Notícies

27/06/2017

Tres persones interceptades pel Servei de Vigilància quan practicaven pesca submarina il·legal

El servei de vigilància de la reserva marina (guardacostes) cogestionat per l’Ajuntament de Dénia i la Generalitat Valenciana, va sorprendre dissabte passat a tres persones que es trobaven practicant il·legalment pesca submarina en aigües de la reserva marina.

Una vegada més, la col·laboració ciutadana ha sigut clau per a aconseguir atallar un dels majors problemes als quals s'enfronta aquesta àrea marina protegida, el furtivisme.

Els guardacostes es trobaven realitzant exercicis amb l'helicòpter de Salvament Marítim (HELIMER 204) quan van rebre la trucada d'un ciutadà, alertant-los d'una embarcació sospitosa en la zona.

Van procedir llavors a la localització i intercepció d'una embarcació pneumàtica amb una persona a bord, que donava suport a altres dues persones que es trobaven practicant pesca il·legal a l'interior de la Reserva Marina d'Interès Pesquer del Cap de Sant Antoni, concretament en zona escarpada i molt pròxima a la costa.

En veure's sorpresos in fraganti, van soltar els fusells que estaven utilitzant en aqueix moment, que van quedar surant en la superfície. No obstant açò, durant la maniobra d'aproximació els guardacostes havien pres imatges en la qual apareixien pescant amb els esmentats aparells, que van ser arreplegats per la Policia Local de Dénia.

Malgrat el poc temps transcorregut entre la recepció de l'avís i l'actuació, els furtius ja havien matat un bon nombre de peixos: dos llobarros, tres orades, un sarg, una vidriada, dues corbines i un xicotet mero, que a més era inferior a la talla mínima permesa. El peix confiscat va ser lliurat a la residència de Santa Llúcia.

Els pescadors furtius van ser traslladats fins al port de Dénia, on agents de la Guàrdia Civil, Àrea Fiscal de Dénia, van procedir a la seua identificació i comprovació de dades i van decomissar tots els pertrets utilitzats per a la pesca il·legal, així com el motor i l'embarcació utilitzada.

El servei de guardacostes vol agrair públicament la col·laboració ciutadana, ja que gràcies a ella s'aconsegueix una major efectivitat a l'hora d'acabar amb aquestes pràctiques il·legals, a més de ser una mostra del grau d'implicació dels residents i visitants de la nostra ciutat en la conservació del mitjà marí.

Vore detall
26/06/2017

Els serveis de neteja retiren 15 tones de residus de les platges després de la Nit de Sant Joan

Els serveis especials de neteja han retirat un total de 15 tones de residus de les platges de Dénia després de la Nit de Sant Joan. Restes de cendra, brases, arena barrejada amb fusta i uns altres inertes han sigut eliminats de les platges per un dispositiu especial que va començar sobre les 04:50 hores de la matinada del dissabte i va finalitzar aproximadament a les 10.45 hores del matí.

Quant a altres restes, s'han arreplegat uns 4.800 quilograms de residus orgànics, plàstics i de vidre, sent les platges de la Marineta Cassiana, Punta del Raset i Molins les que més n’han acumulat. Com a dada, de mitjana en un dia normal s'arrepleguen 750 Kg de residus. En aquest sentit, el reforç realitzat en contenidors enguany “ha sigut positiu”, segons ha comentat el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, “ja que hi estaven plens, prova del compromís dels usuaris amb la neteja de les platges”. I és que enguany, com a novetat, es van distribuir 10 contenidors grans de 1.500 litres entre les platges de la Marineta Cassiana, Punta de Raset, Marines i Albaranes, així com 2 iglús de vidre en Punta Raset.

El dispositiu especial engegat per la concessionària de la neteja de platges va comptar amb 14 operaris extra (5 més que l'any anterior per tractar-se d'una festivitat trànsit de divendres a dissabte), sumant-se així als 11 treballadors habituals. Com a reforç a la maquinària, es va comptar també amb dos camions 6x6, 1 pala carregadora de tipus frontal i 1 retroexcavadora mixta.

Vore detall
23/06/2017

Dénia dota de més personal i recursos de neteja de platges en la Nit de Sant Joan

Com a novetat en 2017, l'Ajuntament ha incrementat el número de papereres en les platges per al 23 de juny, Nit de Sant Joan, donat l’insuficient dotació i la seua escassa dimensió per a una nit en què es generen tants residus. En concret es van a distribuir 10 contenidors grans d'1.500 litres: 4 en la Punta de Raset, 3 en la Marineta Cassiana, 2 en els Marines (Albarans) i 1 en els Molins. Així mateix, s'instal·laran 2 iglús de vidre en el passeig de la Punta de Raset, per tal que els usuaris no deixen les botelles a la platja a i els cristalls escapen del garbell.

Per als treballs posteriors a la Nit de Sant Joan es realitzarà la neteja de l'arena mitjançant garbell mecànic, recollida mecànica de fogueres i recollida manual de residus. Per a açò es comptarà amb 2 tractors amb garbell, 2 vehicles multiusos 4x4, 1 camió de 3.500 kg i 3 vehicles de transport. Addicionalment, s'incorporaran com a mitjans extraordinaris: 2 camions 6x6, 1 pala carregadora de tipus frontal i 1 retroexcavadora mixta.

