maria Ibars, van presentar ahir la iniciativa, organitzada amb l'objectiu de “promocionar i posar en valor els coneixements pesquers tradicionals i el producte fresc peix per les embarcacions locals” segons va explicar Crespo.

Les jornades inclouen la degustació de tapes elaborades pels alumnes del Cicle formatiu de Grau Mitjà de Cuina i Gastronomia de l'IES Maria Ibars amb producte fresc de la Confraria. Les degustacions s'han programat a les 14 i les 21 hores del dissabte 10 de juny i a les 14 hores del diumenge 11. En cada sessió de tapeig se serviran, al preu de 5 euros, tres receptes diferents elaborades amb peixos molt preats entre la gent de la mar, perquè pertanyen a la gastronomia popular i tradicional, però que hui dia són a penes coneguts per la majoria de consumidors, com el furó, el reig o la moixa.

A més, s'oferirà als visitants el receptari “De la mar al plat” amb les tapes incloses en l'esdeveniment, elaborades amb la finalitat de posar en valor algunes espècies valuoses tant per les seues possibilitats gastronòmiques com pel seu preu assequible.

A l'interior de l'edifici de la llotja tindrà lloc una exposició guiada sobre les diferents arts de pesca i embarcacions, una mostra de fotografies del món pesquer, projeccions audiovisuals sobre la pesca i la importància de la Reserva Marina del cap de Sant Antoni i s'instal•larà també un estand amb informació sobre el medi ambient. L'horari de les visites serà d'11 a 14 hores i de 17 a 21 hores el dissabte, i d'11 a 14 hores el diumenge.

Per a la Confraria de pescadors, “la dinàmica és col•laborar en iniciatives d'aquest tipus amb les quals donar a conèixer l'associació, el producte i el món de la mar per a garantir la seua sostenibilitat” segons va assenyalar el seu president, José Antonio Sepulcre.

Josep Antoni Server, per la seua banda, va agrair la col•laboració d'empreses i de la Confraria que “de forma desinteressada aporten el producte als estudis del cicle formatiu, contribuint a la formació dels futurs professionals del sector”. Així mateix va indicar que Dénia “es mereix produir sinergies que diversifiquen l'economia i contribueixen a fer sostenible la pesca i l'agricultura tradicional”.

La Regidoria d'Agricultura i Pesca té previst continuar realitzant esdeveniments amb el concepte d’Arrels, complint així amb una de les línies de Ciutat Creativa de la Gastronomia de recuperar, custodiar i fomentar els coneixements agrícoles i pesquers tradicionals.

Vore detall
31/05/2017

La Regidoria de Medi Ambient realitza una activitat pràctica sobre mobilitat sostenible amb escolars

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic ha dut a terme durant este mes de maig una nova experiència didàctica al voltant de la mobilitat sostenible en què han participat 120 escolars del col•legis Maristes i Llebeig.

L’alumnat ha treballat de manera pràctica sobre un plànol gran de Dénia conceptes com avantatges del transport públic front al vehicle privat, ubicant estacions i punt d’arribada i eixida de cada mitjà de transport.

Després han visualitzat els carrils bici i carrers per a vianants al centre urbà, raonant el poc de temps que es tarda en travessar el casc urbà d’extrem a extrem. Han practicat exemples de desplaçament utilitzant aquestos espais urbans sense cotxes i, finalment, han traslladat tota la informació a un plànol en paper A3 per a dur-se’l a sa casa, traçant els carrils bici, carrers per a vianants, parcs urbans i tot allò que afavoreix una major qualitat de vida.

Com a novetat, després de cada sessió s’ha fet un recorregut urbà per a constatar les millores urbanes que afavoreixen la mobilitat sostenible (carrers de vianants, carrils bici, transport públic), amb una mirada crítica a les situacions que presentaven deficiències. També han constatat el soroll en diferents punts del recorregut, la seua procedència i si era molest (contaminació acústica).

L’activitat ha rebut una valoració molt positiva per part del professorat i una bona implicació de l’alumnat.

Vore detall
29/05/2017

L’ajuntament organitza una setmana d’activitats per a celebrar els dies mundials del Medi Ambient i dels Oceans

El regidor de Medi Ambient, Josep Crespo, ha presentat hui la programació d’activitats que la regidoria, amb la col•laboració d’associacions, empreses i ONG, ha organitzat la setmana del 3 al 9 de juny amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny) i el Dia Mundial dels Oceans (8 de juny).

