Notícies

18/05/2017

Cursos d'agricultura i millores en els horts urbans i escolars

L’Ajuntament de Dénia desplegarà en els pròxims cinc mesos un programa d’actuacions relacionades amb la formació agrícola. Fins al 31 d’octubre s’organitzaran dos cursos pràctics i oberts i s’intervindrà en els horts urbans i escolars. El programa s’inscriu en el Pla d’Acció Dénia&Marina Alta Tastinglife de la Ciutat Creativa de la Gastronomia de la UNESCO i és el resultat d’una iniciativa de la Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura i la Diputació d’Alacant, que ha aportat una subvenció econòmica de 4.500 euros.
 
 
El programa, que també forma part de l’Estratègia de Dinamització Agrària i Territorial 2017/2020 de la Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura, inclou igualment accions per promoure els horts a les escoles i introduir millores en els horts urbans.
 
Taller de cuina al Raquel Payá
 
El col·legi d’educació especial Raquel Payá de Dénia serà dimarts que ve, 23 de maig, l’escenari d’un taller de cuina amb producte local, que pretén difondre i fer estimar entre els escolars la tradició gastronòmica de la Marina Alta.
 
El taller estarà dirigit pel cuiner Cristòbal González, del restaurant Brou de Pedreguer, i comptarà amb la col·laboració de productors agrícoles locals, com Hort Obert.
 
L’activitat s’emmarca en les celebracions del 30 aniversari de l’escola, amb les quals col·labora la Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura dins del desenvolupament del Pla d’Acció Dénia&Marina Alta Tastinglife de la Ciutat Creativa de la UNESCO i l’Estratègia de Dinamització Agrària i Territorial.
 
Les activitats commemoratives de l’aniversari del centre inclouen una taula redona sobre “Diversitat funcional i món laboral”, una exposició fotogràfica i una jornada de portes obertes en la qual es podran visitar les instal·lacions del centre.
Vore detall
17/05/2017

Èxit de participació en la II Jornada ornitològica del Dia Mundial de les aus migratòries

Diumenge passat va tenir lloc la II Jornada ornitològica pel Dia Mundial de les aus migratòries, organitzada per la Regidoria de Medi ambient i Canvi Climàtic. La jornada, a càrrec de Magic&Nature, va constar de dues activitats gratuïtes al matí i vesprada que van comptar amb una participació de 50 i 120 persones, respectivament.


En l'activitat diürna, els participants van visitar el Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva per a observar i aprendre d'aus aquàtiques en aquests ecosistemes tan importants per a les parades migratòries, com són els aiguamolls mediterranis. La ruta va començar amb un itinerari a peu guiat pels diferents hàbitats, finalitzant amb una sessió d’anellament científic d'aus a càrrec de l’expert Francisco Atiénzar. Entre les aus tractades durant la jornada, destaquen la boscarla de canyar, boscarla mostatxuda i el rossinyol bastard.


L'activitat de la vesprada, va comptar amb una eixida en catamarà per la Reserva Marina del cap de Sant Antoni, amb l'objectiu d'albirar aus marines en migració i cetacis, aprofitant l'època de passada dels mateixos.

Des de l'organització s'ha qualificat la jornada d'“èxit” ja que es va comptar amb una gran participació i interès per part de tots els assistents. D'aquesta forma, es compleix amb la fórmula de donar a conèixer el medi de forma amena amb la finalitat d'acostar l'entorn natural a la societat i fomentar la seua conservació.

Vore detall
12/05/2017

Més de 130 escolars participen en les visites guiades al refugi de cavalls d’APAC que organitza la Regidoria de Medi Ambient

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic amb la col·laboració d’APAC, Associació protectora d’Amics del Cavall, ha organitzat 10 visites al refugi per als equins ubicat a prop de la Xara. En aquesta nova activitat del programa d’Educació Ambiental han participat 132 escolars dels col·legis Vessanes, Maristes, Pou i Pare Pere de Jesús Pobre. Les visites han tingut lloc entre els mesos de març i maig.