També com a novetat enguany, a les 11 persones assignades en el plec se sumaran 14 operaris extra (5 més que l'any anterior), amb motiu de la celebració de la festivitat en trànsit de divendres a dissabte.
Des de l'Ajuntament s'espera que els ciutadans gaudisquen de la nit en les platges amb civisme i responsabilitat.

 

Vore detall
21/06/2017

EL vaixell "WWF Solar" desembarca a Dénia amb activitats de sensibilització i sostenibilitat mediambiental

“Embarca't amb el WWF Solar” és la campanya de WWF Espanya que ha arribat a Dénia, emmarcada dins de la iniciativa internacional “Fish Forward”, amb l'objectiu de conscienciar al públic en general sobre els ecosistemes locals i la importància de realitzar un consum sostenible de peix i marisc.

L'element principal de la campanya és el vaixell solar “WWF Solar” que es troba des d’ahir en el Port de Dénia fins a diumenge que ve, 25 de juny. Es tracta d'un catamarà de 14 metres d'eslora que es mou únicament amb l'energia del sol a través d'un sistema fotovoltaic de plaques solars i acumuladors d'energia. La iniciativa inclou: un punt d'informació sobre la singular embarcació, passejos a bord i realització de diverses activitats educatives i de sensibilització.

Entre les activitats podrem trobar un taller de pesca sostenible; un joc de simulació sobre la compra de peix i marisc; presentació de consells, receptaris i guies de consum; i un conta-contes amb marionetes que ens acostaran la problemàtica i les solucions vinculades al consum de recursos pesquers.

Els passejos a bord es gestionaran a través del punt informatiu, el qual inclourà també altres activitats com Photo call, concurs de dibuixos, informació sobre l'entitat i presentació de la seua nova guia de consum.

L'horari és el següent:

Dimecres 21:

  • (10 a 13 hores) Activitat en el Mercat de Dénia
  • (10 a 14 hores) Embarques
  • (18 a 22 hores) Punt d'informació en el Port

Dijous 22

Matí acomiadat del primer grup i recepció del segon. Formació anàloga del primer torn.

Divendres 23

  • (10 a 13 hores) Activitat amb grup en port-vaixell
  • (19 a 24 hores) Punt d'informació

Dissabte 24

  • (10 a 14 hores) Embarques de les invitacions lliurades la vesprada anterior
  • (19 a 24 hores) Punt d'informació

Diumenge 25

  • (10 a 14 hores) Embarques de les invitacions lliurades en la vesprada anterior
  • (18 a 22 hores) Punt d'informació


Des de la Regidoria de Medi ambient i Canvi Climàtic s'anima als veïns de Dénia a participar en la iniciativa, la qual proposa un model energètic basat en la conservació dels ecosistemes marins i facilita la conscienciació a través de l'experiència de navegar de forma sostenible.

Vore detall
20/06/2017

Dénia és escenari de l'engegada del nou producte turístic PescaTurisme Comunitat Valenciana

Dénia ha sigut la destinació escollida per a l'engegada del nou producte de turisme experiencial PescaTurisme Comunitat Valenciana, llançat per l'Agència Valenciana del Turisme, en col•laboració amb la Direcció general d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat.

PescaTurisme proposa viure l'experiència d'una jornada de pesca tradicional en les embarcacions locals, comprar a bord el peix capturat i que el cuinen en algun dels restaurants de la destinació que s'adherisquen al projecte.

“Partint del que som com a territori -la pesca, la cultura ancestral, allò autòcton i genuí- podem fer possible que aquest gran recurs que tenim es convertisca en un producte turístic que puguem comercialitzar adequadament i que açò signifique també diversificar l'economia, l'oferta turística i avançar en un model més qualificat i experiencial, que és el que demanden els mercats”, segons declaracions del secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.

Colomer ha participat, amb l'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, la presidenta de l'Associació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la Marina Alta (AEHTMA), Cristina Sellés, membres de la Confraria de Pescadors de Dénia, empreses del sector turístic, tècnics de gestió turística i de medi ambient, mitjans de comunicació especialitzats, agents de viatges, guies de turisme i estudiants de turisme en el viatge experiencial PescaTurisme amb el qual s'ha iniciat la jornada de difusió d'aquest nou producte.

A la tornada a port, els participants han realitzat una visita guiada a la llotja, oferida per la Confraria de Pescadors de Dénia, i s'han desplaçat al CdT Marina Alta de Dénia per a gaudir d'una experiència gastronòmica amb el peix capturat oferida pel personal i alumnat del centre.

Aquesta vesprada està prevista en el CdT una jornada tècnica sobre el producte PescaTurisme Comunitat Valenciana amb ponències i taules redones sobre el potencial del turisme pesquer i el seu desenvolupament dins en el marc del programa ‘Crea Turisme’ impulsat per l'AVT, que aposta per adaptar l'oferta als desafiaments actuals del mercat turístic, diversificant-la amb productes vinculats a la gastronomia el patrimoni o la cultura.

Vicent Grimalt, alcalde de Dénia s'ha mostrat convençut de l'atractiu d'aquesta nova proposta, a la qual es poden adherir moltes altres ciutats de la Comunitat a partir d'ara.