L’alimentació, la salut, la relaxació i la música a la natura protagonitzen la primera jornada, el 3 de juny, que tindrà com a escenari el parc de Torrecremada. De matí i de vesprada, de 10 a 13 hores i de 18 a 20 hores, es faran visites guiades als horts urbans del parc, ateses pels usuaris que els treballen.

A més, s’ofereix participar en el taller demostració sobre cuina mediterrània saludable amb verdures de l’horta ecològica de Torrecremada, impartit per Juan Padilla, usuari dels horts i cuiner professional. Del taller s’han programat dos sessions, una de 12 a 14.15 hores i una altra de 18 a 20.15 hores. La participació és gratuïta i el nombre de places limitat, per la qual cosa cal fer una inscripció prèvia, abans del 2 de juny, enviant el nom complet i telèfon de contacte a l’adreça de correu electrònic deniaviva@ayto-denia.es.

La vesprada s’omplirà d’activitats de relaxació a la natura que començaran a les 18 hores amb els tallers de pilates i tai txi-txi kung que impartiran Sonia Aguilocho i Miguel Signes, respectivament. La participació és oberta i gratuïta i només cal portar una estoreta.

A les 19 hores s’ha programat un passeig sensorial en silenci pel parc; de 19.30 a 20.30 hores, Trini Llopis i Miquel Cebrià, del Col•lectiu dansarins de la Marina Alta, dirigiran una sessió de danses meditatives i, per a acabar el dia, a les 20.30 hores, se celebrarà un concert de melodies sanadores a la natura, a càrrec de Gema Rodríguez, on el públic es relaxarà amb músiques tocades amb instruments ancestrals de tot el món.

Cens de corriolet camanegre

Amb el suggerent títol de “Descobreix l’habitant fantasma de les nostres platges”, la Regidoria de Medi Ambient i l’empresa Magic&Nature han organitzat per al diumenge 4 de juny una activitat dedicada al corriolet camanegre, eixe xicotet pardal que resideix a les nostres platges durant tot l’any. Es tracta d’una espècie catalogada com a “vulnerable” atés que la seua població ha anat disminuint en els últims anys, malgrat que el seu paper és fonamental per al nostre hàbitat, segons ha explicat Itziar Colodro, de l’empresa Magic&Nature.

La jornada començarà a les 9.30 hores amb una xarrada-col•loqui que donarà a conéixer en profunditat les característiques d’esta espècie d’aus, els hàbitats on es desenvolupa i la problemàtica a la qual s’enfronta. La conferència tindrà lloc en l’estació marítima.

A continuació, tots aquells participants que s’hagen inscrit prèviament es desplaçaran fins a la platja dels Molins per a elaborar un cens del corriolet camanegre a les platges de Dénia que s’incorporarà al còmput de l’espècie en la Comunitat Valenciana que realitza la Generalitat des del 2013, coincidint amb la seua catalogació com a vulnerable.

Col•laboraran amb el voluntariat en l’elaboració del cens un grup de 1r de Batxiller de l’IES Número 3 de Dénia, tots guiats per personal de Magic&Nature.

En acabar, els participants aniran a la platja del Raset, on hi haurà durant tot el matí una carpa informativa d’esta campanya, per a rebre els diplomes de col•laboració.

Els desplaçaments dels voluntaris són gratuïts i van a càrrec de l’organització.

Tota persona interessada a participar com a voluntària en la confecció del cens ha inscriure’s prèviament enviant un missatge a l’adreça magicandnature16@gmail.com.

També el diumenge 4 de juny està prevista l’última eixida del programa “Excursions en família” d’esta temporada. L’excursió planteja un recorregut per la torre del Gerro, les Planes i el port de Xàbia, tornant a Dénia amb embarcació.

Documentals

Els diez 5 i 6 de juny es projectaran dos documentals molt interessants de temàtica mediambiental, a les 19 hores, a la sala d’actes del col•legi Llebeig.

Organitzat per l’associació SOS Natura, el dia 5 de juny, es projectarà Diálogos con la naturaleza: construyendo puentes de vida, documental realitzat per Pau Soler i Alexander Rincón per a l’Institut Humboldt. Es tracta d’una projecció de 42 minuts en la qual es mostra “l’impacte mediambiental de l’arribada del progrés o primer món a terres verges”, ha exposat el regidor Josep Crespo. Seguirà una taula redona sobre les problemàtiques mediambientals de Dénia i la Marina Alta, amb debat sobre els conflictes ambientals, solucions i alternatives disponibles.