Vore detall
12/05/2017

Medi Ambient instal·la una pèrgola i millora l'accés a l'Observatori de cetacis i avifauna de les Rotes

Medi Ambient ha millorat l'accés a l'Observatori de cetacis i avifauna de les Rotes per a persones amb cadira de rodes i amb mobilitat reduïda, així com ha instal·lat una pèrgola per fer més agradable l'albirament d'espècies.

En els últims anys, Dénia s'ha consolidat com una de les principals zones on poder albirar cetacis molt pròxims a la costa. Dofins, balenes i diversitat de fauna marina es pot observar també en qualsevol època de l'any. La temporada de passada del rorqual comú comença a maig, per això ara és un moment molt propici per a realitzar albiraments des de costa. En cas de veure alguna espècie, des del departament s'agraeix que s'envien dades i fotografies al correu deniamar@ayto-denia.es ja que s'estarà col·laborant amb el seguiment, l'estudi i la conservació d'aquestes meravelloses criatures. 

 

Vore detall
05/05/2017

Dénia celebra el Dia Mundial de les Aus Migratòries amb una jornada mediambiental gratuïta

Com un any més, la Regidoria de Medi ambient i Canvi Climàtic de l'Ajuntament de Dénia ha organitzat una jornada gratuïta dedicada a les aus amb motiu del Dia Mundial de les Aus Migratòries. Serà el diumenge, 14 de maig, durant tot el dia, i comptarà amb diverses activitats destinades a tots els públics, a càrrec de l'empresa especialitzada del medi ambient, Magic&Nature.

Durant les activitats es donarà a conèixer la importància de la zona en la qual vivim per a les parades dels llargs viatges de les aus i, per tant, la necessitat de protegir-les i prevenir amenaces

Al matí, els participants podran descobrir els entorns naturals del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva durant les migracions. Es realitzarà un itinerari guiat a peu per diferents hàbitats del parc i una sessió de anellament científic de la mà de l'expert en ciències biològiques i aus Francisco Atiénzar. L'hora d'eixida de l'autobús serà a les 9 hores des del Parc de Torrecremada. Aquesta activitat finalitzarà sobre les 13 hores amb un pícnic per als assistents.

A la vesprada, es realitzarà una sessió d'albirament d'aus i cetacis en catamarà per la Reserva Marina del cap de Sant Antoni. El punt de trobada serà a les 18 hores en el Port de Dénia (MundoMarino).

Si bé la jornada és gratuïta les places són limitades. Els interessats poden inscriure's enviant un e-mail a magicandnature16@gmail.com

Vore detall
05/05/2017

L'Ajuntament realitza treballs de sanejament en la platja de la Marineta Cassiana

L'Ajuntament de Dénia ha realitzat actuacions de sanejament en la zona més afectada de la platja de la Marineta Cassiana. El resultat definitiu ha sigut l'elevació de la cota d'arena en l'àrea on s'estanca l'aigua, amb l'aportació d'unes 700 tones d'arena durant els dies 27 i 28 d'abril, i 2 de maig.

 Per a realitzar aquesta actuació ha sigut necessari cercar origen d'arena, per a açò, a través del Servei Provincial de Costes d'Alacant, es va suggerir la possibilitat d'extraure-la de la zona portuària que gestiona el Servei d'Explotació de Ports de la Generalitat Valenciana (ja en aquesta zona pel vent es transvasa arena des del Cagarritar). Per això, l'Ajuntament va obtenir autorització per a realitzar els treballs de buidatge i farcit el 20 d'abril.

Les accions han sigut executades per a solucionar els efectes negatius produïts pels diversos temporals. En concret, l'existència de la barrera de Posidònia durant tot l'hivern va contribuir a frenar la regressió del litoral i va augmentar l'arena. No obstant això, els temporals de desembre 2016 i gener 2017 van fer emergir la barra d'arena submergida ocloent arena-alga i provocant l'augment d'olors. A causa d'aquesta problemàtica d'insalubritat, incrementada per la retirada de Posidònia per a Setmana Santa, es va considerar el trasllat d'arena en una quantia de 300 metres cúbics i l'extracció del material no adequat.