A Dénia, el producte PescaTurisme es coordinarà entre les Regidories de Medi Ambient-Pesca i Turisme i la Confraria de Pescadors, junt amb els restauradores de la ciutat. Des de demà, les persones interessades a viure aquesta experiència poden contactar amb la Confraria per a realitzar la seua inscripció d'embarcament en una de les barques de pesca tradicional que cada dia ixen a pescar des del port.

Com a atractiu afegit, el projecte Dénia Pesca Turisme també inclou un vessant científic, ja que els participants que ho desitgen podran col•laborar amb el Servei Ambiental Marí i de Pesca de l'ajuntament en la recollida de dades sobre els albiraments de cetacis i aus migratòries que es produïsquen durant la jornada de faena en la mar. Als interessats se'ls facilitaran unes fitxes amb informació de les espècies que freqüenten la costa perquè puguen identificar-les i establir en quin punt les han vist. Les dades facilitades, després de la seua validació, seran traslladades a les administracions i organismes que realitzen estudis de freqüentació de cetacis enfront de la costa de Dénia.

Vore detall
09/06/2017

Dénia celebra la Setmana del Medi ambient i els Oceans amb activitats durant tota la setmana

Durant tota la setmana s'han celebrat diverses activitats, organitzades per la Regidoria de Medi ambient i Canvi Climàtic, amb l'objectiu de posar el valor la biodiversitat i l'entorn natural. La Setmana del Medi Ambient i els Oceans va començar el dissabte passat amb activitats en el parc de Torrecremada i amb una participació total en la jornada de quasi 100 persones.  

En el taller de cuina, prop de 30 persones van poder conèixer bones pràctiques, de la mà del cuiner Juan Padilla, per a millorar la conservació i aprofitament dels aliments a l'hora de cuinar receptes basades en productes de la terra, subministrats per l’Hort Obert. A la vesprada, els participants també van dur a terme activitats de Tai Txi i danses meditativas.

Com a fi d'un dia intens, en el qual es va impulsar la relaxació i el contacte amb la naturalesa, es va celebrar un concert a càrrec de Gema Rodríguez de música d'instruments ancestrals, de diferents tradicions i amb provats efectes terapèutics.

El diumenge 4 de juny va tenir lloc l'última excursió organitzada per la Regidoria en el marc de “Activitats en família”. Els 25 participants van realitzar una eixida senderista per la Torre del Gerro, els Molins de la Plana i l'àrea recreativa, fins al port de Xàbia on van agafar un vaixell de tornada a Dénia.

També el diumenge es va celebrar la jornada “Descobreix a l'habitant fantasma de les nostres platges”, a càrrec de Magic&Nature i amb l'objectiu de donar a conèixer al corriolet camanegre, eixa xicoteta au que resideix en les nostres platges. L'activitat va comptar amb una gran participació i va servir per a conscienciar als participants de “la biologia i l'hàbitat de l'espècie, les seues amenaces i quins són les mesures de gestió a aplicar per a la seua conservació”, segons ha explicat l'organització.

Al matí es va realitzar una presentació, per part d'Itziar Colodro i Joan Sala, en l'Estació Marítima de Baleària. Més tard, els participants van realitzar el cens de l'au en la platja d’Els Molins, amb la col·laboració de l'experta Mónica Polonés, per un recorregut lineal de 900 metres pel qual es van poder comptar: 8 aus adultes, una femella incubant un niu, 2 pollastres acompanyats per un au juvenil, i un adult ferit. Totes les dades arreplegades en el cens estan sent processats per Conselleria.

Finalment, en el Raset es va proporcionar més informació sobre el corriolet i es va fer lliurament dels diplomes als participants.

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient es va realitzar la projecció del documental Diàlegs amb la naturalesa: construint ponts de vida (Pau Soler i Alexander Rincón) el dilluns, i una taula redona en la qual es va reflexionar sobre diferents qüestions mediambientals. El dimarts va ser el torn d’Aillats, la memòria de Columbretes (Patricia González, Eva Mestre, Xavi del Senyor i Fernando *Ramia), que va explicar també amb una taula redona.

En el Dia dels Oceans, el dijous 8 de juny, es va realitzar la solta de 3 tortugues bobes (caretta caretta), amb la participació d'alumnes de diferents col·legis de Dénia, que van poder a més conèixer quins són els perills als quals s'enfronten en el mar. Les tortugues havien sigut capturades per pesca accidental  i pesca d'arrossegament en aigües de Borriana, Gandia i Guardarmar. Després d'un temps en l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals (ARCA) del Mar de l'Oceanogràfic de València, les tres van tornar al seu hàbitat natural.

Les activitats de la Setmana del Medi Ambient i els Oceans conclouen avui, divendres 9 de juny, amb una gimcana per a totes les edats a les 18 hores en el Centre d'Interpretació del parc natural del Montgó (Bosc de Diana).

El catamarà de l'associació Edmaktub continuarà navegant durant dues setmanes més arreplegant dades per a l'estudi científic de la balena rorqual comuna. En les eixides col·laboren persones voluntàries col·laborant en les tasques d'albirament.

