Dénia celebra la Setmana del Medi ambient i els Oceans amb activitats durant tota la setmana
Durant tota la setmana s'han celebrat diverses activitats, organitzades per la Regidoria de Medi ambient i Canvi Climàtic, amb l'objectiu de posar el valor la biodiversitat i l'entorn natural. La Setmana del Medi Ambient i els Oceans va començar el dissabte passat amb activitats en el parc de Torrecremada i amb una participació total en la jornada de quasi 100 persones.
En el taller de cuina, prop de 30 persones van poder conèixer bones pràctiques, de la mà del cuiner Juan Padilla, per a millorar la conservació i aprofitament dels aliments a l'hora de cuinar receptes basades en productes de la terra, subministrats per l’Hort Obert. A la vesprada, els participants també van dur a terme activitats de Tai Txi i danses meditativas.
Com a fi d'un dia intens, en el qual es va impulsar la relaxació i el contacte amb la naturalesa, es va celebrar un concert a càrrec de Gema Rodríguez de música d'instruments ancestrals, de diferents tradicions i amb provats efectes terapèutics.
El diumenge 4 de juny va tenir lloc l'última excursió organitzada per la Regidoria en el marc de “Activitats en família”. Els 25 participants van realitzar una eixida senderista per la Torre del Gerro, els Molins de la Plana i l'àrea recreativa, fins al port de Xàbia on van agafar un vaixell de tornada a Dénia.
També el diumenge es va celebrar la jornada “Descobreix a l'habitant fantasma de les nostres platges”, a càrrec de Magic&Nature i amb l'objectiu de donar a conèixer al corriolet camanegre, eixa xicoteta au que resideix en les nostres platges. L'activitat va comptar amb una gran participació i va servir per a conscienciar als participants de “la biologia i l'hàbitat de l'espècie, les seues amenaces i quins són les mesures de gestió a aplicar per a la seua conservació”, segons ha explicat l'organització.
Al matí es va realitzar una presentació, per part d'Itziar Colodro i Joan Sala, en l'Estació Marítima de Baleària. Més tard, els participants van realitzar el cens de l'au en la platja d’Els Molins, amb la col·laboració de l'experta Mónica Polonés, per un recorregut lineal de 900 metres pel qual es van poder comptar: 8 aus adultes, una femella incubant un niu, 2 pollastres acompanyats per un au juvenil, i un adult ferit. Totes les dades arreplegades en el cens estan sent processats per Conselleria.
Finalment, en el Raset es va proporcionar més informació sobre el corriolet i es va fer lliurament dels diplomes als participants.
Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Medi Ambient es va realitzar la projecció del documental Diàlegs amb la naturalesa: construint ponts de vida (Pau Soler i Alexander Rincón) el dilluns, i una taula redona en la qual es va reflexionar sobre diferents qüestions mediambientals. El dimarts va ser el torn d’Aillats, la memòria de Columbretes (Patricia González, Eva Mestre, Xavi del Senyor i Fernando *Ramia), que va explicar també amb una taula redona.
En el Dia dels Oceans, el dijous 8 de juny, es va realitzar la solta de 3 tortugues bobes (caretta caretta), amb la participació d'alumnes de diferents col·legis de Dénia, que van poder a més conèixer quins són els perills als quals s'enfronten en el mar. Les tortugues havien sigut capturades per pesca accidental i pesca d'arrossegament en aigües de Borriana, Gandia i Guardarmar. Després d'un temps en l'Àrea de Recuperació i Conservació d'Animals (ARCA) del Mar de l'Oceanogràfic de València, les tres van tornar al seu hàbitat natural.
Les activitats de la Setmana del Medi Ambient i els Oceans conclouen avui, divendres 9 de juny, amb una gimcana per a totes les edats a les 18 hores en el Centre d'Interpretació del parc natural del Montgó (Bosc de Diana).
El catamarà de l'associació Edmaktub continuarà navegant durant dues setmanes més arreplegant dades per a l'estudi científic de la balena rorqual comuna. En les eixides col·laboren persones voluntàries col·laborant en les tasques d'albirament.