La recent actuació ha servit per a millorar l'estat de la zona i evitar la situació d'anòxia constant que se succeeix en la Marineta Cassiana.

Vore detall
26/04/2017

Vora 40 persones participen en el Curs d’especialització en poda de cítrics organitzat per la Regidoria d’Agricultura

Al voltant de 40 persones han participat en el “Curs d’especialització de poda de cítrics” que ha organitzat la Regidoria de Medi Ambient, Canvi Climàtic i Agricultura, amb la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura i AVA. L’activitat s’ha celebrat a la Casa de la Cultura i a un hort de cítrics de Dénia del 18 al 20 d’abril.  

 Al curs es va tractar d'una manera teòrica i pràctica, entre altres, la morfologia de l'arbre cítric, l'evolució i nous patrons pel que fa a la poda de cítrics; o els sistemes, criteris a tindre en compte, així com la seua aplicació pràctica (tant en varietats tempraneres com tardanes).

 El curs, amb previsió de tindre més edicions, forma part de l’estratègia de dinamització agrària i territorial 2017/2020 i del Pla d’Acció Local «Dénia&Marina Alta #Tastinglife», base de la iniciativa Dénia-Ciutat UNESCO Creativa de la Gastronomia.

Vore detall
18/04/2017

Medi Ambient divulga i consciència sobre l'electrocució d'aus en una jornada al Bosc de Diana

Diumenge passat, 16 d'abril, la Regidoria de Medi ambient i Canvi Climàtic va celebrar una nova jornada dedicada a les aus i el seu entorn, al Centre d'Interpretació del Parc Natural del Montgó en el Bosc de Diana, a càrrec de l'empresa especialitzada en el medi, Magic & Nature.

L'activitat, dirigida a tota la família i centrada en la problemàtica de l'electrocució d'aus, va tenir un gran èxit de participació, i va haver d'ampliar el nombre de places previstes.

La jornada va començar amb una sessió d’anellament científic de la mà de l'expert en aus i biòleg, Francisco Atiénzar, en la qual els assistents van tenir l'oportunitat d'anellar a diverses espècies, com el tallarol capnegre, el pit-roig, el gorrió comú, o el  raspinell europeu. Es va prosseguir amb una xerrada-col·loqui, conduïda per l'expert Antonio Castillo, en la qual els assistents van conèixer les amenaces que produeixen les instal·lacions elèctriques sobre l'avifauna, i que per la seua alta mortalitat és una de les causes que porten al desequilibri dels nostres ecosistemes. Per als més menuts també es va realitzar una gimcana educativa. La jornada va finalitzar amb un pícnic per als assistents.

Vore detall
05/04/2017

Una nova reunió tècnica amb empreses de turisme actiu arreplega les seues propostes per a solucionar la problemàtica de la Cova Tallà

Dénia (05.04.2017).  Una de les conclusions extretes de la reunió sobre la problemàtica de la Cova Tallà, celebrada dijous passat, 23 de març, va ser la necessitat de millorar la senyalística del recorregut, l'accessibilitat, la protecció i seguretat, així com la necessitat de veure reduïda la gran afluència de visitants durant l'estiu.

Vore detall
24/03/2017

Medi Ambient instal·larà senyals i una caseta d'informació i control en la ruta de la Cova Tallà

El regidor Josep Crespo, junt a altres agents mediambientals, realitzen una reunió tècnica per a valorar la situació i problemàtica de la Cova Tallà Aquest matí, el regidor de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Josep Crespo, s’ha reunit amb el director del Parc Natural del Montgó, Joseba Rodríguez, per tal de tractar la problemàtica viscuda el passat estiu amb la Cova Tallà, així com per a prevenir i adequar la zona de cara al bon temps.