Vore detall
02/06/2017

Dénia posa en valor la pesca tradicional i les seues possibilitats gastronòmiques en les jornades “Arrels Marineres”

La Regidoria d'Agricultura i Pesca de l’Ajuntament de Dénia, en col•laboració amb la Confraria de pescadors de Dénia i l'IES Maria Ibars, ha organitzat la primera edició d’Arrels Marineres, unes jornades de gastronomia i pesca que se celebraran el 10 i 11 de juny en la zona de la llotja del port. La iniciativa està integrada en el Pla d'Acció Dénia&MarinaAlta Tastinglife de la Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO i l'Estratègia de Dinamització Agrària i Territorial 2017/2020 de la Regidoria de Medi ambient, Canvi Climàtic, Agricultura i Pesca.

El regidor d'Agricultura i Pesca, Josep Crespo, el president de la Confraria de Pescadors, Juan Antonio Sepulcre, i Josep Antoni Server, director de l'IES Maria Ibars, van presentar ahir la iniciativa, organitzada amb l'objectiu de “promocionar i posar en valor els coneixements pesquers tradicionals i el producte fresc peix per les embarcacions locals” segons va explicar Crespo.

Les jornades inclouen la degustació de tapes elaborades pels alumnes del Cicle formatiu de Grau Mitjà de Cuina i Gastronomia de l'IES Maria Ibars amb producte fresc de la Confraria. Les degustacions s'han programat a les 14 i les 21 hores del dissabte 10 de juny i a les 14 hores del diumenge 11. En cada sessió de tapeig se serviran, al preu de 5 euros, tres receptes diferents elaborades amb peixos molt preats entre la gent de la mar, perquè pertanyen a la gastronomia popular i tradicional, però que hui dia són a penes coneguts per la majoria de consumidors, com el furó, el reig o la moixa.

A més, s'oferirà als visitants el receptari “De la mar al plat” amb les tapes incloses en l'esdeveniment, elaborades amb la finalitat de posar en valor algunes espècies valuoses tant per les seues possibilitats gastronòmiques com pel seu preu assequible.

A l'interior de l'edifici de la llotja tindrà lloc una exposició guiada sobre les diferents arts de pesca i embarcacions, una mostra de fotografies del món pesquer, projeccions audiovisuals sobre la pesca i la importància de la Reserva Marina del cap de Sant Antoni i s'instal•larà també un estand amb informació sobre el medi ambient. L'horari de les visites serà d'11 a 14 hores i de 17 a 21 hores el dissabte, i d'11 a 14 hores el diumenge.

Per a la Confraria de pescadors, “la dinàmica és col•laborar en iniciatives d'aquest tipus amb les quals donar a conèixer l'associació, el producte i el món de la mar per a garantir la seua sostenibilitat” segons va assenyalar el seu president, José Antonio Sepulcre.

Josep Antoni Server, per la seua banda, va agrair la col•laboració d'empreses i de la Confraria que “de forma desinteressada aporten el producte als estudis del cicle formatiu, contribuint a la formació dels futurs professionals del sector”. Així mateix va indicar que Dénia “es mereix produir sinergies que diversifiquen l'economia i contribueixen a fer sostenible la pesca i l'agricultura tradicional”.

La Regidoria d'Agricultura i Pesca té previst continuar realitzant esdeveniments amb el concepte d’Arrels, complint així amb una de les línies de Ciutat Creativa de la Gastronomia de recuperar, custodiar i fomentar els coneixements agrícoles i pesquers tradicionals.

Vore detall
31/05/2017

La Regidoria de Medi Ambient realitza una activitat pràctica sobre mobilitat sostenible amb escolars

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic ha dut a terme durant este mes de maig una nova experiència didàctica al voltant de la mobilitat sostenible en què han participat 120 escolars del col•legis Maristes i Llebeig.

L’alumnat ha treballat de manera pràctica sobre un plànol gran de Dénia conceptes com avantatges del transport públic front al vehicle privat, ubicant estacions i punt d’arribada i eixida de cada mitjà de transport.

Després han visualitzat els carrils bici i carrers per a vianants al centre urbà, raonant el poc de temps que es tarda en travessar el casc urbà d’extrem a extrem. Han practicat exemples de desplaçament utilitzant aquestos espais urbans sense cotxes i, finalment, han traslladat tota la informació a un plànol en paper A3 per a dur-se’l a sa casa, traçant els carrils bici, carrers per a vianants, parcs urbans i tot allò que afavoreix una major qualitat de vida.

Com a novetat, després de cada sessió s’ha fet un recorregut urbà per a constatar les millores urbanes que afavoreixen la mobilitat sostenible (carrers de vianants, carrils bici, transport públic), amb una mirada crítica a les situacions que presentaven deficiències. També han constatat el soroll en diferents punts del recorregut, la seua procedència i si era molest (contaminació acústica).

L’activitat ha rebut una valoració molt positiva per part del professorat i una bona implicació de l’alumnat.

Vore detall
29/05/2017

L’ajuntament organitza una setmana d’activitats per a celebrar els dies mundials del Medi Ambient i dels Oceans

El regidor de Medi Ambient, Josep Crespo, ha presentat hui la programació d’activitats que la regidoria, amb la col•laboració d’associacions, empreses i ONG, ha organitzat la setmana del 3 al 9 de juny amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient (5 de juny) i el Dia Mundial dels Oceans (8 de juny).