El documental del dia 6 es titula Aïllats, la memòria de Columbretes i es tracta d’un projecte audiovisual que té com a objectiu recuperar la memòria dels habitants de l’arxipèlag de les illes Columbretes, la majoria els farers i les seues famílies. El documental ha estat realitzat per Patricia González, Eva Mestre, Xavi del Señor i Fernando Ramia. En acabar la projecció s’encetarà una taula redona sobre el documental. Col•labora en esta activitat la Fundació Baleària.

Solta de tortugues i albirament de cetacis

La Setmana del Medi Ambient i els Oceans continua el dijous 8 de juny amb una solta de tortugues, procedents de l’Àrea de Recuperació i Conservació d’Animals ARCA del Mar de l’Oceanogràfic de València, en la platja Punta del Raset. S’hi faran tres soltes al llarg del matí, a les 10, les 11 i les 12 hores. La Regidoria de Medi Ambient ha convidat a participar a tots els col•legis i instituts de Dénia.

D’altra banda, des del 6 de juny i durant tres setmanes, el catamarà de l’associació Edmaktub, que desenvolupa un estudi científic sobre la balena rorcual comú, navegarà per aigües de Dénia arreplegant dades sobre el pas de cetacis i aus marines per la costa. Les eixides estan obertes a la participació del públic que vullga embarcar com a voluntari per a col•laborar en les tasques d’albirament. Es faran eixides diàries, de matí i de vesprada, des de Marina de Dénia. Les places són limitades i es requereix inscripció prèvia al correu electrònic deniaviva@ayto-denia.es.

Les activitats conclouen el 9 de juny amb una gimcana per a totes les edats en què els participants aprendran sobre l’entorn natural per mitjà del joc. Serà de 18 a 19.30 hores en el Centre d’Interpretació del parc natural del Montgó, al Bosc de Diana. Les inscripcions han d’adreçar-se al correu magicandnature16@gmail.com.

Vore detall
23/05/2017

Dénia fomenta l'agricultura i el producte local amb la creació del Banc de terres agrícola

El ple ordinari del mes de maig porta a aprovació les bases reguladores per a la creació i funcionament del Banc de terres agrícoles. Es tracta d’una iniciativa que permetrà “recuperar superfície agrícola, facilitar l'accés a la terra a més productors, serà un suport als productors actuals que per diferents motius no arriben a treballar totes les terres que tenen i suposarà també un augment del producte local, en major quantitat i més varietat” segons ha explicat el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo.

Segons les bases reguladores del Banc de terres, l’Ajuntament de Dénia tindrà el paper d'intermediari entre el propietari de les terres i la persona interessada a conrear-les, treballarà en la custòdia d'aquestes terres privades, realitzarà labors d'assessorament d'ambdues parts i fomentarà el consum d'aquests nous productes locals.

Els propietaris que donen d'alta una parcel•la en el Banc de terres hauran de mantenir-les en l'oferta un mínim de dos anys.

El Banc de terres agrícoles forma part del projecte  “Dénia&Marina Alta Tastinglife” pel qual es va obtenir el reconeixement de Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO al desembre de 2015.

Vore detall
23/05/2017

Dénia modifica el pla local de cremes agrícoles amb el consens del Consell Agrari i agents forestals

L’Ajuntament ha consensuat amb els agents forestals de la comarca i els membres del Consell Agrari Municipal les modificacions de l’ordenança municipal de l’ús del foc, engegades per la Conselleria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura. Segons ha explicat Josep Crespo "s'ha efectuat per a actualitzar la normativa referent al pla local de cremes i facilitar els tràmits a les persones interessades”.

Entre les principals novetats introduïdes en el text, destaca un canvi en el sistema de zonificació per a l’ús del foc basat en la distància entre el sòl on es va realitzar la crema i la superfície forestal més pròxima. Així, de 0 a 30 metres es poden dur a terme amb autorització municipal i fent-ho en un cremador homologat. Finalment, a partir de 150 metres de distància de sòl forestal no és necessària autorització ni cremador.

A més a més, pensant en agilitzar els tràmits administratius, s’ha modificat i ampliat a tota la temporada la vigència del permís per a la crema, termini que abans tenia validesa d’un mes des de la data de l’expedició.

Les modificacions a l’ordenança s’elevaran per a aprovació al ple ordinari del proper dijous 25 de maig. Una vegada aprovades per l’ajuntament, es remetran a la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient per a la seua aprovació definitiva.

Vore detall

Uso de cookies de viuiconviu.com

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y la experiencia de uso de este sitio web. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies.

ACEPTAR