Vore detall
23/03/2017

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic recolza el projecte de reintroducció de l'aguila pescadora en el Montgó

La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic col·laborarà en el projecte de reintroducció de l'Àguila Pescadora en el Montgó amb una quantia de 3.500 euros. Aquest estudi, recolzat també per la Conselleria de Medi ambient, “compta amb el suport total de la regidoria atès que aquest és un pas molt important perquè estes aus tornen a reintroduir-se en la Marina Alta”, ha dit el regidor de l'àrea, Josep Crespo.

L'investigador del CSIC en el parc Donyana, i president de la Fundació Migres, Miguel Ferrer, juntament amb la Directora Gerent, Lola Cano, van presentar ahir en el Centre d'Interpretació del Montgó l'estudi de viabilitat per a la reintroducció de l'àguila pescadora en el Montgó i la Marjal de Pego-Oliva.

El projecte, dut a terme amb èxit en ciutats d'Andalusia, pretén repoblar l'espècie en zones que encara són habitables per a l'àguila pescadora. Aquesta, en perill d'extinció, va deixar d'habitar el Parc Natural del Montgó per diferents causes, no obstant això, encara és possible veure alguna sobrevolant el medi, i de forma més habitual en el parc de la Marjal Pego-Oliva, on s'han trobat fins i tot nius.

Els investigadors han previst que l'estudi estarà acabat en un any. Posteriorment, es podrà començar a reintroduir l'àguila, portant pollets procedents d'Alemanya, Escòcia i Finlàndia al Montgó i a la Marjal, distribuint-los pels paratges.  

El president de la Junta Rectora del Montgó i membre d'Acció Ecologista Agró, Joan Salá, ha treballat durant anys per retornar aquesta espècie extingida dècades arrere en la comarca, i va ser l'encarregat de presentar l'equip que dirigirà l'estudi perquè aquesta espècie nidifique en la Marina Alta. Al costat d'ell van estar també representants municipals de Dénia, Xàbia, Oliva i Pego; el director del Parc Natural del Montgó i de la Marjal de Pego-Oliva, Joseba Rodríguez; el subdirector general de Medi Natural de la Generalitat, Pep Nebot; i l'especialista en activitats del medi natural, Itziar Colodro.

 

Vore detall
10/03/2017

Medi Ambient destina 2.000 euros als premis de gestió de residus i crítica mediambiental de les falles

Les bases de 2017 s'han revisat per a encoratjar la implicació de les comissions en la neteja, selecció i dipòsit dels residus
 
La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic ha introduït algunes consideracions en les bases del premi de gestió de residus i crítica mediambiental de les Falles 2017 amb l'objectiu d'aconseguir una major implicació de les comissions en la neteja, la selecció i el dipòsit dels residus que generen. 

En matèria de residus i canvi climàtic, es vol premiar a les falles que duguen a terme la separació selectiva dels seus residus. La gestió de les restes d'orgànica, vidre, envasos i paper es realitzarà per part de cada falla en els contenidors corresponents més pròxims al monument. Quant als voluminosos, la fusta i els embolcalls de plàstic hauran de ser amuntegats on s'indique a cada falla, ocupant el menor lloc possible, i transportats per la pròpia comissió a l'ecoparc. El requisit del transport fins a l'ecoparc és necessari per a obtenir puntuació en l'apartat de residus. Les restes d'arena, gespa artificial i altres materials sòlids es dipositaran en sacs o contenidors d'obres i seran arreplegats pel servei de neteja.

Així mateix, les bases dels premis assenyalen que, en futures edicions, es puntuarà als monuments que estiguen elaborats amb la tècnica de vareta o llistons fins de fusta, en substitució del poliestirè expandit, una tècnica tradicional més sostenible i respectuosa amb el medi ambient.