L’alimentació, la salut, la relaxació i la música a la natura protagonitzen la primera jornada, el 3 de juny, que tindrà com a escenari el parc de Torrecremada. De matí i de vesprada, de 10 a 13 hores i de 18 a 20 hores, es faran visites guiades als horts urbans del parc, ateses pels usuaris que els treballen.

A més, s’ofereix participar en el taller demostració sobre cuina mediterrània saludable amb verdures de l’horta ecològica de Torrecremada, impartit per Juan Padilla, usuari dels horts i cuiner professional. Del taller s’han programat dos sessions, una de 12 a 14.15 hores i una altra de 18 a 20.15 hores. La participació és gratuïta i el nombre de places limitat, per la qual cosa cal fer una inscripció prèvia, abans del 2 de juny, enviant el nom complet i telèfon de contacte a l’adreça de correu electrònic deniaviva@ayto-denia.es.

La vesprada s’omplirà d’activitats de relaxació a la natura que començaran a les 18 hores amb els tallers de pilates i tai txi-txi kung que impartiran Sonia Aguilocho i Miguel Signes, respectivament. La participació és oberta i gratuïta i només cal portar una estoreta.

A les 19 hores s’ha programat un passeig sensorial en silenci pel parc; de 19.30 a 20.30 hores, Trini Llopis i Miquel Cebrià, del Col•lectiu dansarins de la Marina Alta, dirigiran una sessió de danses meditatives i, per a acabar el dia, a les 20.30 hores, se celebrarà un concert de melodies sanadores a la natura, a càrrec de Gema Rodríguez, on el públic es relaxarà amb músiques tocades amb instruments ancestrals de tot el món.

Cens de corriolet camanegre

Amb el suggerent títol de “Descobreix l’habitant fantasma de les nostres platges”, la Regidoria de Medi Ambient i l’empresa Magic&Nature han organitzat per al diumenge 4 de juny una activitat dedicada al corriolet camanegre, eixe xicotet pardal que resideix a les nostres platges durant tot l’any. Es tracta d’una espècie catalogada com a “vulnerable” atés que la seua població ha anat disminuint en els últims anys, malgrat que el seu paper és fonamental per al nostre hàbitat, segons ha explicat Itziar Colodro, de l’empresa Magic&Nature.

La jornada començarà a les 9.30 hores amb una xarrada-col•loqui que donarà a conéixer en profunditat les característiques d’esta espècie d’aus, els hàbitats on es desenvolupa i la problemàtica a la qual s’enfronta. La conferència tindrà lloc en l’estació marítima.

A continuació, tots aquells participants que s’hagen inscrit prèviament es desplaçaran fins a la platja dels Molins per a elaborar un cens del corriolet camanegre a les platges de Dénia que s’incorporarà al còmput de l’espècie en la Comunitat Valenciana que realitza la Generalitat des del 2013, coincidint amb la seua catalogació com a vulnerable.

Col•laboraran amb el voluntariat en l’elaboració del cens un grup de 1r de Batxiller de l’IES Número 3 de Dénia, tots guiats per personal de Magic&Nature.

En acabar, els participants aniran a la platja del Raset, on hi haurà durant tot el matí una carpa informativa d’esta campanya, per a rebre els diplomes de col•laboració.

Els desplaçaments dels voluntaris són gratuïts i van a càrrec de l’organització.

Tota persona interessada a participar com a voluntària en la confecció del cens ha inscriure’s prèviament enviant un missatge a l’adreça magicandnature16@gmail.com.

També el diumenge 4 de juny està prevista l’última eixida del programa “Excursions en família” d’esta temporada. L’excursió planteja un recorregut per la torre del Gerro, les Planes i el port de Xàbia, tornant a Dénia amb embarcació.

Documentals

Els diez 5 i 6 de juny es projectaran dos documentals molt interessants de temàtica mediambiental, a les 19 hores, a la sala d’actes del col•legi Llebeig.

Organitzat per l’associació SOS Natura, el dia 5 de juny, es projectarà Diálogos con la naturaleza: construyendo puentes de vida, documental realitzat per Pau Soler i Alexander Rincón per a l’Institut Humboldt. Es tracta d’una projecció de 42 minuts en la qual es mostra “l’impacte mediambiental de l’arribada del progrés o primer món a terres verges”, ha exposat el regidor Josep Crespo. Seguirà una taula redona sobre les problemàtiques mediambientals de Dénia i la Marina Alta, amb debat sobre els conflictes ambientals, solucions i alternatives disponibles.

El documental del dia 6 es titula Aïllats, la memòria de Columbretes i es tracta d’un projecte audiovisual que té com a objectiu recuperar la memòria dels habitants de l’arxipèlag de les illes Columbretes, la majoria els farers i les seues famílies. El documental ha estat realitzat per Patricia González, Eva Mestre, Xavi del Señor i Fernando Ramia. En acabar la projecció s’encetarà una taula redona sobre el documental. Col•labora en esta activitat la Fundació Baleària.

