La Regidoria de Medi Ambient reforça el servei de neteja i gestió de residus i sol·licita la col·laboració de la ciutadania per a millorar-ho
La Regidoria de Medi Ambient i Canvi Climàtic s'ha proposat acabar amb l'anacronisme de la ciutat en matèria de gestió de residus, “instal·lada encara en el segle XX”, en paraules del regidor de l'àrea Josep Crespo. Per a açò ha dissenyat diverses línies d'actuació que passen per la conscienciació ciutadana a través de campanyes publicitàries i en xarxes socials i la incorporació de novetats i reforços en el servei. Encara que tot açò, ha subratllat Crespo, no va si pot ser sense la col·laboració i la implicació de la ciutadania. En aquest sentit, el regidor recorda que no s'ha de traure la brossa a la via pública abans de les 21 hores, que aquesta ha de dipositar-se en els contenidors dins d'una borsa, per a evitar la brutícia i les males olors, i que és fonamental la separació de residus.
Més contenidors de recollida selectiva
En aquest sentit, per a fomentar el reciclatge selectiu i facilitar la labor a la ciutadania, a partir de la setmana vinent s'instal·laran nous contenidors de recollida selectiva en diversos punts del casc urbà. En concret, després d'un estudi de les necessitats detectades, es col·locaran tres nous contenidors de vidre, que se sumen als 57 ja existents; 20 nous de paper, que s'afigen als 40 actuals i 22 nous per a envasos, que reforcen els 38 ja instal·lats. Aquest increment de contenidors es farà extensiu pròximament al disseminat, començant per les zones del Montgó i Les Rotes.
Així mateix, el regidor de Medi Ambient ha anunciat que s'està treballant en la implantació a Dénia de l'anomenat 5è. contenidor, destinat al dipòsit de brossa orgànica. El cinquè contenidor s'utilitza per a reciclar els biorresidus o brossa orgànica generada en la llar o en el jardí i la seua implantació és necessària per a complir la normativa europea que estableix que la recollida selectiva d'aquests residus orgànics ha de ser, com a mínim, del 50% del total en 2020.
Referent a açò, Crespo ha demanat que la ciutadania prenga consciència que si es diposita una borsa de restes de verd en un contenidor normal de brossa, la seua gestió en la planta de tractament “costa a tots els ciutadans de Dénia quatre vegades més que si es dipositara en el contenidor adequat”.
901 101 150: recollida gratuïta de mobles i estris
Altre dels problemes més habituals és l'abandó de mobles, electrodomèstics i altres estris en la via pública. Sobre aquest tema, Josep Crespo ha indicat que existeix un servei gratuït de recollida d'aquest tipus de residus de major grandària, que qualsevol ciutadà pot sol·licitar cridant al 901 101 150. El servei es presta diàriament, de 8 a 15 hores. A més, en horari de matí i vesprada, l'usuari pot dipositar-los personalment en l'ecoparc.
Com a exemple d'aquesta problemàtica, Crespo s'ha remès al passat 15 de juny. El servei gratuït de recollida va concertar telefònicament vuit cites aqueix dia. No obstant açò, es van trobar mobles i estris abandonats pels seus propietaris en altres 106 punts de la ciutat. Per a evitar en la mesura que siga possible aquestes situacions, que deterioren la imatge de la ciutat, des del passat 1 de juliol, la regidoria ha ampliat l'horari del vehicle de propietat municipal que recorre el casc urbà localitzant i arreplegant de la via pública aquest tipus de residus.
Nous punts per a l'ecoparc mòbil
Altra de les mesures que Medi Ambient ha adoptat per a fomentar el reciclatge és l'ampliació de l'horari de l'ecoparc mòbil que s'instal·la, de dilluns a dissabte, en diversos punts de Dénia i també en La Xara i Jesús Pobre. El servei, que fins ara funcionava solament al matí, estarà disponible també a les vesprades, incorporant noves destinacions com la plaça Valgamediós, el carrer Pont o el carrer Carlos Sentí.
Així mateix, “com l'Administració ha de ser la primera a donar exemple”, la regidoria ha encarregat contenidors de paper per a oficina que es distribuiran per totes les dependències municipals per a la seua recollida i posterior reciclatge.
Medi ambient també actuarà en l'àmbit educatiu i està redissenyant l'oferta d'activitats d'educació ambiental que cada any desenvolupa en els col·legis per a introduir, entre altres novetats, tallers específics de gestió de residus i canvi climàtic.
Premis i sancions
Finalment, Josep Crespo ha indicat que a partir d'ara “anem a ser més seriosos i rigorosos en el control dels qui fan un ús impropi o inadequat dels contenidors de la via pública i amb les sancions que açò comporta i que poden arribar als 2.000 euros de multa”.
Com a contrapunt, es preveu premiar a qui recicle amb l'engegada d'una targeta per als usuaris de l'ecoparc amb la qual acumularan punts cada vegada que vagen a dipositar residus. Aquests punts, segons ha comentat Crespo, es reflectiran després en descomptes en la taxa de la brossa.