Quant a la crítica mediambiental, la regidoria valorarà el context o la recreació escènica d'aspectes mediambientals i la crítica relacionada amb l'àrea a nivell local.

Medi Ambient ha dotat aquest premi de falles amb 2.000 euros, distribuïts en 500 euros i banderí per al primer classificat; 400 euros per al segon; 300 euros per al tercer i huit accèsits de 100 euros.

Les bases íntegres del premi es poden consultar en 
Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental 
Vore detall
23/02/2017

Dia de l'Arbre

La Regidoria de Medi Ambient i Parcs i Jardins de l’Ajuntament de Dénia ha organitzat el diumenge 5 de març una plantació popular per a commemorar el Dia de l'Arbre. La plantació d'arbres es durà a terme en el parc de les Bassetes, en les Marines, des de les 10 del matí.

Sota el lema “Dóna’ns un cop de mà per una Dénia més verda”, Medi Ambient vol fer una crida a la ciutadania perquè participe en la iniciativa, la qual pretén “recordar la importància de protegir i incrementar les superfícies arbrades de la ciutat, així com millorar la seua estètica mediambiental”, segons ha apuntat el regidor responsable de l'àrea, Josep Crespo.

És una activitat dirigida a tota la família en la qual es plantaran diverses espècies autòctones, com llidoners, magraners, marfull, oliveres, jacarandes i alocs; i no autòctones, com esparregueres, tuies, xiprers de Leyland, aus del paradís o cotoneàster lacti, entre moltes altres.

Cal destacar que el Dia Mundial de l'Arbre o Dia Forestal Mundial es celebra oficialment el 21 de març a nivell nacional, i al seu voltant s'engloben activitats de conscienciació social per a frenar la pèrdua de boscos i zones verdes en el planeta.

Vore detall
17/02/2017

Comencen els treballs per a habilitar un àrea canina en Torrecremada i el tancament exterior del parc

Aquesta setmana han començat dues actuacions de millora en el parc públic de Torrecremada. D'una banda, s'està procedint al tancament exterior del parc per a evitar, en la mesura del possible, els actes de vandalisme a l'interior del recinte. A més s'han iniciat els treballs per a habilitar una zona canina en el parc públic que minimitze la problemàtica actual de presència d'animals solts en l'entorn. Les obres tenen una durada prevista d'un mes i un pressupost de 49.494,94 euros, finançats per la Diputació d'Alacant dins de la convocatòria de subvencions a favor de municipis de la província per a inversions financerament sostenibles.

Renovació de voreres

Dins d'aquesta línia d'ajudes, amb una inversió de 82.899,8 euros, l'ajuntament renovarà les voreres en l'avinguda d'Alacant, ronda de les Muralles i els carrers de Llíber i d’Aldebaran “per a poder donar seguretat al trànsit de vianants”, segons consta en la memòria valorada del projecte.

Aquesta setmana ja han començat les obres del carrer d’Aldebaran, consistents en l'adequació de la vorera actual, que a més de ser molt estreta es troba inacabada.

En les pròximes setmanes s'actuarà en el carrer de Llíber, on s'aprecien trencaments i grans aixecaments en les voreres ocasionats pels arbres, les arrels dels quals han arribat fins i tot a alçar i moure les vorades. Aquesta actuació en les voreres finalitzarà en la ronda de les Muralles i l'avinguda d'Alacant. L'execució d'aquestes obres es perllongarà durant dos mesos.

Substitució de lluminàries

La tercera actuació que es finançarà amb aquestes ajudes provincials començarà en poques setmanes i és la substitució de les actuals lluminàries del passeig del Saladar per altres amb tecnologia LED que garantisquen la millora de l'eficiència energètica. La inversió, en aquest cas, ascendeix a 65.952,36 euros.

Vore detall

Uso de cookies de viuiconviu.com

Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar nuestros servicios y la experiencia de uso de este sitio web. Al continuar con la navegación entendemos que se acepta nuestra política de cookies.

ACEPTAR