Solta de tortugues i albirament de cetacis

La Setmana del Medi Ambient i els Oceans continua el dijous 8 de juny amb una solta de tortugues, procedents de l’Àrea de Recuperació i Conservació d’Animals ARCA del Mar de l’Oceanogràfic de València, en la platja Punta del Raset. S’hi faran tres soltes al llarg del matí, a les 10, les 11 i les 12 hores. La Regidoria de Medi Ambient ha convidat a participar a tots els col•legis i instituts de Dénia.

D’altra banda, des del 6 de juny i durant tres setmanes, el catamarà de l’associació Edmaktub, que desenvolupa un estudi científic sobre la balena rorcual comú, navegarà per aigües de Dénia arreplegant dades sobre el pas de cetacis i aus marines per la costa. Les eixides estan obertes a la participació del públic que vullga embarcar com a voluntari per a col•laborar en les tasques d’albirament. Es faran eixides diàries, de matí i de vesprada, des de Marina de Dénia. Les places són limitades i es requereix inscripció prèvia al correu electrònic deniaviva@ayto-denia.es.

Les activitats conclouen el 9 de juny amb una gimcana per a totes les edats en què els participants aprendran sobre l’entorn natural per mitjà del joc. Serà de 18 a 19.30 hores en el Centre d’Interpretació del parc natural del Montgó, al Bosc de Diana. Les inscripcions han d’adreçar-se al correu magicandnature16@gmail.com.

Vore detall
23/05/2017

Dénia fomenta l'agricultura i el producte local amb la creació del Banc de terres agrícola

El ple ordinari del mes de maig porta a aprovació les bases reguladores per a la creació i funcionament del Banc de terres agrícoles. Es tracta d’una iniciativa que permetrà “recuperar superfície agrícola, facilitar l'accés a la terra a més productors, serà un suport als productors actuals que per diferents motius no arriben a treballar totes les terres que tenen i suposarà també un augment del producte local, en major quantitat i més varietat” segons ha explicat el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo.

Segons les bases reguladores del Banc de terres, l’Ajuntament de Dénia tindrà el paper d'intermediari entre el propietari de les terres i la persona interessada a conrear-les, treballarà en la custòdia d'aquestes terres privades, realitzarà labors d'assessorament d'ambdues parts i fomentarà el consum d'aquests nous productes locals.

Els propietaris que donen d'alta una parcel•la en el Banc de terres hauran de mantenir-les en l'oferta un mínim de dos anys.

El Banc de terres agrícoles forma part del projecte  “Dénia&Marina Alta Tastinglife” pel qual es va obtenir el reconeixement de Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO al desembre de 2015.

Vore detall
23/05/2017

Dénia modifica el pla local de cremes agrícoles amb el consens del Consell Agrari i agents forestals

L’Ajuntament ha consensuat amb els agents forestals de la comarca i els membres del Consell Agrari Municipal les modificacions de l’ordenança municipal de l’ús del foc, engegades per la Conselleria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura. Segons ha explicat Josep Crespo "s'ha efectuat per a actualitzar la normativa referent al pla local de cremes i facilitar els tràmits a les persones interessades”.

Entre les principals novetats introduïdes en el text, destaca un canvi en el sistema de zonificació per a l’ús del foc basat en la distància entre el sòl on es va realitzar la crema i la superfície forestal més pròxima. Així, de 0 a 30 metres es poden dur a terme amb autorització municipal i fent-ho en un cremador homologat. Finalment, a partir de 150 metres de distància de sòl forestal no és necessària autorització ni cremador.

A més a més, pensant en agilitzar els tràmits administratius, s’ha modificat i ampliat a tota la temporada la vigència del permís per a la crema, termini que abans tenia validesa d’un mes des de la data de l’expedició.

Les modificacions a l’ordenança s’elevaran per a aprovació al ple ordinari del proper dijous 25 de maig. Una vegada aprovades per l’ajuntament, es remetran a la Conselleria d'Agricultura i Medi Ambient per a la seua aprovació definitiva.

Vore detall
18/05/2017

Cursos d'agricultura i millores en els horts urbans i escolars

L’Ajuntament de Dénia desplegarà en els pròxims cinc mesos un programa d’actuacions relacionades amb la formació agrícola. Fins al 31 d’octubre s’organitzaran dos cursos pràctics i oberts i s’intervindrà en els horts urbans i escolars. El programa s’inscriu en el Pla d’Acció Dénia&Marina Alta Tastinglife de la Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO i és el resultat d’una iniciativa de la Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura i la Diputació d’Alacant, que ha aportat una subvenció econòmica de 4.500 euros.
 
 
El programa, que també forma part de l’Estratègia de Dinamització Agrària i Territorial 2017/2020 de la Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura, inclou igualment accions per promoure els horts a les escoles i introduir millores en els horts urbans.
 
Taller de cuina al Raquel Payá
 
El col·legi d’educació especial Raquel Payá de Dénia serà dimarts que ve, 23 de maig, l’escenari d’un taller de cuina amb producte local, que pretén difondre i fer estimar entre els escolars la tradició gastronòmica de la Marina Alta.
 
El taller estarà dirigit pel cuiner Cristòbal González, del restaurant Brou de Pedreguer, i comptarà amb la col·laboració de productors agrícoles locals, com Hort Obert.
 
L’activitat s’emmarca en les celebracions del 30 aniversari de l’escola, amb les quals col·labora la Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura dins del desenvolupament del Pla d’Acció Dénia&Marina Alta Tastinglife de la Ciutat Creativa de la UNESCO i l’Estratègia de Dinamització Agrària i Territorial.
 
Les activitats commemoratives de l’aniversari del centre inclouen una taula redona sobre “Diversitat funcional i món laboral”, una exposició fotogràfica i una jornada de portes obertes en la qual es podran visitar les instal·lacions del centre.
Vore detall
17/05/2017

Èxit de participació en la II Jornada ornitològica del Dia Mundial de les aus migratòries

Diumenge passat va tenir lloc la II Jornada ornitològica pel Dia Mundial de les aus migratòries, organitzada per la Regidoria de Medi ambient i Canvi Climàtic. La jornada, a càrrec de Magic&Nature, va constar de dues activitats gratuïtes al matí i vesprada que van comptar amb una participació de 50 i 120 persones, respectivament.


En l'activitat diürna, els participants van visitar el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva per a observar i aprendre d'aus aquàtiques en aquests ecosistemes tan importants per a les parades migratòries, com són els aiguamolls mediterranis. La ruta va començar amb un itinerari a peu guiat pels diferents hàbitats, finalitzant amb una sessió d’anellament científic d'aus a càrrec de l’expert Francisco Atiénzar. Entre les aus tractades durant la jornada, destaquen la boscarla de canyar, boscarla mostatxuda i el rossinyol bastard.


L'activitat de la vesprada, va comptar amb una eixida en catamarà per la Reserva Marina del cap de Sant Antoni, amb l'objectiu d'albirar aus marines en migració i cetacis, aprofitant l'època de passada dels mateixos.

Des de l'organització s'ha qualificat la jornada d'“èxit” ja que es va comptar amb una gran participació i interès per part de tots els assistents. D'aquesta forma, es compleix amb la fórmula de donar a conèixer el medi de forma amena amb la finalitat d'acostar l'entorn natural a la societat i fomentar la seua conservació.

Vore detall
12/05/2017

Més de 130 escolars participen en les visites guiades al refugi de cavalls d’APAC que organitza la Regidoria de Medi Ambient

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic amb la col·laboració d’APAC, Associació protectora d’Amics del Cavall, ha organitzat 10 visites al refugi per als equins ubicat a prop de la Xara. En aquesta nova activitat del programa d’Educació Ambiental han participat 132 escolars dels col·legis Vessanes, Maristes, Pou i Pare Pere de Jesús Pobre. Les visites han tingut lloc entre els mesos de març i maig.

Vore detall
12/05/2017

Medi Ambient instal·la una pèrgola i millora l'accés a l'Observatori de cetacis i avifauna de les Rotes

Medi Ambient ha millorat l'accés a l'Observatori de cetacis i avifauna de les Rotes per a persones amb cadira de rodes i amb mobilitat reduïda, així com ha instal·lat una pèrgola per fer més agradable l'albirament d'espècies.

En els últims anys, Dénia s'ha consolidat com una de les principals zones on poder albirar cetacis molt pròxims a la costa. Dofins, balenes i diversitat de fauna marina es pot observar també en qualsevol època de l'any. La temporada de passada del rorqual comú comença a maig, per això ara és un moment molt propici per a realitzar albiraments des de costa. En cas de veure alguna espècie, des del departament s'agraeix que s'envien dades i fotografies al correu deniamar@ayto-denia.es ja que s'estarà col·laborant amb el seguiment, l'estudi i la conservació d'aquestes meravelloses criatures. 

 

Vore detall
05/05/2017

Dénia celebra el Dia Mundial de les Aus Migratòries amb una jornada mediambiental gratuïta

Com un any més, la Regidoria de Medi ambient i Canvi Climàtic de l'Ajuntament de Dénia ha organitzat una jornada gratuïta dedicada a les aus amb motiu del Dia Mundial de les Aus Migratòries. Serà el diumenge, 14 de maig, durant tot el dia, i comptarà amb diverses activitats destinades a tots els públics, a càrrec de l'empresa especialitzada del medi ambient, Magic&Nature.

Durant les activitats es donarà a conèixer la importància de la zona en la qual vivim per a les parades dels llargs viatges de les aus i, per tant, la necessitat de protegir-les i prevenir amenaces

Al matí, els participants podran descobrir els entorns naturals del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva durant les migracions. Es realitzarà un itinerari guiat a peu per diferents hàbitats del parc i una sessió de anellament científic de la mà de l'expert en ciències biològiques i aus Francisco Atiénzar. L'hora d'eixida de l'autobús serà a les 9 hores des del Parc de Torrecremada. Aquesta activitat finalitzarà sobre les 13 hores amb un pícnic per als assistents.

A la vesprada, es realitzarà una sessió d'albirament d'aus i cetacis en catamarà per la Reserva Marina del cap de Sant Antoni. El punt de trobada serà a les 18 hores en el Port de Dénia (MundoMarino).

Si bé la jornada és gratuïta les places són limitades. Els interessats poden inscriure's enviant un e-mail a magicandnature16@gmail.com

Vore detall
05/05/2017

L'Ajuntament realitza treballs de sanejament en la platja de la Marineta Cassiana

L'Ajuntament de Dénia ha realitzat actuacions de sanejament en la zona més afectada de la platja de la Marineta Cassiana. El resultat definitiu ha sigut l'elevació de la cota d'arena en l'àrea on s'estanca l'aigua, amb l'aportació d'unes 700 tones d'arena durant els dies 27 i 28 d'abril, i 2 de maig.

 Per a realitzar aquesta actuació ha sigut necessari cercar origen d'arena, per a açò, a través del Servei Provincial de Costes d'Alacant, es va suggerir la possibilitat d'extraure-la de la zona portuària que gestiona el Servei d'Explotació de Ports de la Generalitat Valenciana (ja en aquesta zona pel vent es transvasa arena des del Cagarritar). Per això, l'Ajuntament va obtenir autorització per a realitzar els treballs de buidatge i farcit el 20 d'abril.

Les accions han sigut executades per a solucionar els efectes negatius produïts pels diversos temporals. En concret, l'existència de la barrera de Posidònia durant tot l'hivern va contribuir a frenar la regressió del litoral i va augmentar l'arena. No obstant això, els temporals de desembre 2016 i gener 2017 van fer emergir la barra d'arena submergida ocloent arena-alga i provocant l'augment d'olors. A causa d'aquesta problemàtica d'insalubritat, incrementada per la retirada de Posidònia per a Setmana Santa, es va considerar el trasllat d'arena en una quantia de 300 metres cúbics i l'extracció del material no adequat.

La recent actuació ha servit per a millorar l'estat de la zona i evitar la situació d'anòxia constant que se succeeix en la Marineta Cassiana.

Vore detall
26/04/2017

Vora 40 persones participen en el Curs d’especialització en poda de cítrics organitzat per la Regidoria d’Agricultura

Al voltant de 40 persones han participat en el “Curs d’especialització de poda de cítrics” que ha organitzat la Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura, amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura i AVA. L’activitat s’ha celebrat a la Casa de la Cultura i a un hort de cítrics de Dénia del 18 al 20 d’abril.  

 Al curs es va tractar d'una manera teòrica i pràctica, entre altres, la morfologia de l'arbre cítric, l'evolució i nous patrons pel que fa a la poda de cítrics; o els sistemes, criteris a tindre en compte, així com la seua aplicació pràctica (tant en varietats tempraneres com tardanes).

 El curs, amb previsió de tindre més edicions, forma part de l’estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020 i del Pla d’Acció Local «Dénia&Marina Alta #Tastinglife», base de la iniciativa Dénia-Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia.

Vore detall
18/04/2017

Medi Ambient divulga i consciència sobre l'electrocució d'aus en una jornada al Bosc de Diana

Diumenge passat, 16 d'abril, la Regidoria de Medi ambient i Canvi Climàtic va celebrar una nova jornada dedicada a les aus i el seu entorn, al Centre d'Interpretació del Parc Natural del Montgó en el Bosc de Diana, a càrrec de l'empresa especialitzada en el medi, Magic & Nature.

L'activitat, dirigida a tota la família i centrada en la problemàtica de l'electrocució d'aus, va tenir un gran èxit de participació, i va haver d'ampliar el nombre de places previstes.

La jornada va començar amb una sessió d’anellament científic de la mà de l'expert en aus i biòleg, Francisco Atiénzar, en la qual els assistents van tenir l'oportunitat d'anellar a diverses espècies, com el tallarol capnegre, el pit-roig, el gorrió comú, o el  raspinell europeu. Es va prosseguir amb una xerrada-col·loqui, conduïda per l'expert Antonio Castillo, en la qual els assistents van conèixer les amenaces que produeixen les instal·lacions elèctriques sobre l'avifauna, i que per la seua alta mortalitat és una de les causes que porten al desequilibri dels nostres ecosistemes. Per als més menuts també es va realitzar una gimcana educativa. La jornada va finalitzar amb un pícnic per als assistents.

Vore detall
05/04/2017

Una nova reunió tècnica amb empreses de turisme actiu arreplega les seues propostes per a solucionar la problemàtica de la Cova Tallà

Dénia (05.04.2017).  Una de les conclusions extretes de la reunió sobre la problemàtica de la Cova Tallà, celebrada dijous passat, 23 de març, va ser la necessitat de millorar la senyalística del recorregut, l'accessibilitat, la protecció i seguretat, així com la necessitat de veure reduïda la gran afluència de visitants durant l'estiu.

Vore detall
24/03/2017

Medi Ambient instal·larà senyals i una caseta d'informació i control en la ruta de la Cova Tallà

El regidor Josep Crespo, junt a altres agents mediambientals, realitzen una reunió tècnica per a valorar la situació i problemàtica de la Cova Tallà Aquest matí, el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, s’ha reunit amb el director del Parc Natural del Montgó, Joseba Rodríguez, per tal de tractar la problemàtica viscuda el passat estiu amb la Cova Tallà, així com per a prevenir i adequar la zona de cara al bon temps.

Vore detall

Uso de cookies de viuiconviu.com

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y la experiencia de uso de este sitio web. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies.

ACEPTAR